Home Latest Headlines De Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sánchez ondertekenen...

De Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sánchez ondertekenen vriendschapsverdrag in Barcelona

9
0

De Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sánchez tekenden donderdag in Barcelona een vriendschapsverdrag om de betrekkingen tussen de Europese buren te versterken, aangezien beide leiders te maken kregen met protesten op hun thuisfront.

De eendaagse top kwam te midden van een dag van wijdverbreide stakingen aan de andere kant van de Pyreneeën tegen Macron’s poging om de minimum pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64. Sánchez, als gastheer, kreeg te maken met een luidruchtige bijeenkomst van Catalaanse separatisten in de buurt van de bijeenkomst evenementenlocatie.

Het Verdrag van Barcelona, ​​ondertekend door de leiders, stelt werkgroepen in tussen hun regeringen op verschillende gebieden. De leiders en een aantal van hun ministers bespraken kwesties als energie, migratie en steun voor de oorlogsinspanningen van Oekraïne – allemaal in overeenstemming met het vinden van een gemeenschappelijk doel bij het sturen van het beleid van de Europese Unie.

“We versterken niet alleen onze landen, we versterken Europa”, zei Sánchez, die het verdrag “historisch” noemde.

Beide regeringen beschouwen dit als een diplomatieke band van de hoogste orde. Spanje heeft alleen een soortgelijk verdrag met Portugal; Frankrijk heeft ze met Duitsland en Italië.

SPANJE NON-PROFIT ZEGT DAT 2.390 MIGRANTEN STERREN, ALS VERMIST WORDEN VERMELD TERWIJL HET LAATSTE JAAR PROBEERDEN HET LAND TE BEREIKEN

“We gaan de bilaterale relatie enorm versterken… en nog efficiënter maken” op Europees niveau, zei Macron. “Dat verdrag gaat ook deze gemeenschappelijke opvattingen versterken”, vooral met betrekking tot de Europese soevereiniteit en strategische autonomie.

De overeenkomst komt met Macron en Sánchez die op zoek zijn naar sterkere posities binnen de EU. Macron profileert zich als de leidende politicus van het continent om de leegte van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel op te vullen, terwijl de al even pro-EU Sánchez wil dat Spanje een invloedrijkere rol krijgt in Brussel na het vertrek van Groot-Brittannië uit het blok.

Na jaren van hartelijke maar soms verre betrekkingen, zijn Frankrijk en Spanje de laatste tijd hechter geworden.

De Franse president Emmanuel Macron, rechts, praat met de Spaanse tegenhanger Pedro Sánchez in Barcelona, ​​Spanje, op 19 januari 2023. De twee leiders tekenden donderdag in Barcelona een vriendschapsverdrag.

De Franse president Emmanuel Macron, rechts, praat met de Spaanse tegenhanger Pedro Sánchez in Barcelona, ​​Spanje, op 19 januari 2023. De twee leiders tekenden donderdag in Barcelona een vriendschapsverdrag.
(AP Foto/Emilio Morenatti)

Spanje, Frankrijk en Portugal bereikte eind vorig jaar overeenstemming over een grote onderzeese pijpleiding om waterstof van het Iberisch schiereiland naar Frankrijk en uiteindelijk de rest van Europa te transporteren. De energiepijpleiding, genaamd H2Med, loopt van Barcelona naar Marseille.

Macron en Sánchez willen ook allebei dat de Europese energiemarkt wordt hervormd om te reageren op de energiecrisis veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. Spanje hoopt ook dat Frankrijk zijn verzoek aan de EU kan steunen om de vorig jaar verleende toestemming aan Spanje en Portugal te verlengen om speciale maatregelen te nemen om de energieprijzen te verlagen, een plan dat mogelijk als inspiratiebron kan dienen voor heel Europa.

FRANKRIJK DUWT ‘MADE IN EUROPE’-STRATEGIE UIT OP EUROPESE UNIE-TOP

“Onze beide landen hebben onze voorstellen gepresenteerd (voor hervormingen van de energiemarkt), die ik solide en gedetailleerd acht, en ze wijzen allebei in dezelfde richting”, zei Sánchez. “We gaan samenwerken zodat de markt de komende maanden wordt hervormd.”

De bijeenkomst werd gehouden in het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië, bovenop de Montjuic-heuvel die uitkijkt over Barcelona.

Enkele duizenden Catalaanse separatisten verzamelden zich langs een brede promenade aan de voet van de heuvel om te proberen hun vlaggenbeweging op gang te brengen om een ​​nieuwe staat te vormen uit deze hoek van Noordoost-Spanje die grenst aan Frankrijk.

Het geluid van gejoel in de verte was van ver te horen terwijl Macron en Sánchez terugblikten Spaanse soldaten voordat bij aankomst het volkslied werd gespeeld. Ten noorden van Barcelona verstoorden demonstranten het verkeer op een snelweg. Er was een korte handgemeen tussen demonstranten en politie in het centrum van Barcelona nadat het vreedzame protest was uiteengevallen. Maar de momenten van spanning stonden ver af van de wijdverbreide en gewelddadige botsingen van de afgelopen jaren.

Sánchez heeft behoorlijk wat politiek kapitaal uitgegeven om de separatistische beweging onschadelijk te maken, met gratie voor gevangengenomen leiders van een mislukt afscheidingsbod in 2017 en recente juridische hervormingen. Hoewel dat de spanningen in Catalonië heeft weten te verminderen, is er nog steeds een hardcore groep die weigert weg te gaan.

De regionale chef van Catalonië, Pere Aragonès, begroette Macron en Sánchez buiten het museum, maar brak toen het protocol door te vertrekken voor de groepsfoto en volksliederen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Er is een poging gedaan (door Sánchez) om de top van vandaag te gebruiken om een ​​verkeerd beeld van de werkelijkheid op te leggen, om het te laten lijken alsof het politieke conflict tussen Catalonië en de Spaanse staat is opgelost”, zei Aragonès. “Maar niets is minder waar.”

Sánchez zei dat hij dankbaar was dat Aragonès kwam opdagen en onderstreepte de keuze van Barcelona als zijn keuze voor de ondertekening van het verdrag.

Previous articleFAA Outage: Congressional report notes lawmakers knew messaging system had problems ‘for years’
Next articleIndiase worstelaars beschuldigen WFI-chef, coaches van seksuele intimidatie | Nieuws

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.