Home World China’s Xi op hun hoede voor COVID-gevallen op het platteland, maar zegt...

China’s Xi op hun hoede voor COVID-gevallen op het platteland, maar zegt ‘licht vooruit’

7
0

President Xi Jinping zei woensdag dat hij vooral bezorgd was over de verspreiding van de COVID-19-golf in China naar plattelandsgebieden met slechte medische voorzieningen, maar hij drong aan op doorzettingsvermogen in stressvolle tijden en zei: “het licht komt eraan”.

Zijn opmerkingen kwamen toen miljoenen stedelijke arbeiders terugreisden naar hun geboorteplaats om zich te herenigen met families voor de Lunar New Year (LNY) -vakantie, vóór COVID bekend als de grootste jaarlijkse migratie van mensen.

“China’s COVID-preventie en -bestrijding bevindt zich nog steeds in een tijd van stress, maar het licht komt eraan, volharding is overwinning”, zei Xi in zijn LNY-begroetingsbericht dat door CCTV werd overgedragen.

ARTSEN IN CHINA ONTMOEDIGEN COVID AAN TE NEMEN ALS REDEN VOOR PATIËNTEN DIE TIJDENS EEN UITBRAAK STERVEN

“Ik maak me het meeste zorgen over de plattelandsgebieden en de boeren. Medische voorzieningen zijn relatief zwak in plattelandsgebieden, dus preventie is moeilijk en de taak is zwaar”, zei Xi, eraan toevoegend dat ouderen een topprioriteit waren.

Xi was voorstander van een strikte zero-COVID-strategie van lockdowns en andere bewegingsbeperkingen, die China drie jaar lang oplegde tegen hoge economische en psychologische kosten, voordat het begin december abrupt werd stopgezet, kort na wijdverbreide protesten.

Het virus, dat losbarstte onder de 1,4 miljard inwoners van het land, heeft de afgelopen twee maanden de fabrieksproductie en -consumptie verstoord, maar sommige analisten zeggen dat de dieper dan verwachte schok kan worden gevolgd door een sneller dan voorspeld herstel.

Economen onderzoeken de feestdagen nauwkeurig op glimpen van oplevende consumptie in de op een na grootste economie ter wereld, nadat nieuwe bbp-gegevens op dinsdag een scherpe economische vertraging in China bevestigden.

Langdurige traagheid zou de beleidsuitdagingen kunnen verergeren waarmee Xi wordt geconfronteerd, die een pessimistische jongere generatie moet kalmeren die de protesten in november tegen COVID-kerbs leidde.

Terwijl sommige analisten verwachten dat het herstel traag en fragmentarisch zal zijn, verklaarde de Chinese vice-premier Liu He dinsdag op het World Economic Forum in Zwitserland dat China na drie jaar isolatie openstaat voor de wereld.

Ambtenaren van de National Immigration Administration zeiden dat er sinds de heropening van de grenzen op 8 januari gemiddeld een half miljoen mensen per dag China in of uit zijn gegaan, meldden de staatsmedia. Dat zal naar verwachting stijgen tot 600.000 per dag zodra de feestdag officieel op zaterdag begint.

Maar terwijl arbeiders uit megasteden zoals Shanghai wegstromen, waar volgens ambtenaren het virus zijn hoogtepunt heeft bereikt, trekken velen naar steden en dorpen waar niet-gevaccineerde ouderen nog moeten worden blootgesteld aan COVID en de gezondheidszorgstelsels minder uitgerust zijn.

De Chinese president XI Jinping sprak zijn optimisme uit over de toekomst van de behandeling van COVID-19 door het land, ondanks het feit dat hij de medische infrastructuur in plattelandsgebieden de schuld gaf van de resterende gevallen.

De Chinese president XI Jinping sprak zijn optimisme uit over de toekomst van de behandeling van COVID-19 door het land, ondanks het feit dat hij de medische infrastructuur in plattelandsgebieden de schuld gaf van de resterende gevallen.
(REUTERS/staf)

‘Laatste mijl’

Terwijl de COVID-golf toenam, zetten sommigen het virus uit hun hoofd terwijl ze op weg waren naar de vertrekhekken.

Reizigers haastten zich door treinstations en metro’s in Beijing en Shanghai, velen met grote koffers op wielen en dozen gevuld met eten en geschenken.

“Vroeger maakte ik me een beetje zorgen (over COVID-19)”, zei migrerende werknemer Jiang Zhiguang, wachtend tussen de drukte op het Hongqiao-treinstation in Shanghai.

“Nu maakt het niet meer uit. Nu is het oké als je besmet raakt. Je bent maar twee dagen ziek”, vertelde de 30-jarige Jiang aan Reuters.

Anderen keren terug om te rouwen om overleden familieleden. Voor sommigen van hen is dat verdriet vermengd met woede over wat volgens hen een gebrek aan voorbereiding was om de kwetsbare ouderen te beschermen vóór de plotselinge ommekeer in het beleid.

In meer afgelegen gebieden ver van de snelle stedelijke uitbraken, gaan staatsmedische werkers deze week van deur tot deur in sommige afgelegen dorpen om ouderen te vaccineren, waarbij het officiële persbureau Xinhua de inspanning omschrijft als de “laatste mijl”.

TERWIJL CHINA HEROPENT, IS DAVOS OPTIMISTISCH OVER DE MONDIALE ECONOMIE

Klinieken in dorpen en steden op het platteland worden uitgerust met oxygenatoren en er zijn ook medische voertuigen ingezet op plaatsen die als risico worden beschouwd.

Terwijl de autoriteiten zaterdag een enorme toename van het aantal sterfgevallen bevestigden – en aankondigden dat tussen 8 december en 12 januari bijna 60.000 mensen met COVID in ziekenhuizen waren overleden – zeiden de staatsmedia dat gezondheidsfunctionarissen nog niet klaar waren om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de extra gegevens die het nu zoekt.

Het VN-agentschap wil met name informatie over de zogenaamde oversterfte – het aantal sterfgevallen boven de norm tijdens een crisis, vertelde de WHO dinsdag in een verklaring aan Reuters.

The Global Times, een tabloid gepubliceerd door de officiële People’s Daily, citeerde Chinese experts die zeiden dat het China Center for Disease Control and Prevention dergelijke gegevens al in de gaten hield, maar dat het enige tijd zou duren voordat ze konden worden vrijgegeven.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Artsen in zowel openbare als particuliere ziekenhuizen worden actief ontmoedigd om sterfgevallen toe te schrijven aan COVID, meldde Reuters dinsdag.

Previous articleESPN-schrijver roept Flyers-speler op voor het dragen van een trui ter ondersteuning van het leger, maar het overslaan van een LGBTQ-sweater
Next articleMoorden in Idaho: vrouw herinnert zich Bryan Kohberger in naar verluidt ongemakkelijke online date, ‘Waarom raak je me aan?’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.