Home World De nucleaire chef van de VN probeert de nucleaire veiligheid te waarborgen...

De nucleaire chef van de VN probeert de nucleaire veiligheid te waarborgen tijdens een bezoek aan Oekraïne

12
0

KYIV, Oekraïne – De gevaarlijkste plek ter wereld is misschien wel de grootste kerncentrale Zaporizja in Oekraïne – de plaats van beschietingen tijdens de Russische invasie – en een laserachtige focus voor Rafael Grossi, de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA)

“De situatie rond Zaporizhzhia wordt erger met de evolutie van het conflict”, verklaarde Grossi, die donderdag met Fox News sprak.

“Het oostfront is natuurlijk aan het opwarmen, dus ik geloof dat de oprichting, een tijdelijke maatregel ter bescherming van de nucleaire site, nog noodzakelijker en urgenter is dan ooit tevoren”, voegde Grossi eraan toe. “En ik ben erg benieuwd om te zien dat ik daar niet zo snel kom als ik had verwacht dat het zou zijn, of zou gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat ik deze kan doorgeven aan [Ukrainian] President [Volodymyr] Zelenskyy, krijg zijn steun. En het zal mijn missie zijn om de Russen dit ook te laten accepteren.”

Hij gaf een ernstige waarschuwing af in reactie op de voormalige Russische president De opmerking van Dmitry Medvedev dat “Het verlies van een kernmacht [Russia] in een conventionele oorlog kan het begin van een nucleaire oorlog uitlokken.”

RUSSISCHE PRESIDENT VLADIMIR POETIN KONDIGT ANNEXATIE AAN VAN 4 OEKRAÏENSE GEBIEDEN NA ‘SHAM’ REFERENDUMS

De kerncentrale Zaporizhzhia in Enerhodar op 11 september 2022.

De kerncentrale Zaporizhzhia in Enerhodar op 11 september 2022.
(Stringer/AFP via Getty Images)

Grossi zei: “Een nucleaire oorlog kan nooit worden gewonnen, mag nooit worden uitgevochten, zei iemand, en ik denk dat het waar is. Ik vel dus geen oordeel over de opmerkingen van een hoge ambtenaar van welk land dan ook. Maar dit is mijn overtuiging En een manier om dit te voorkomen, is ervoor te zorgen dat er geen nucleaire ongelukken gebeuren. Dus ik hoop zeker dat er geen nucleair gebruik zal zijn tijdens dit conflict.’

De zes kernreactoren die de Zaporizhzhia-installatie vormen te midden van een onvoorspelbare oorlog roepen de zorgen op van een China-syndroom-achtige kernsmelting. Zaporizhzhia is de grootste nucleaire installatie in Europa.

Volgens de website van de IAEAontstond het idee voor het inspectiebureau in de “Atoms for Peace” -toespraak van president Dwight D. Eisenhower uit 1953 en “werd opgericht in 1957 als reactie op de diepe angsten en verwachtingen die werden gewekt door de ontdekkingen en het diverse gebruik van nucleaire technologie.”

Grossi’s zorgen over de onstabiele nucleaire situatie in Oekraïne hebben hem ertoe aangezet regelmatig naar Oekraïne te reizen sinds de Russische invasie op 24 februari bijna een jaar geleden. “Dit is mijn zesde bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog. We zijn dus zeer betrokken.”

Hij voegde eraan toe: “Nou, ik kijk naar een langdurige aanwezigheid, want we hopen natuurlijk allemaal op een snelle oplossing en vrede, zo snel mogelijk en zo snel mogelijk. Maar ik kan een langdurige aanwezigheid voorzien.”

IAEA-chef Rafael Grossi, rechts, praat met de Oekraïense minister van Energie, de Duitse Galushchenko, tijdens een inspectiemissie naar Zaporizhzhia, op 31 augustus 2022.

IAEA-chef Rafael Grossi, rechts, praat met de Oekraïense minister van Energie, de Duitse Galushchenko, tijdens een inspectiemissie naar Zaporizhzhia, op 31 augustus 2022.
(Genja Savilov/AFP via Getty Images)

RUSLAND BESCHULDIGD VAN ONTVORMING HOOFD VAN KERNCENTRALE VAN OEKRAÏNE

Grossi merkte op: “Wat ik deze week heb gedaan, is dat ik op een bepaalde manier door het land heb gereisd en deze permanente missies heb opgezet, die zeer specifieke technische taken moeten uitvoeren. Deze plaatsen, hoewel niet in actieve gevechtszone, zijn natuurlijk niet vrij van, weet je, evenementen. En zoals je hebt gezien, en je ziet het hier in Kiev van tijd tot tijd, zijn er hits en zijn er gelegenheden geweest waarbij er een volledige black-out was en de stations moesten in de noodmodus worden gezet. Er zijn dus veel dingen die we kunnen doen om hen te ondersteunen, om hen technische assistentie te verlenen.”

Op het programma van de IAEA-chef staat een ontmoeting met Zelenskyy “om dit overleg voort te zetten om de beschermingszone rond Zaporizhzhia op te zetten”.

De zone waarnaar Grossi verwees, zijn de inspanningen van het IAEA van de afgelopen maanden om een ​​vuurverbodszone rond de Zaporizhzhia-reactoren te creëren. Oekraïne dringt erop aan dat Rusland zijn leger terugtrekt uit de atoomverbinding. Moskou heeft tot nu toe geweigerd.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Reddingswerkers van het Oekraïense Ministerie van Noodsituaties dragen beschermende kleding tijdens een nucleaire noodtraining voor burgers in Kiev op 7 september 2022.

Reddingswerkers van het Oekraïense Ministerie van Noodsituaties dragen beschermende kleding tijdens een nucleaire noodtraining voor burgers in Kiev op 7 september 2022.
(Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Er was een keerzijde aan wat Grossi omschreef als een ‘verschrikkelijk beeld’. Hij zei: “Aan de positieve kant … ik zie dat alle nucleaire faciliteiten buitengewoon goed worden beheerd. Weet je, we zijn inspecteurs en we kijken zeer professioneel naar wat we zien. Er zijn bepaalde kwesties waar we naar kijken.”

Grossi vervolgde dat er veel uitdagingen zijn, vooral met voorraden. “Je moet niet vergeten dat deze kerncentrales Russische technologie zijn hier in het land. Dus als het gaat om reserveonderdelen of als het om bevoorrading gaat, is het ingewikkeld. Dus het IAEA kan daarbij helpen.”

Previous articleAnti-abortion groups marching in US capital to cheer fall of Roe | Health News
Next articleMcCarthy move to end proxy voting pressures members to show up given narrow GOP majority

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.