Home World Analyse: de executie van Akbari duidt op toenemende spanningen tussen Iran en...

Analyse: de executie van Akbari duidt op toenemende spanningen tussen Iran en West | Nieuws

19
0

De executie van Alireza Akbari, een Brits-Iraanse dubbele nationaliteit die eerder plaatsvervangend minister van Defensie in Iran was, komt te midden van lokale onrust en zal waarschijnlijk een nieuwe periode van snel oplopende spanningen met het Westen inluiden.

Irans aankondiging van de ex-ambtenaar hangt op op zaterdag, nadat hij was veroordeeld voor spionage voor Britse inlichtingendiensten, zou een voorbode kunnen zijn van significante veranderingen in de manier waarop Teheran en het Westen hun relaties beheren en heeft speculaties aangewakkerd dat er meer potentiële veranderingen komen binnen het Iraanse establishment.

Akbari werd in 2019 gearresteerd nadat hij was teruggekeerd naar Iran vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar hij al tien jaar woonde, maar zijn zaak was niet openbaar gemaakt door de Iraanse autoriteiten.

Volgens The Guardian was hem gevraagd terug te komen om de Iraanse regering te adviseren over de nucleaire deal met Iran.

Britse functionarissen en zijn familie hadden ervoor gekozen zijn zaak niet in het openbaar te bespreken, in de hoop dat zijn vrijlating privé zou kunnen worden veiliggesteld.

In plaats daarvan bevestigde de Iraanse rechterlijke macht de executie van de 61-jarige slechts enkele dagen nadat het nieuws over zijn arrestatie en doodvonnis bekend was gemaakt.

Beweringen dat hij een ‘superspion’ was die rijkelijk werd betaald en krachtig werd getraind door de Britse inlichtingendienst, stonden centraal in de beschrijving van zijn zaak door de rechterlijke macht en in video’s van zijn ‘bekentenissen’ die door de staatsmedia werden vrijgegeven.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en de familie van Akbari hebben de beschuldigingen ontkend en zijn onschuld volgehouden.

Er zijn nu aanwijzingen voor een felle internationale terugslag, met name vanuit het VK.

Na de executie van Akbari voerden Britse topambtenaren hun retoriek tegen Teheran aanzienlijk op, waarbij ze de Islamitische Republiek aan de kaak stelden als een “barbaars regime” en actie beloofden.

Uren later zei Londen dat het de procureur-generaal van Iran op de zwarte lijst had gezet en tegelijkertijd zijn ambassadeur in Teheran had teruggeroepen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Iraanse zaakgelastigde op om te protesteren tegen de executie, en ook de Verenigde Staten veroordeelden de actie en riepen op tot stopzetting van “politiek gemotiveerde executies”.

Belangrijke timing

De timing van de uitvoering suggereert de betekenis ervan in verschillende aspecten.

Ten eerste omdat de hoogste Iraanse autoriteiten, waaronder Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, het Westen er regelmatig van beschuldigen achter de aanhoudende onrust in het land te zitten.

Tientallen buitenlanders zijn gearresteerd sinds er overal in Iran protesten uitbraken na de dood van Mahsa Amini midden september, na haar arrestatie door de zedenpolitie wegens vermeende niet-naleving van een verplichte dresscode voor vrouwen.

Vier mensen zijn geëxecuteerd in zaken die verband houden met de protesten. Akbari’s zaak – en de reacties daarop – benadrukken heel openlijk de opvatting van de autoriteiten dat het VK en zijn westerse bondgenoten actief betrokken zijn bij het “ingrijpen” in wat de Iraanse autoriteiten beschouwen als interne aangelegenheden.

“Beslissende maatregelen om de nationale veiligheid van de Islamitische Republiek Iran te beschermen zullen niet afhankelijk zijn van de tevredenheid van andere regeringen, waaronder Groot-Brittannië”, werd de Britse gezant naar verluidt zaterdag verteld nadat hij was opgeroepen door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken nadat het VK Iran had bekritiseerd. voor de executie van Akbari.

Europese ambassadeurs zijn regelmatig ontboden om te luisteren naar de protesten van Teheran over de ‘interventionistische’ houding van hun regeringen tijdens de protesten.

Aan de andere kant komt de executie van Akbari nu het VK – en de Europese Unie – overwegen om de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) aan te merken als een “terroristische” organisatie.

De VS verbood de elitemacht, een belangrijke pijler van het Iraanse establishment, in 2019, een jaar nadat voormalig president Donald Trump eenzijdig afstand deed van de nucleaire deal van Iran met wereldmachten uit 2015.

Destijds waren veel Europese politici tegen de verhuizing, maar de EU legde daarvoor sancties op aan Teheran naar verluidt drones leveren aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne, en de slechte vooruitzichten voor het herstellen van de nucleaire dealis het politieke landschap aanzienlijk veranderd.

Ondertussen hebben groepen die tegen Iran zijn, opgeroepen tot de uitzetting van zijn ambassadeurs in Europese landen en tot terugroeping van ambassadeurs in Teheran.

Europese politici hebben lang afgezien van een dergelijke stap en geven er de voorkeur aan diplomatieke betrekkingen te onderhouden om de lijnen voor directe dialoog open te houden.

Mohammad Sadr, een lid van de Iran’s Expediency Council, waarschuwde zaterdag dat de VN-sancties die werden opgeheven als onderdeel van de nucleaire deal, kunnen worden hersteld als er geen koerscorrectie komt van de kant van de Iraanse leiders.

“Iran zou te maken krijgen met internationale politieke, economische en veiligheidsisolatie, wat een opmaat zou zijn voor andere kwesties. Ik hoop dat we nooit in dat stadium zullen komen en hervormingen zullen doorvoeren”, vertelde Sadr, die ook een voormalig diplomaat was, in een interview aan de krant Etemad.

Machtsstrijd

Akbari’s familie heeft de Britse media ook verteld dat zijn executie verband zou kunnen houden met machtsstrijd binnen het Iraanse establishment, vanwege Akbari’s banden met de veiligheidschef van het land, Ali Shamkhani.

Akbari was ongeveer 20 jaar geleden plaatsvervangend minister van Defensie toen Shamkhani minister van Defensie was.

Shamkhani, nu de huidige secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad (SNSC), zou Akbari jarenlang tot zijn naaste bondgenoten hebben gerekend.

Nadat de zaak van Akbari bekend was gemaakt, gingen er geruchten dat Shamkhani binnenkort zijn positie zou verliezen, en verschillende mensen werden genoemd als mogelijke vervangers.

Soortgelijke veranderingen hebben onlangs plaatsgevonden; De politiechef van Iran werd eerder deze maand vervangen te midden van de aanhoudende onrust.

Maar Nournews, een nieuwsuitzending die banden heeft met de SNSC, probeerde de speculatie de kop in te drukken en zei dat elk nieuws over Shamkhani’s verwijdering “volledig onjuist” was.

“Een paar mensen, die met hun buitensporige retoriek en actie altijd veel problemen voor het establishment hebben veroorzaakt, hebben nu, door vals en bevooroordeeld nieuws te publiceren met de arrestatie van de Britse superspion als excuus, een weg gekozen die de nationale eenheid zal schaden en de lokale divisies’, aldus een bericht op het Twitter-account van Nournews op vrijdag.

Previous articleEen man uit Tennessee wordt ervan beschuldigd een vrouw onder schot te hebben ontvoerd en op de politie te hebben geschoten tijdens een achtervolging
Next articleVS milder voor behandeling van transgenders dan Europa, blijkt uit onderzoek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.