Home World China bagatelliseert de COVID-risico’s met reizen naar het nieuwe maanjaar in volle...

China bagatelliseert de COVID-risico’s met reizen naar het nieuwe maanjaar in volle gang

13
0

Mensen door heel China vrijdag druk in treinen en bussen voor een van de drukste reisdagen in jaren, wat de angst voedde voor nieuwe pieken in een woedende COVID-19-uitbraak die volgens ambtenaren zijn hoogtepunt heeft bereikt.

In commentaren die donderdag laat door de staatsmedia werden gemeld, zei vicepremier Sun Chunlan dat het virus zich op een “relatief laag” niveau bevond, terwijl gezondheidsfunctionarissen zeiden dat het aantal COVID-patiënten in het ziekenhuis en met kritieke aandoeningen aan het afnemen was.

Maar er zijn wijdverbreide twijfels over China’s officiële verslag van een uitbraak die ziekenhuizen en uitvaartcentra heeft overweldigd sinds Peking vorige maand de strikte COVID-controles en massatests heeft opgegeven.

CHINESE COVID-GEVALLEN HEBBEN ‘PIEK’ TIJDENS HET NIEUWE MAANJAAR, ZEGGEN DE STAATSAUTORITEITEN

Die ommekeer in het beleid, die volgde op historische protesten tegen de strenge antivirusmaatregelen van de regering, ontketende COVID op een bevolking van 1,4 miljard mensen die grotendeels tegen de ziekte waren beschermd sinds de ziekte eind 2019 in de stad Wuhan opdook.

Sommige gezondheidsexperts verwachten dat dit jaar in China meer dan een miljoen mensen aan de ziekte zullen overlijden, waarbij het Britse gezondheidsgegevensbureau Airfinity voorspelt dat het aantal COVID-doden volgende week 36.000 per dag zou kunnen bedragen.

“Onlangs is de algehele pandemie in het land op een relatief laag niveau”, zei Sun in commentaren van het door de staat gerunde persbureau Xinhua.

“Het aantal kritieke patiënten in ziekenhuizen neemt gestaag af, al blijft de reddingsmissie zwaar.”

Ze sprak aan de vooravond van een van de meest hectische reisdagen in China sinds het begin van de pandemie, terwijl miljoenen stadsbewoners naar hun geboorteplaats reizen voor de nieuwe maanjaarvakantie die officieel op zaterdag begint.

Tussen 7 januari en 15 februari zullen naar verwachting meer dan 2 miljard reizen door China plaatsvinden, schat de regering.

Reizigers in China beginnen de transitstations te verdringen terwijl de festiviteiten van het nieuwe maanjaar beginnen, waarbij overheidsfunctionarissen de risico's van COVID-overdracht bagatelliseren en dalende cijfers rapporteren.

Reizigers in China beginnen de transitstations te verdringen terwijl de festiviteiten van het nieuwe maanjaar beginnen, waarbij overheidsfunctionarissen de risico’s van COVID-overdracht bagatelliseren en dalende cijfers rapporteren.
(China Dagelijks via REUTERS)

‘Te popelen om naar huis te gaan’

Opgewonden passagiers beladen met bagage en dozen met cadeaus stapten vrijdag in de trein, op weg naar langverwachte familiereünies.

“Iedereen staat te popelen om naar huis te gaan. We hebben onze families tenslotte al zo lang niet gezien”, vertelde een 30-jarige bijgenaamd Li aan Reuters op het West-treinstation in Peking.

Maar voor anderen is de vakantie een herinnering aan verloren dierbaren.

Gu Bei, een schrijver uit Shanghai, zei op het socialemediaplatform Weibo dat ze bijna twee weken had gewacht op de crematie van haar moeder en dat het uitvaartcentrum haar niet kon vertellen wanneer de dienst gepland zou worden.

De Chinese internetregulator zei deze week dat het alle “nepinformatie” over de verspreiding van het virus zou censureren die een “somber” sentiment zou kunnen veroorzaken tijdens de festiviteiten van het nieuwe maanjaar.

