Home World Biden verklaart ramp in Californië te midden van dodelijke stormen | ...

Biden verklaart ramp in Californië te midden van dodelijke stormen | Overstromingen nieuws

180
0

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de staat Californië uitgeroepen tot een grote ramp, als laatste in een reeks van storm systemen veroorzaakte zware overstromingen in reeds drassige gebieden en dreigde sneeuwval tot twee meter (zes voet).

Het nieuwste systeem zou naar verwachting “zware regenval op lagere hoogten, aanzienlijke bergsneeuw en harde wind” met zich meebrengen, met “een nieuwe golf van vocht in de Stille Oceaan” verwacht op maandag, aldus de National Weather Service (NWS).

Het voorspelde “rampzalige overstromingen” in de lagere Salinas River-vallei, een belangrijk landbouwgebied ten zuiden van de Baai van San Francisco.

Zaterdag laat verklaarde Biden “dat er een grote ramp bestaat in de staat Californië en gaf opdracht tot federale hulp ter aanvulling van de staats-, stam- en lokale herstelinspanningen in de gebieden die zijn getroffen door zware winterstormen, overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen”, de White Huis gezegd in een verklaring.

“Bijstand kan bestaan ​​uit subsidies voor tijdelijke huisvesting en reparaties aan huizen, goedkope leningen om onverzekerde eigendomsverliezen te dekken en andere programma’s om individuen en bedrijfseigenaren te helpen herstellen van de gevolgen van de ramp”, aldus de verklaring.

“Federale financiering is ook beschikbaar voor staats-, tribale en in aanmerking komende lokale overheden en bepaalde particuliere non-profitorganisaties op basis van kostendeling voor noodhulp in de graafschappen Merced, Sacramento en Santa Cruz.”

Het is bekend dat er ten minste 19 mensen aan zijn overleden stormgerelateerde oorzaken in de afgelopen drie weken.

Onder hen waren chauffeurs gevonden in auto’s die onder water zaten, mensen die werden geraakt door vallende bomen en een man en vrouw die omkwamen bij een instorting van een steen.

Stijgend water en ongeschikte omstandigheden resulteerden in een stopzetting van de zoektocht naar de vijfjarige Kyle Doan, die werd meegesleurd in overstromingen toen zijn moeder hem uit hun auto in veiligheid probeerde te brengen, zei het kantoor van de sheriff van San Luis Obispo County zaterdag. .

Pete Dal Ferro en Melissa Foley werken aan het opruimen van puin in hun buurt terwijl de San Lorenzo-rivier stijgt met noodevacuatiebevelen in Felton Grove, Californië, VS, 14 januari 2023.
Pete Dal Ferro en Melissa Foley ruimen het puin op in hun buurt in Felton Grove, Californië [David Swanson/Reuters]

In Spreckels, een gemeenschap op een paar honderd meter van de rivier de Salinas, hadden de meeste bewoners ondanks waarschuwingen van de autoriteiten ervoor gekozen om niet te evacueren.

“Het lijkt erop dat we het ergste hebben gemist”, vertelde Robert Zagajeski, terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was in een lichte regenbui, aan persbureau AFP.

Een paar kilometer verderop keek de 30-jarige landarbeider Erick Diaz vanuit zijn huis bij de rivier naar de overstroomde velden. Ondanks evacuatiebevelen was ook hij gebleven.

“Ik kan nergens heen en voorlopig is alles in orde”, zei hij.

Overstromingen van de stijgende San Lorenzo-rivier, die door de stad in het Santa Cruz-gebergte snijdt, overspoelden Felton Grove, wat leidde tot noodevacuaties.

Er werden vuilnisbakken door de straten gedreven, met waterpeilen die stopborden bereikten en geparkeerde voertuigen inhaalden.

‘Niet klaar’

Bijna 26 miljoen Californiërs bleven onder a overstromingswacht op zaterdagavond, volgens de NWS, met tienduizenden onder evacuatiebevelen en -adviezen.

“De realiteit is dat dit slechts de achtste is van wat we verwachten dat negen atmosferische rivieren zullen zijn – we zijn nog niet klaar”, zei de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, tijdens een briefing met lokale leiders, waar hij er bij mensen op aandrong waakzaam te zijn voor de veiligheid voor de volgende 24 tot 48 uur.

“Dit gebeurt overal in Californië, maar ik wil zeggen … jullie nemen er onevenredig de dupe van, en als je je zo voelt, heb je gelijk”, voegde Newsom eraan toe.

De San Lorenzo-rivier ontspringt met noodevacuatiebevelen in Felton Grove, Californië, VS, 14 januari 2023.
Van ten minste 19 mensen is bekend dat ze de afgelopen drie weken zijn overleden aan stormgerelateerde oorzaken [David Swanson/Reuters]

De stormen van de afgelopen weken werden aanvankelijk verwelkomd – na jaren van droogte – maar hebben nu geleid tot “rampzalige” overstromingen, aldus ambtenaren.

“Deze plaats werd zwaar getroffen door de droogte van de afgelopen jaren”, vertelde de 58-jarige landarbeider Manuel Paris aan AFP in de buurt van Salinas. “Zo veel regen zijn we niet meer gewend.”

De NWS zei dat nog eens 5,0 tot 7,5 centimeter (twee tot drie inch) nieuwe overstromingen en modderstromen zou kunnen veroorzaken, met delen van de Sierra Nevada met 90 tot 180 cm sneeuw (drie tot zes voet), en sterke winden die centraal en langs de kust van Californië teisteren. tot 80 km/u (50 mph).

Meer dan 68.000 klanten van nutsbedrijven zaten zaterdagochtend zonder stroom, een aantal dat volgens poweroutage.us in de loop van de middag met meer dan de helft was afgenomen.

Previous articleNasser al-Attiyah uit Qatar wint voor de vijfde keer Dakar Rally | Motorsport nieuws
Next articlePsaki noemt Trumps omgang met documenten ‘gruwelijk’, verdedigt Biden nog steeds

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.