Home World Christchurch, COVID-19: Jacinda Ardern’s ambtsjaren | Politiek nieuws

Christchurch, COVID-19: Jacinda Ardern’s ambtsjaren | Politiek nieuws

8
0

Ardern was pas 37 toen ze voor het eerst premier werd, maar toonde een zeldzame vaardigheid in het omgaan met meerdere crises.

Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat ze na zes jaar haar functie als premier van Nieuw-Zeeland neerlegt.

Ardern, die de de jongste leider ter wereld toen ze premier werd na de verkiezingen van 2017 op 37-jarige leeftijd, deed ze de verrassingsaankondiging op donderdag en vertelde verslaggevers dat ze “niet meer in de tank” had. Ze was herkozen in een aardverschuiving in 2020.

De regerende Labour Party kiest zondag een nieuwe leider en Arderns laatste dag in functie is op 7 februari.

In oktober gaat het land naar de stembus.

Ardern won steun met haar vriendelijkheid en empathie, maar stond onder druk vanwege het tempo van de hervormingen en kwesties als de kosten van levensonderhoud en huisvesting.

Hier is een samenvatting van enkele sleutelmomenten uit Arderns jaren als premier:

Marcheren bij Pride, februari 2018

Ardern werd de eerste premier van Nieuw-Zeeland die meedeed aan de Pride-parade, samen met 25.000 anderen in de straten van Auckland.

Het dragen van een Maori-mantel naar Buckingham Palace, maart 2018

Ardern toonde opnieuw haar toewijding aan inclusie en diversiteit toen ze de Korowai droeg – een traditionele Maori-mantel gemaakt van veren – tijdens de bijeenkomst van de regeringsleiders van het Gemenebest die werd bijgewoond door koningin Elizabeth II.

Jacinda Ardern kust baby Neve in de kamer van de UNGA.  Haar partner staat naast haar en andere mensen kijken naar de baby.  Iedereen ziet er gelukkig uit.
Ardern was de eerste leider die hun baby meenam naar de Verenigde Naties en nam de drie maanden oude Neve mee naar de jaarlijkse bijeenkomsten in New York in 2018 [File: Carlo Allegri/Reuters]

Moeder worden, juni 2018

Ardern beviel in juni 2018 van dochter Neve en nam zes weken zwangerschapsverlof voordat hij weer aan het werk ging.

In september van dat jaar, terwijl ze nog steeds borstvoeding gaf, nam ze Neve mee naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarmee ze de eerste wereldleider werd die dit deed. Never had zelfs haar eigen VN-veiligheidspasje om de kamer binnen te gaan.

Aanslagen in Christchurch, maart 2019

In maart 2019 liep een in Australië geboren blanke supremacist twee moskeeën binnen in de zuidelijke stad Christchurch en schoot 51 moslims dood.

Ardern kreeg veel lof voor haar empathie en medeleven na de aanslagen, en haar beslissende stappen om de wapenbeheersing aan te scherpen, waarbij ze slechts zes dagen na de tragedie semi-automatische wapens in militaire stijl verbood.

Ze droeg een hijab toen ze een dag na de aanval de moslimgemeenschap ontmoette en hen vertelde dat het hele land “verenigd was in verdriet” en organiseerde snel een nationale stilte van twee minuten.

Ze weigerde ook de naam van de schutter uit te spreken.

“Hij zocht veel dingen uit deze terreurdaad, maar een ervan was bekendheid, en daarom zul je me nooit zijn naam horen noemen”, zei ze tegen het parlement.

De schutter was veroordeeld tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating in augustus 2020, nadat hij schuldig had bevonden aan moord en poging tot moord. Afgelopen november zei hij in beroep te gaan tegen de straf.

Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern ontmoet de moslimgemeenschap
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern ontmoet vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap dagen na de aanval op twee moskeeën in Christchurch [File: The Office of the Prime Minister of New Zealand via Getty Images]

Whakaari / White Island-uitbarsting, december 2019

Ardern merkte opnieuw dat ze een geschokte natie troostte toen een vulkaanuitbarsting op White Island, ook wel bekend als Whakaari, 21 mensen doodde en tientallen anderen met gruwelijke brandwonden achterliet.

De vulkaan, voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, stuurde een pluim van vulkanisch puin, as en gas tegelijkertijd de lucht in. groep toeristen was op het eiland.

Ardern reisde om zoek- en reddingsteams te ontmoeten. Ze sprak het parlement toe en probeerde de overlevenden en de families van de slachtoffers gerust te stellen.

“Je bent voor altijd verbonden met onze natie en we zullen je dichtbij houden”, zei ze.

COVID-19, maart 2020-2022

Ardern oogstte lof in binnen- en buitenland vanwege haar vaardigheid in het omgaan met de pandemie van het coronavirus en de harde maatregelen die haar regering oplegde om ermee om te gaan.

De regering van Ardern legde een afsluiting en grenssluitingen op kort nadat de eerste gevallen in 2020 opdoken, in een aanpak die breed werd gesteund ondanks enige twijfels over het feit dat Nieuw-Zeelanders niet naar huis kunnen terugkeren vanwege een gebrek aan quarantaineplaatsen en vluchten.

Ardern stelde zelfs haar huwelijk uit toen Omicron een jaar geleden het land bereikte en, toen ze haar ontslag aankondigde, tegen haar oude partner, Clarke Gayford, zei dat het tijd werd dat ze gingen trouwen.

Previous articleUsain Bolt beweert dat bijna alle $ 12+ miljoen aan privé-investeringsrekening is weggevaagd na ‘ernstige fraude’
Next articleBiden-beheerder start proefprogramma waarmee Amerikanen vluchtelingen rechtstreeks kunnen sponsoren

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.