Home World Amerikaanse senator roept op tot onderzoek naar massasurveillance door wetshandhavers | ...

Amerikaanse senator roept op tot onderzoek naar massasurveillance door wetshandhavers | Overheidsnieuws

7
0

Ron Wyden heeft gezegd dat staats- en lokale autoriteiten toegang hebben gekregen tot gegevensverzamelingen zonder toezicht van de rechtbank.

Senator van de Verenigde Staten Ron Wijden riep woensdag de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie op om federaal, staats- en lokaal onderzoek te doen toegang voor rechtshandhaving naar een database met meer dan 150 miljoen geldovermakingen, daarbij verwijzend naar de bezorgdheid dat het onevenredig veel minderheden en mensen met een laag inkomen treft.

Wetshandhavingsinstanties hebben routinematig toegang gekregen tot de enorme schat aan gegevens over geldovermakingen zonder toezicht van de rechtbank, zei Wyden.

Het bureau van de Democratische senator heeft de zaak onderzocht massaal surveillanceprogramma en heeft ontdekt dat honderden wetshandhavingsinstanties toegang hebben tot de database voor geldovermakingen, die is ondergebracht in een non-profitorganisatie in Arizona die bekend staat als het Transaction Record Analysis Center (TRAC).

De TRAC-database is gemaakt als onderdeel van een witwasschikking uit 2014 tussen het kantoor van de procureur-generaal van Arizona en Western Union, een in de VS gevestigde financiële dienstverlener.

Wydens brief aan inspecteur-generaal Michael Horowitz van het ministerie van Justitie beweerde ook dat het Department of Homeland Security (DHS) en een van zijn subeenheden, Homeland Security Investigations (HSI), tijdens een briefing in februari 2022 belangrijke elementen van het bewakingsprogramma voor hem verborgen hadden gehouden.

Een woordvoerder van het Department of Homeland Security reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. TRAC was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration, DHS en het kantoor van de procureur-generaal van Arizona hebben allemaal om gegevens gevraagd van geldtransactiebedrijven en hen opgedragen gegevens naar TRAC te sturen, zei Wyden.

Western Union, MoneyGram International, Viamericas Corp en Euronet Worldwide behoren tot de bedrijven die klantgegevens massaal met TRAC hebben gedeeld, voegde hij eraan toe.

“Deze onorthodoxe regeling tussen wetshandhavers van de staat, DHS en DOJ-agentschappen om bulkgegevens over geldovermakingen te verzamelen, roept een aantal zorgen op over surveillance die onevenredig grote gevolgen heeft voor gemeenschappen met lage inkomens, minderheden en immigranten”, aldus de brief van Wyden.

Wyden kondigde in maart aan dat HSI op maat gemaakte dagvaardingen – een soort dagvaarding – uitvaardigde voor miljoenen gegevens over geldoverboekingen tussen inwoners van Mexico en mensen die in vier Amerikaanse staten wonen.

De aankondiging van woensdag met betrekking tot de bewaking was breder dan voorheen bekend. Het vermeldde 22 landen en één Amerikaans grondgebied die betrokken waren bij de relevante overdrachten, waaronder Colombia, Bolivia, Oekraïne, Hong Kong, Costa Rica en Venezuela.

Previous articleDe republikeinen Gaetz en MTG slaan de handen in elkaar op Twitter terwijl het kwaad bloed van de luidsprekerstrijd in het Huis voortduurt
Next articleEric Swalwell ontkent wangedrag in Chinees spionageschandaal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.