Home Latest Headlines AP op feiten gecontroleerd op Twitter voor claim ‘Latinx’ verdeelt Iberiërs: ‘Slechts...

AP op feiten gecontroleerd op Twitter voor claim ‘Latinx’ verdeelt Iberiërs: ‘Slechts 3% van Latino’s gebruikt deze term’

5
0

Twitter-gebruikers namen de Geassocieerde Pers aan de kaak gesteld over zijn tweet waarin wordt beweerd dat er een grote “kloof” is onder Iberiërs over het gebruik van de wakkere term “Latinx”.

Een zondag gepubliceerd rapport vestigde de aandacht op een uitvoerend bevel van Republikeinse gouverneur van Arkansas, Sarah Huckabee Sanders dat zou de deelstaatregering verbieden om “Latinx” te gebruiken, het woord “cultureel ongevoelig” voor Hispanics in grote lijnen te verklaren en een Pew Research-enquête aan te halen waaruit blijkt dat slechts 3% van de Spaanse bevolking de term gebruikt om zichzelf te beschrijven.

Volgens de AP heeft het bevel van Sanders “tot klachten geleid van sommige critici die het beschouwen als de zoveelste aanval van Republikeinen op de LGBTQ-gemeenschap”, en “Velen in de LGBTQ Latino-gemeenschap hebben het woord omarmd, maar het is traag om aan te slaan op grotere schaal, waarbij sommige Latino-figuren de term onnodig noemen.

GOV. SARAH HUCKABEE SANDERS VERBODEN ‘LATINX’ UIT ARKANSAS OVERHEIDSDOCUMENTEN

Gouverneur van Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, spreekt na het afleggen van de ambtseed op de trappen van het Capitool van Arkansas op dinsdag 10 januari 2023 in Little Rock, Ark. (AP Photo/Will Newton)

Gouverneur van Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, spreekt na het afleggen van de ambtseed op de trappen van het Capitool van Arkansas op dinsdag 10 januari 2023 in Little Rock, Ark. (AP Photo/Will Newton)

Het rapport citeerde belangenorganisaties zoals The League of United Latin American Citizens en de LGBTQ-groep Log Cabin Republicans, evenals Rep. Ruben Gallego, D-Ariz., Die allemaal de term ‘Latinx’ verwerpen.

De AP wees vervolgens op een criticus, die aan het hoofd staat van de Spaanse LGBTQ-groep The Association of Latinos/as/xs Motivating Action, die het bevel van Sanders “een poging om de Spaanse LGBTQ-gemeenschap in haar staat uit te wissen” noemde. Een 21-jarige niet-binaire student aan de Universiteit van Arkansas die de term gebruikt in combinatie met een ander sekseneutraal alternatief, ‘Latine’, werd ook geciteerd.

De AP erkende de Pew-peiling waaruit bleek dat slechts 3% van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap de voorkeur gaf aan de term, maar benadrukte: “Leeftijd is een belangrijke factor” in de kennis van het woord, en schreef: “Hispanics van 18-29 jaar hebben zes keer meer kans dan oudere generaties te hebben gehoord van de term – 42% vergeleken met 7% van de leeftijden van 65 jaar of ouder.”

Op Twitter, de prominente newswire deelde zijn rapport en tweette: “Een van Sarah Huckabee Sanders ‘eerste daden als gouverneur van Arkansas was het verbieden van de meeste overheidsinstanties om de sekseneutrale term Latinx te gebruiken, waarmee ze inspeelde op een debat dat Hispanics volgens generatielijnen verdeelde.”

SALON COMMENTAAR ANNULEERT DE TERM ‘LATINX’ ALS NIET INCLUSIEF GENOEG

The Associated Press werd op Twitter op feiten gecontroleerd voor het claimen van de term "Latijn" verdeelt Iberiërs.

The Associated Press werd op Twitter op feiten gecontroleerd omdat het beweerde dat de term “Latinx” Hispanics verdeelt.
(REUTERS/Kacper Pempel)

Critici bestraften de tweet en merkten op dat “Latinx” buitengewoon impopulair is.

“Dit zorgt eigenlijk helemaal niet voor verdeeldheid onder Hispanics. 98% van de Hispanics verwerpt deze term – consistent in alle leeftijdsgroepen, nationaliteiten en geslachten. Goed voor @SarahHuckabee”, reageerde Visto Media-oprichter Giancarlo Sopo.

“Drie procent van de Latino’s zegt dat ze de term Latinx leuk vinden. Dat is geen ‘generatielijn’, het is een afrondingsfout”, tweette Megan Basham, collega van het Claremont Institute.

“Dit artikel wijst er niet op dat slechts 3 procent van de Latino’s deze term gebruikt tot paragraaf 23”, merkte columnist David Marcus op.

“Misleidend om te zeggen dat het gebruik van ‘Latinx’ deel uitmaakt van een ‘debat dat Hispanics langs generatielijnen verdeelt’. De peiling die in het verhaal wordt aangehaald, laat zien dat zelfs de jongste mensen het nauwelijks zeggen. De kloof is langs ideologische lijnen – zeer liberaal/progressieven zeggen het,” schreef NBC News-verslaggever Marc Caputo, daarbij verwijzend naar dezelfde Pew-peiling.

AOC BESCHULDIGT MENSEN VAN HET CREËREN VAN DRAMA OVER HET WOORD ‘LATINX’ ONDANKS OVERWELDIGENDE TERMIJN

De AP veroorzaakte zoveel reacties dat het werd geslagen met een disclaimer van Twitter’s Community Notes-programma, waar gebruikers die worden beschreven als “vogelaars” context kunnen bieden.

“De kop van het artikel wekt de indruk dat dit een zeer bediscussieerde kwestie is voor Hispanics. Peilingen die teruggaan tot 2019 tot heden hebben aangetoond dat Hispanics overweldigend het gebruik van de term ‘Latinx’ afwijzen,” luidde de disclaimer, citerend uit artikelen van NBC News, The Washington Post en de Federalist.

De Associated Press kreeg een disclaimer van Twitter "vogelaars" die een tweet factcheckte waarin hij de term claimde "Latijn" verdeelde de Spaanse gemeenschap.

The Associated Press kreeg een disclaimer van Twitter’s “birdwatchers” die een tweet controleerden waarin werd beweerd dat de term “Latinx” de Latijns-Amerikaanse gemeenschap verdeelde.
(Screenshot/Twitter)

Sanders haalde ook uit naar het AP en tweette: “Ik heb het gebruik van ‘Latinx’ in de regering verboden omdat ik niet zal toestaan ​​dat mijn regering cultureel ongevoelige woorden gebruikt die de overgrote meerderheid van de Hispanics enorm beledigen. Ongeacht de liberale bedrijfsmedia zegt dat we de agenda van radicaal links buiten Arkansas zullen houden.”

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Previous articleJaguars’ Doug Pederson spreekt optimisme uit voor volgend seizoen na playoff-run: ‘We zijn dichtbij’
Next articleColombia meldt dat in 2022 215 mensenrechtenverdedigers zijn vermoord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.