Home World Ali Reza Akbari: Iran executeert voormalige hoge defensiefunctionaris vanwege Britse spionageclaims

Ali Reza Akbari: Iran executeert voormalige hoge defensiefunctionaris vanwege Britse spionageclaims

13
0

De Iraans-Britse staatsburger Ali Reza Akbari is geweest geëxecuteerd door ophanging in Iran, volgens rapporten van het Iraanse nieuwscentrum Mizan op zaterdag. Het exacte tijdstip van Akbari’s executie is onbekend, maar geruchten suggereren dat het dagen geleden is gebeurd.

Iran beschuldigde Akbari, de voormalige functionaris van het ministerie van Defensie van het land, ervan spion te zijn voor de Britse inlichtingendienst MI-6, zonder bewijs, volgens de Associated Press.

Een van de beste beulen ter wereld, Iran, heeft naar verluidt een goed bewerkte video uitgezonden waarin Akbari de beschuldigingen tegen hem besprak. Activisten vergeleken het met soortgelijke “bekentenisvideo’s” en beschreven het als gedwongen.

Het doodvonnis van Akbari, dat woensdag werd aangekondigd, leidde tot internationale verontwaardiging en droeg bij tot aanhoudende protesten in het hele land.

IRAN VERSTREEFT VOORMALIGE HOGERE DEFENSIEFUNCTIONARIS TOT DE DOOD NADAT HIJ VEROORDEELD WERD VOOR SPionage VOOR GROOT-BRITTANNIË

Op deze foto, vrijgegeven door KhabarOnline News Agency op 18 september 2019, spreekt Ali Reza Akbari in een interview.  Iran executeerde Akbari nadat hij hem had veroordeeld wegens spionage voor Groot-Brittannië, meldden de media zaterdag.

Op deze foto, vrijgegeven door KhabarOnline News Agency op 18 september 2019, spreekt Ali Reza Akbari in een interview. Iran executeerde Akbari nadat hij hem had veroordeeld wegens spionage voor Groot-Brittannië, meldden de media zaterdag.
(KhabarOnline persbureau via AP, bestand)

Premier van het Verenigd Koninkrijk Rishi Sunak veroordeelde de executie van Akbari zaterdagochtend in de volgende tweet:

“Ik ben geschokt door de executie van de Brits-Iraanse burger Alireza Akbari in Iran. Dit was een harteloze en laffe daad uitgevoerd door een barbaars regime zonder respect voor de mensenrechten van hun eigen volk. Mijn gedachten zijn bij Alireza’s vrienden en familie .”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly, die zich eerder tegen de executie had uitgesproken, deelde soortgelijke gevoelens in een verklaring op zaterdagochtend.

“De executie van de Brits-Iraanse Alireza Akbari is een barbaarse daad die in de sterkst mogelijke bewoordingen moet worden veroordeeld. Door deze politiek gemotiveerde daad heeft het Iraanse regime opnieuw blijk gegeven van zijn harteloze minachting voor het menselijk leven”, zei Cleverly. “Dit zal niet onomstreden blijven en we zullen de Iraanse zaakgelastigde ontbieden om onze afschuw over de acties van Iran duidelijk te maken. Onze gedachten zijn bij de familie van de heer Akbari.”

CHINESE GEZICHTSHERKENNINGSTECHNOLOGIE DIE IRAN HELPT VROUWEN TE IDENTIFICEREN DIE STRIKTE JURKCODE OVERTREDEN: RAPPORT

Op vrijdag, Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Plaatsvervangend hoofdwoordvoerder Vedant Patel bekritiseerde de aanstaande executie en noemde deze vanaf het begin “gewetenloos” en “politiek gemotiveerd”.

“We zijn zeer verontrust door de berichten dat de heer Akbari werd gedrogeerd, gemarteld terwijl hij in hechtenis zat, duizenden uren werd ondervraagd en gedwongen werd om valse bekentenissen af ​​te leggen”, zei Patel volgens de AP. “Meer in het algemeen zijn Irans praktijken van willekeurige en onrechtvaardige detenties, afgedwongen bekentenissen en politiek gemotiveerde executies volstrekt onaanvaardbaar en moet er een einde aan komen.”

Akbari was sindsdien niet meer in het openbaar gezien zijn gerapporteerde arrestatie in 2019 en leidde destijds een particuliere denktank. Details over zijn proces zijn niet vrijgegeven.

De AP meldde dat degenen die worden beschuldigd van spionage en andere misdaden die verband houden met de nationale veiligheid meestal achter gesloten deuren worden berecht, waar rechtengroepen zeggen dat ze hun advocaten niet kiezen en het bewijs tegen hen niet mogen inzien.

Hij stond ook dicht bij Ali Shamkhani, een top veiligheidsfunctionaris in Iran, waardoor analisten suggereerden dat zijn doodvonnis verband hield met een mogelijke machtsstrijd binnen het veiligheidsapparaat van het land tijdens de protesten, aldus het AP.

Akbari werkte nauw samen met VN-waarnemers toen hij de uitvoering leidde van een staakt-het-vuren tussen Iran en Irak in 1988 na hun verwoestende achtjarige oorlog.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Maandenlang probeert de Iraanse regering het buitenland de schuld te geven van de landelijke onrust als gevolg van de dood van september 22-jarige Mahsa Amini, die werd vastgehouden door de zedenpolitie nadat hij naar verluidt strikte regels met betrekking tot het dragen van een hijab had overtreden.

Dat meldt Associated Press protesten tegen de regering, die al bijna vier maanden aanhouden zonder dat het einde in zicht is, vormen een van de grootste uitdagingen voor de Islamitische Republiek sinds de revolutie van 1979 die haar aan de macht bracht.

Een demonstrant toont een portret van Mahsa Amini tijdens een demonstratie ter ondersteuning van Iraanse demonstranten die opkomen voor hun leiderschap over de dood van een jonge vrouw in politiehechtenis, zondag 2 oktober 2022 in Parijs.

Een demonstrant toont een portret van Mahsa Amini tijdens een demonstratie ter ondersteuning van Iraanse demonstranten die opkomen voor hun leiderschap over de dood van een jonge vrouw in politiehechtenis, zondag 2 oktober 2022 in Parijs.
(AP Foto/Aurelien Morissard)

Mensenrechtenactivisten in Iran, een groep die de onrust in de gaten houdt, zeiden dat minstens 520 demonstranten zijn gedood en dat meer dan 19.300 mensen zijn gearresteerd. De Iraanse autoriteiten hebben geen officiële cijfers over doden of arrestaties verstrekt.

Iran heeft vier mensen geëxecuteerd die waren veroordeeld voor aanklachten in verband met protesten in gelijkaardig bekritiseerde processen, waaronder aanvallen op veiligheidstroepen.

De Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous articleMan uit Florida die is gearresteerd voor kinderpornografie ontvangt bijna 1.200 extra aanklachten
Next articleBritse scholen verbieden fysiek contact, voorkomen dat studenten elkaars hand vasthouden, knuffelen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.