Home World Burkina Faso: 50 vrouwen ontvoerd door vermoedelijke rebellen | Nieuws over...

Burkina Faso: 50 vrouwen ontvoerd door vermoedelijke rebellen | Nieuws over gewapende groepen

9
0

Gewapende mannen hebben op 12 en 13 januari zo’n 50 vrouwen ontvoerd in de noordelijke provincie Soum in Burkina Faso, zegt de regering.

Gewapende mannen grepen de vrouwen terwijl ze wild fruit aan het plukken waren buiten het dorp Liki, ongeveer 15 kilometer (9,32 mijl) van de stad Aribinda, en in een ander district ten westen van de stad.

“Het zoeken is begonnen met als doel al deze onschuldige slachtoffers veilig en wel terug te vinden”, aldus de regeringsverklaring maandag.

Volgens lokale functionarissen hebben het leger en zijn civiele assistenten mislukte opruimacties in het gebied uitgevoerd.

Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld, heeft moeite om de gewelddadige activiteiten van gewapende groepen met banden met Al-Qaeda en ISIL (ISIS) die zich in 2015 vanuit het naburige Mali verspreidden, in te dammen, ondanks kostbare internationale militaire inspanningen om het in bedwang te houden.

Duizenden burgers en leden van de veiligheidstroepen zijn omgekomen en zo’n twee miljoen mensen zijn ontheemd geraakt en gedwongen in geïmproviseerde kampen.

Afgelopen juni zei Mahamadou Issoufou – voormalig president van Niger en vertegenwoordiger van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) – dat de autoriteiten in de hoofdstad Ouagadougou slechts 60 procent van het land in handen hebben.

Ontevreden legerofficieren voerden uit twee staatsgrepen in 2022 in een blijk van woede over het falen om het conflict terug te draaien, waarbij elke militaire leider beloofde prioriteit te geven aan veiligheid.

Franse diplomaten hebben gezegd dat Burkina Faso de diensten van de particuliere Russische huursoldatengroep, de Wagner Group, heeft ingeschakeld als onderdeel van de inspanningen om het conflict aan te pakken. Ook Nana Akufo-Addo, president van buurland Ghana beweerde hetzelfde in december.

Previous articleJoe Concha over het Biden-documentenschandaal: ‘Echt niet’ dat Trump kan worden aangeklaagd, tenzij Biden dat ook is
Next articleWhistleblower: Envivas Behauptung “gut für den Planeten” zu sein? Alles Unsinn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.