Home World Chinese burgers zijn boos over het gebrek aan voorbereiding om ouderen te...

Chinese burgers zijn boos over het gebrek aan voorbereiding om ouderen te beschermen voordat ze het ‘nul-COVID’-beleid opgeven

12
0

Voormalig lerares Ailia was er kapot van toen haar 85-jarige vader stierf nadat hij COVID-achtige symptomen vertoonde toen het virus door hun geboorteplaats in de zuidoostelijke provincie Jiangxi raasde.

Hoewel haar vader nooit is getest, werden Ailia en haar moeder allebei rond dezelfde tijd positief bevestigd en ze gelooft dat COVID een oorzaak was van zijn dood.

Terwijl honderden miljoenen Chinezen reizen om zich te herenigen met families voor de nieuwe maanjaarvakantie die op 21 januari begint, zullen velen dit doen na rouwende familieleden die zijn omgekomen in de COVID-19-golf die over de grootste bevolking ter wereld heeft gewoed.

Voor velen is rouw vermengd met woede over wat volgens hen een gebrek aan voorbereiding was om ouderen te beschermen voordat China in december 2022 na drie jaar van testen, reisbeperkingen en lockdowns plotseling afstand deed van zijn “nul-COVID”-beleid.

Ailia, 56, zei dat ze, net als talloze Chinezen, de heropening van de economie had gesteund. Haar vader stierf eind december, weken nadat China de COVID-beperkingen had laten vallen.

“We wilden dat dingen opengingen, maar niet op deze manier – niet ten koste van zoveel ouderen, wat een enorme impact heeft op elk gezin”, zei ze telefonisch.

Zaterdag China kondigde aan dat er bijna 60.000 COVID-gerelateerde ziekenhuissterfgevallen waren sinds het einde van “nul-COVID” – een tienvoudige stijging ten opzichte van eerdere cijfers – maar veel internationale experts zeggen dat dit een ondertelling is, deels omdat het mensen uitsluit die stierven op thuis, zoals Ailia’s vader.

Van die dodelijke slachtoffers was 90% 65 jaar of ouder en de gemiddelde leeftijd was 80,3 jaar, zei een Chinese functionaris zaterdag.

Veel experts hebben gezegd dat China er niet in is geslaagd om te profiteren van het drie jaar lang grotendeels op afstand houden van COVID-19 om zijn bevolking beter voor te bereiden op heropening, vooral de honderden miljoenen ouderen – kritiek die China afwijst.

Tekortkomingen waren onder meer onvoldoende vaccinatie bij ouderen en onvoldoende aanbod van therapeutische medicijnen.

Een Chinese functionaris zei op 6 januari dat meer dan 90% van de mensen boven de 60 jaar was gevaccineerd, maar dat het aandeel van degenen boven de 80 die herhalingsvaccinaties hadden gekregen slechts 40% was op 28 november, de meest recente datum voor vaccinatie. welke gegevens beschikbaar waren.

“Als ze de middelen die werden gebruikt om het virus onder controle te krijgen maar gebruikten om ouderen te beschermen”, zei Ailia, die zoals veel geïnterviewde mensen weigerde hun volledige naam te gebruiken, gezien de gevoeligheid van kritiek op de Chinese regering.

Chinese functionarissen hebben herhaaldelijk gewezen op het belang van de bescherming van ouderen en hebben verschillende maatregelen aangekondigd, van vaccinatiecampagnes tot het opzetten van een taskforce in Shanghai, de grootste stad van China, om risicogroepen te identificeren.

Het besluit van Peking om een ​​einde te maken aan “nul-COVID” kwam na zeldzame wijdverbreide straatprotesten tegen het beleid eind november, maar de openbare klacht over de manier waarop China omging met het einde van de COVID-kerbs kwam grotendeels via zwaar gecensureerde sociale media.

Verschillende analisten zeiden dat de Chinese aanpak van COVID het vertrouwen in de regering had aangetast, vooral onder stedelingen uit de hogere middenklasse, maar ze zagen het niet als een bedreiging voor het bewind van president Xi Jinping of de Communistische Partij.

