Home World De Congolese politie vuurt traangas af op ongeoorloofde demonstranten die zich verzetten...

De Congolese politie vuurt traangas af op ongeoorloofde demonstranten die zich verzetten tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen

11
0

De politie vuurde traangas af bij demonstranten in Oost-Congo op woensdag nadat tientallen mensen deelnamen aan een ongeoorloofd protest in Goma tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen om het geweld van gewapende groepen te helpen onderdrukken.

De autoriteiten arresteerden later enkele deelnemers, evenals enkele journalisten die verslag deden van het protest.

Leiders van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap van zeven landen hebben vorig jaar besloten een regionale strijdmacht op te richten en in te zetten Oost-Congowaar rebellengroep M23 de schuld krijgt van toenemend geweld.

Eind vorig jaar arriveerden Keniaanse troepen en de komende dagen werd nog een contingent uit Zuid-Soedan verwacht. De troepen stuitten echter op tegenstand van enkele Congolezen.

TEN MINSTE 5 GEDOOD ALS ANTI-VN-PROTESTEN LIJKEN IN OOST-CONGO

“Het Keniaanse leger kwam hier als toerist. Ze gaan elke dag door de stad en doen helemaal niets”, zei demonstrant Gloire Bagaya. “Wij als bevolking zijn samengekomen om nee te zeggen tegen deze regionale kracht.

Inwoners van Goma, Democratische Republiek Congo, protesteren op 18 januari 2023 tegen de geplande aankomst van Zuid-Soedanese troepen die zich zullen voegen bij Keniaanse troepen die zijn ingezet om het Congolese leger te helpen in de strijd tegen M23-rebellen.  De politie vuurde traangas af op de demonstranten.

Inwoners van Goma, Democratische Republiek Congo, protesteren op 18 januari 2023 tegen de geplande aankomst van Zuid-Soedanese troepen die zich zullen voegen bij Keniaanse troepen die zijn ingezet om het Congolese leger te helpen in de strijd tegen M23-rebellen. De politie vuurde traangas af op de demonstranten.
(AP Foto/Mozes Sawasawa)

“(Zuid-Soedanezen) zijn ook in oorlog in eigen land, maar ze zeggen dat ze vrede in ons land willen brengen”, voegde Bagaya eraan toe. “Dit is een internationaal complot dat ons land wil balkaniseren, en niemand zal ons land verdelen.”

2 CONGO-MENSEN BELEIDEN SCHULD AAN ILLEGALE VERZENDING VAN IVOOR, RHINO HOORNS EN SCHUDSCHUIVEL

M23 dook een jaar geleden weer op in Oost-Congo, na ongeveer tien jaar rust. Congo beschuldigt Rwanda ervan de militaire rebellengroep te steunen, wat het ontkent.

Als onderdeel van een overeenkomst die vorig jaar in Angola werd bereikt, zei de groep dat het zijn mannen vóór 15 januari uit enkele van de bezette gebieden zou terugtrekken. Er zijn echter nog steeds gebieden onder haar controle.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

De gevechten verergeren Oost-Congo’s ernstige humanitaire crisis. Bijna 6 miljoen mensen zijn intern ontheemd in het land, met meer dan 450.000 ontheemden in de provincie Noord-Kivu sinds de botsingen in februari escaleerden.

Previous articleTe hoge snelheid droeg bij aan een crash waarbij Devin Willock, voetbalstafmedewerker uit Georgia, om het leven kwam: politie
Next articleZoom-brugere pas på: Nyt bankmalware-lokkedueangreb i gang

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.