Home World Amerikaanse president Biden houdt State of the Union-speech in februari | ...

Amerikaanse president Biden houdt State of the Union-speech in februari | Politiek nieuws

14
0

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat hij de jaarlijkse zal uitbrengen Staat van de Unie toespraak op 7 februari, waardoor hij de kans krijgt om zijn wetgevende agenda voor beide kamers van het Congres te presenteren.

Volgens traditie, Republikeins Huis Spreker Kevin McCarthy gaf de president vrijdag een formele uitnodiging om te spreken, die Biden later die dag accepteerde.

“Het nieuwe jaar brengt een nieuw congres met zich mee, en daarmee een verantwoordelijkheid om te werken aan een economie die sterk is, een natie die veilig is, een toekomst die is gebouwd op vrijheid en een regering die verantwoordelijk is”, schreef McCarthy in zijn uitnodiging.

De toespraak zal de eerste keer zijn dat Biden een gezamenlijke zitting van het Congres toesprak sinds de Republikeinen in het nieuwe jaar de controle over het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden overnamen.

De resultaten van de tussentijdse verkiezingen in november lieten de VS achter met een verdeeld congres: The House is now in Republikeinse handenterwijl de Democratische partij van Biden behoudt controle van de senaat.

Het door de Republikeinen gecontroleerde Huis zal naar verwachting de voortgang op de wetgevingsagenda van Biden blokkeren voor de rest van zijn eerste ambtstermijn, die afloopt in 2024. Biden heeft echter de hoop uitgesproken dat wetgevers zullen werken aan oplossingen voor enkele van de problemen waarmee het land wordt geconfronteerd. .

Eerder dit jaar, Biden pleitte voor tweeledigheid in een optreden met Mitch McConnell, een Republikeinse minderheidsleider in de Senaat, in Kentucky.

“We zijn het over veel dingen oneens”, zei Biden over zijn relatie met McConnell. Maar, voegde hij eraan toe, hun samenwerking op het gebied van infrastructuuruitgaven “stuurt een belangrijke boodschap naar het hele land: we kunnen samenwerken”.

Die hoop op tweeledigheid wordt geconfronteerd met een steeds sterker wordende rechterflank van de Republikeinse Partij, die een confrontatie met de Democratische president heeft gesignaleerd.

van McCarthy verkiezing tot spreker eerder deze maand, toen hij voorzitter van het Huis werd, ging dat ten koste van talloze concessies aan extreemrechtse stemmen in zijn partij.

Na een historische 15 stemmen verdiende McCarthy de voorzittershamer. En in de dagen daarna heeft het Huis gestemd over de prioriteiten die zijn geschetst tijdens de onderhandelingen over het sprekersschap.

Woensdag lanceerde het Huis een lang beloofde onderzoek naar Biden en zijn familie, zich richtend op financiële transacties en vragen over de zijne zoon Hunter Biden.

Biden is ook onder de loep genomen vanwege de zijne behandeling van geheime documenten, waarbij McCarthy opriep tot een congresonderzoek. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft al een speciale raadsman aangesteld om een ​​onderzoek uit te voeren.

Immigratie is eveneens een brandpunt gebleken tussen de regering-Biden en de Republikeinse partij, waarbij Biden zijn eerste bezoek aan de Amerikaans-Mexicaanse grens op zondag te midden van kritiek op een toename van het aantal overtochten van vluchtelingen zonder papieren.

En in de komende maanden staat Biden voor een confrontatie met Huisrepublikeinen voorbij stijgt tot aan het schuldplafondde limiet die is gesteld aan federale leningen.

Naarmate het die schuldlimiet nadert, moet de Amerikaanse regering mogelijk haar functies en diensten opschorten. Het Bipartisan Policy Center schat dat het ministerie van Financiën al deze week investeringen in sommige federale pensioenfondsen zou kunnen stopzetten.

Sommige Republikeinen van het Huis hebben al beloofd zich te verzetten tegen elke verhoging van het schuldplafond, waarbij Ralph Norman uit South Carolina het een “niet-onderhandelbaar punt” noemde.

Maar het Witte Huis van Biden heeft een sterk standpunt ingenomen over toekomstig afdingen. “Pogingen om het schuldenplafond uit te buiten als hefboom zullen niet werken. Er zal geen gijzeling plaatsvinden’, zei persvoorlichter Karine Jean-Pierre van het Witte Huis.

Terwijl hij op weg is naar de State of the Union van februari, staat Biden ook onder druk van binnen zijn partij, bijvoorbeeld in de nasleep van nieuwe beperkingen voor asielzoekers.

Nu ambitieuzere beleidsdoelen, zoals uitgebreidere wapenbeheersing en maatregelen tegen klimaatverandering, waarschijnlijk zullen vastlopen in het verdeelde congres, kan de president de toespraak van februari gebruiken om de belangrijkste overwinningen tijdens zijn eerste ambtsjaren onder de aandacht te brengen.

Ze bevatten grote uitgaven rekeningen dat verlaagde onder andere de prijs van geneesmiddelen op recept voor sommige mensen in de gezondheidszorg van de overheid, geld in gestoken het bijwerken van de infrastructuur van het land en investeringen gedaan in hernieuwbare energie om klimaatverandering tegen te gaan.

De State of the Union wordt elk jaar gehouden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Previous articleRobbie Knievel, Amerikaanse waaghals en zoon van Evel Knievel, overleden op 60-jarige leeftijd
Next articleTom Brady is ‘de meest onatletische quarterback in de game’, zegt Hall of Famer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.