Home World De Hagia Sophia: een oriëntatiepunt dat werd omgebouwd van een kerk naar...

De Hagia Sophia: een oriëntatiepunt dat werd omgebouwd van een kerk naar een moskee, naar een museum en vervolgens weer naar een moskee

9
0

De Hagia Sophia is een belangrijk historisch monument en een UNESCO werelderfgoed gevestigd in Istanboel, Turkije. Dit architectonische meesterwerk uit de zesde eeuw staat bekend om de verschillende religieuze veranderingen waarmee het Middellandse Zeegebied in de loop der jaren te maken heeft gehad. Oorspronkelijk gebouwd om als kathedraal te dienen, werd de Hagia Sophia later omgebouwd tot een moskee, daarna tot een museum en vervolgens weer tot een moskee.

In 537 na Christus werd de Hagia Sophia oorspronkelijk gebouwd om onder de Grieks-orthodoxen de grootste kathedraal ter wereld te worden christelijke kerk. Het werd beschouwd als een van de mooiste architectonische monumenten onder het Byzantijnse rijk en omvatte mozaïeken van christelijke kunst gemaakt van goud, zilver en kleurrijke stenen. Het bevatte ook structurele stukken uit elke provincie die onder het rijk regeerde.

Een millennium later werd het Byzantijnse rijk in de 15e eeuw overwonnen door de Ottomanen. Omdat de islam de belangrijkste religie van het Ottomaanse rijk was, werd de Hagia Sophia omgezet in een moskee waar moslims konden bidden. De oorspronkelijke christelijke kunst werd vervolgens verdoezeld en in plaats daarvan werd islamitische kalligrafie getoond. Vier slanke kolommen, die traditionele kenmerken van een moskee zijn, werden ook toegevoegd om het gebouw buiten te omringen. Het monument heeft de volgende 500 jaar dienst gedaan als moskee.

In 1928 werd Turkije een seculiere staat en al snel werd de moskee omgebouwd tot museum. Gedurende deze tijd werd christelijke kunst ontdekt en naast de Ottomaanse islamitische kunst naast elkaar bestaan.

In 2020 werd een controversieel besluit genomen door de staat Turkije. De Hagia Sophia werd weer omgebouwd tot een moskee. De beslissing werd met veel kritiek ontvangen, omdat demonstranten beweerden dat de mijlpaal met recht een christelijke kerk was. Desalniettemin werd de Hagia Sophia omgebouwd tot moskee en konden moslims weer aanbidden bij het monument.

De Hagia Sophia wordt beschouwd als een van de mooiste van Istanbul historische artefacten. Terwijl het gebouw nu dienst doet als een moslimhuis van aanbidding, de 1,Het 500 jaar oude monument trekt nog steeds miljoenen toeristen per jaar.

Previous articleThailand gaat verdachte uitleveren aan de VS in $ 100 miljoen NJ deli-regeling
Next articleJury deliberates in Oath Keepers seditious conspiracy trial | Courts News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.