CHINA’S XI WAARSCHUWING VOOR LANDELIJKE COVID-GEVALLEN, MAAR ZEGT ‘LICHT VOORUIT’

Gehaast en chaotisch

De 33-jarige Lila Hong, die in de marketing voor een autofabrikant werkt, was drie jaar geleden in Wuhan aan het begin van de pandemie. Terwijl haar familie die schrijnende eerste periode doorkwam waarin weinig bekend was over het coronavirus, verloor ze vorige maand twee grootouders en een oudoom nadat ze COVID-19 opgelopen.

Hong herinnert zich een bezoek met haar vader aan een druk crematorium in Wuhan om de as van haar grootouders op te halen – een grimmige maar veel voorkomende ervaring tijdens de COVID-golf in China.

“Het had een heel plechtige en respectvolle situatie moeten zijn. Je stelt je het zo voor, maar in feite voelde het als in de rij staan ​​in het ziekenhuis”, zei ze.

“Ik zeg niet dat heropening niet goed is”, zei Hong. “Ik vind gewoon dat ze meer tijd hadden moeten geven voor voorbereidend werk.”

Een inwoner van Peking, bijgenaamd Zhang, 66, zei dat hij vier mensen had verloren die dicht bij hem stonden het virus sindsdien begin december inclusief zijn tante, 88, die in het ziekenhuis besmet raakte.

Net als anderen zei hij dat hij het gevoel had dat de nasleep van haar dood chaotisch, gehaast en niet in overeenstemming met de traditie was.

De 66-jarige Zhang, inwoner van Beijing, die sinds begin december meerdere mensen in zijn omgeving verloor toen COVID-19-gevallen in China toenamen, poseert voor een foto in de Verboden Stad in Beijing, China, op 13 januari 2023.

De 66-jarige Zhang, inwoner van Beijing, die sinds begin december meerdere mensen in zijn omgeving verloor toen COVID-19-gevallen in China toenamen, poseert voor een foto in de Verboden Stad in Beijing, China, op 13 januari 2023.
(REUTERS/Thomas Peter)

“Mensen hebben niet de gelegenheid gehad om afscheid te nemen van hun dierbaren. Als we geen fatsoenlijk leven kunnen leiden, moeten we in ieder geval een fatsoenlijke dood kunnen hebben”, zei hij.

“Het is zeer treurig.”

ARTSEN IN CHINA ONTMOEDIGEN COVID AAN TE NEMEN ALS REDEN VOOR PATIËNTEN DIE TIJDENS EEN UITBRAAK STERVEN

Vertrouwen tekort

Van de zeven rouwende familieleden die Reuters voor dit artikel sprak, zeiden ze op één na allemaal dat COVID was weggelaten uit de overlijdensakten van hun dierbaren, ook al denken ze dat dit een belangrijke aanleiding was voor hun dood.

Familieleden waren eveneens sceptisch over het officiële dodental, en verschillende noemden het vertrouwen in de regering verloren gedurende drie jaar van “nul COVID” pandemiebeheer.

Philip, een 22-jarige student uit de provincie Hebei, die Peking omringt, steunde de anti-lockdown-protesten in november, maar voelt zich in de steek gelaten door de manier waarop de heropening is beheerd en geeft de regering de schuld.

“Het lijkt alsof ze alle macht van de wereld hebben en toch hebben ze het niet goed gedaan. Als het een CEO van een bedrijf was, denk ik dat hij zou moeten aftreden”, zei Philip, die zijn 78-jarige grootvader verloor op 30 december.

“Het ziekenhuis had geen effectief medicijn”, herinnert hij zich. “Het was erg druk en er waren niet genoeg bedden.”

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Nadat zijn grootvader stierf, werd zijn lichaam van het bed gehaald en snel vervangen door een andere patiënt.

“De verpleegsters en doktoren hadden het zo druk. Ze leken constant overlijdensakten te schrijven en kopieën aan familieleden te geven. Er vielen zoveel doden… het is een enorme tragedie.”

Previous articleCanadese vader scheurt schoolbord voor seksueel expliciet boek dat beschikbaar is voor jonge kinderen, genderbeleid
Next articleVliegtuigcrash in Nepal: 2 Amerikanen, 2 wettige permanente inwoners gedood in Himalaya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.