Home World De Iraakse premier al-Sudani steunt de voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse troepen |...

De Iraakse premier al-Sudani steunt de voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse troepen | ISIL / ISIS-nieuws

9
0

In zijn eerste interview als Iraakse leider zegt premier Mohammed Shia al-Sudani dat er nog steeds buitenlandse troepen nodig zijn als trainingscapaciteit om ISIL (ISIS) te bestrijden.

De Iraakse premier Mohammed Shia al-Sudani heeft de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in zijn land verdedigd in een interview met de Wall Street Journal, zijn eerste sinds aantreden in oktober.

Het standpunt is in tegenspraak met het standpunt van verschillende aan Iran gelieerde groepen die deels deel uitmaken van het door sjiieten gedomineerde coördinatiekader, het politieke blok dat de premier vorig jaar nomineerde. Al-Sudani werd vervolgens benoemd door president Abdul Latif Rashid, wiens verkiezing geëindigd meer dan een jaar van politieke impasse aangewakkerd door geleerde en politiek leider Muqtada al-Sadr.

In het interview dat zondag werd gepubliceerd, gaf al-Sudani geen tijdschema voor de Amerikaanse en NAVO-troepen – die momenteel in een trainingscapaciteit dienen – om Irak te verlaten, ondanks oproepen van enkele politieke bondgenoten voor een volledige terugtrekking.

“We denken dat we de buitenlandse strijdkrachten nodig hebben”, zei al-Sudani. “Uitschakeling van ISIS heeft nog wat tijd nodig.”

De VS vielen Irak binnen in 2003 te midden van hun wereldwijde “oorlog tegen terrorisme”, waarbij het aantal troepen in 2007 een hoogtepunt bereikte van ongeveer 170.000 soldaten voordat de troepen in 2011 werden teruggetrokken. Ze werden in 2014 overgeplaatst naar Irak als reactie op de opkomst van ISIL (ISIS ), terwijl de gewapende groepering een groot stuk grondgebied in Irak en Syrië onder de voet liep.

Gevechtsoperaties liepen echter grotendeels op niets uit in de nasleep van de territoriale nederlaag van ISIL in 2019. Twee jaar later officieel beëindigd de door de VS geleide gevechtsmissie in Irak en stapte over naar een adviserende rol bij het bijstaan ​​van de Iraakse strijdkrachten. De VS hebben momenteel ongeveer 2.000 troepen in het land gestationeerd, terwijl de NAVO daar enkele honderden troepen huisvest, allemaal in niet-gevechtsrollen.

In de tussentijd, raket aanvallen gelanceerd door aan Iran gelieerde gewapende groepen op bases die buitenlandse troepen huisvesten en andere buitenlandse installaties zijn relatief frequent gebleven.

In het interview dat zondag werd gepubliceerd, zei al-Sudani dat het niet de bedoeling was om buitenlandse gevechtsoperaties in het land te hervatten, maar merkte op dat buitenlandse troepen belangrijke logistieke steun bieden bij de bestrijding van ISIL-pockets in Syrië.

“Binnen Irak hebben we geen strijdkrachten nodig”, zei hij tegen de krant. “Als er een bedreiging is voor Irak, dan is het de penetratie van de [ISIL] cellen door Syrië”, zei hij.

Zijn verklaringen onderstreepten de moeilijke tack de premier heeft gezocht in zijn betrekkingen met de VS en met Iran, dat niet alleen een aanzienlijke invloed heeft op de binnenlandse Iraakse politiek, maar ook een belangrijke leverancier van aardgas en elektriciteit aan het land is. De premier prees de nauwe economische en veiligheidsbanden tussen Iran en Irak tijdens een bezoek aan Teheran in november.

Hij vertelde de Wall Street Journal dat hij zou willen dat Irak soortgelijke betrekkingen met Washington onderhoudt als die van Saoedi-Arabië en andere olie- en gasproducenten in de Perzische Golf, eraan toevoegend dat hij van plan was een delegatie op hoog niveau naar Washington te sturen voor gesprekken met Amerikaanse functionarissen. volgende maand in de hoop op een eventuele ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden.

“Ik zie dit niet als een onmogelijke zaak, om te zien dat Irak een goede relatie heeft met Iran en de VS”, zei al-Sudani.

Previous articleHouse Dem zegt dat er ‘geen twijfel over bestaat’ dat het door Biden geclassificeerde documentenschandaal een ‘schaamte’ is
Next articleDoor George Soros gesteunde open grensgroep die DeSantis aanklaagt wegens migrantenvluchten, schendt federale belastingwetten: rapport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.