“Ik heb gehoord dat donkere en sombere woorden tijdens het nieuwe jaar niet zijn toegestaan. Laat me dan nu rouwen om mijn moeder”, zei Gu in haar post, die de doodsoorzaak van haar moeder niet specificeerde.

Uitgaven door uitvaartcentra aan artikelen van lijkzakken tot crematieovens zijn in veel provincies gestegen, zo blijkt uit documenten, een van de vele indicaties van het dodelijke tol van COVID.

China heeft gezegd bijna 60.000 mensen met COVID stierven in het ziekenhuis tussen 8 december en 12 januari. Die tol is echter exclusief degenen die thuis stierven, en sommige doktoren hebben gezegd dat ze ontmoedigd zijn om COVID op overlijdensakten te zetten.

ARTSEN IN CHINA ONTMOEDIGEN COVID AAN TE NEMEN ALS REDEN VOOR PATIËNTEN DIE TIJDENS EEN UITBRAAK STERVEN

Opgehoopte vraag

President Xi Jinping zei deze week dat hij bezorgd was over een toestroom van reizigers naar plattelandsgebieden met zwakke medische systemen, en dat de bescherming van ouderen – van wie velen niet volledig zijn gevaccineerd – een topprioriteit was.

De immunisatiedirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Kate O’Brien, prees China vrijdag voor de snelle vooruitgang bij het vaccineren van ouderen met COVID-vaccinaties en boosters sinds het vorige maand de antiviruscontroles heeft opgeheven.

Ze voegde er echter aan toe dat sommige ouderen het “moeilijk” vonden om veranderingen in het vaccinatiebeleid te begrijpen, aangezien hen eerder was geadviseerd geen bescherming te zoeken.

EEN WHO-rapport zei donderdag dat China in de week tot en met 15 januari een grote stijging van het aantal COVID-ziekenhuisopnames meldde, tot het hoogste sinds het begin van de pandemie. Ziekenhuisopnames stegen met 70% ten opzichte van de voorgaande week tot 63.307, volgens de WHO, daarbij verwijzend naar door Beijing ingediende gegevens.

Maar tijdens een persconferentie op donderdag zeiden gezondheidsfunctionarissen dat het aantal COVID-patiënten dat zich in het ziekenhuis meldde een hoogtepunt had bereikt met meer dan 40% minder mensen die op 17 januari met kritieke aandoeningen werden behandeld, vergeleken met een piek op 5 januari.

Hoewel de heropening van China chaotisch is verlopen, hopen investeerders dat het zal helpen om zijn economie van $ 17 biljoen nieuw leven in te blazen, door weddenschappen te plaatsen die de Chinese aandelen en zijn yuan naar de hoogste niveaus van meerdere maanden hebben getild.

“Markten verwachten algemeen dat er een golf van opgekropte vraag zal ontstaan ​​door de heropening van de Chinese economie”, aldus analisten van Nomura in een notitie.

Ze waarschuwden dat een daling van het gezinsvermogen en een stijging van de jeugdwerkloosheid, een kater van jarenlange lockdowns en reisbeperkingen, de opleving kunnen temperen.

Terwijl internationale vluchten schaars zijn, beginnen Chinese toeristen, een veel gemiste steunpilaar van de wereldwijde retail- en reisindustrie, weer te reizen.

Winkelcentra van Macau tot Bangkok proberen hen naar binnen te lokken met uitstallingen van rode lantaarns en speciale dansen om het Jaar van het Konijn te vieren – en flinke kortingen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Volgens schattingen van het Bain-adviesbureau waren de Chinese reisuitgaven in 2019 gegroeid tot 255 miljard dollar, goed voor 33% van de uitgaven op de wereldwijde markt voor luxe persoonlijke goederen.

Previous articleIsraëlische politie verijdelt moordaanslag op drone in bendeland
Next articleBiden HHS Secretary Becerra visits Minnesota legislature, stumps for abortion

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.