Home World De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duwt ‘Doomsday Clock’ het dichtst bij...

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duwt ‘Doomsday Clock’ het dichtst bij middernacht in de geschiedenis, zeggen wetenschappers

6
0

De aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft de “Doomsday Clock” naar slechts 90 seconden voor middernacht geduwd – het punt dat het dichtst bij een catastrofe in de geschiedenis staat.

Het bulletin van de Atoom Wetenschappersdat dinsdag de bijgewerkte klok onthulde, zei dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een cruciale rol heeft gespeeld bij het op zijn kop zetten van de wereldwijde stabiliteit.

“De nauwelijks verhulde dreigementen van Rusland om kernwapens te gebruiken, herinneren de wereld eraan dat escalatie van het conflict – per ongeluk, opzet of misrekening – een vreselijk risico is”, aldus het Bulletin. zei in een verklaring dat “de mogelijkheid dat het conflict uit iemands controle zou kunnen ontsnappen groot blijft.”

“We zijn echt dichter bij die dag des oordeels”, voormalig Mongoolse president Dat zei Elbegdorj Tsakhia dinsdag tijdens de jaarlijkse aankondiging van Bulletin of Atomic Scientists. Hij en de voormalige Ierse president Mary Robinson voegden zich bij wetenschappers om te onderstrepen wat zij beschouwen als een verzameling van verschillende existentiële bedreigingen, met de acties en woorden van de Russische leider Vladimir Poetin als belangrijkste onder hen.

RUSLANDS NUCLEAIRE AGENTSCHAP HELPT MILITAIRE SIDESTEP SANCTIES: RAPPORT

“Mensen en wetenschappers waarschuwen ons en we moeten nu wakker worden”, zei hij.

De Doomsday Clock is een symbool dat aan het begin van de Koude Oorlog in 1947 werd gecreëerd om de dreiging van kernwapens weer te geven, die volgens het Bulletin de potentie hebben om de beschaving zoals wij die kennen te vernietigen.

The Bulletin heeft de klok 10 seconden dichterbij gezet dan vorig jaar, waarmee het de klok het dichtst bij 12 heeft gebracht ooit. Het is maar liefst 17 minuten verstreken vanaf middernacht na het einde van de Koude Oorlog, maar in de afgelopen paar jaar heeft de groep is veranderd van het aftellen van de minuten tot middernacht in het aftellen van de seconden.

Afgelopen augustus waarschuwde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat de wereld “een tijd van nucleair gevaar is ingegaan sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog”.

Siegfried Hecker, van links, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson en Elbegdorj Tsakhia met het Bulletin of the Atomic Scientists, verwijderen een doek die de Doomsday Clock bedekt voor een virtuele persconferentie in de National Press Club in Washington, dinsdag 24 januari. , 2023.

Siegfried Hecker, van links, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson en Elbegdorj Tsakhia met het Bulletin of the Atomic Scientists, verwijderen een doek die de Doomsday Clock bedekt voor een virtuele persconferentie in de National Press Club in Washington, dinsdag 24 januari. , 2023.
(AP Foto/Patrick Semansky)

“We sturen een bericht dat de situatie urgenter wordt”, zei Bulletin-president Rachel Bronson bij de online aankondiging. “Crises komen vaker voor en hebben bredere gevolgen en langdurige effecten.”

Het Bulletin benadrukte de buitensporige rol die de Russische invasie van Oekraïne heeft gespeeld bij het naderen van de theoretische dag des oordeels en kondigde aan dat het voor het eerst ook het uurwerk in de Russische en Oekraïense taal aankondigde.

Wetenschappers en activisten bij de Bulletin-aankondiging noemden ook de proliferatie van kernwapens in China, Iran dat zijn uraniumverrijking verhoogt, raketproeven in Noord-Korea, toekomstige pandemieën door dierziekten, ziekteverwekkers door laboratoriumfouten, “ontwrichtende technologieën” en verslechterende klimaatverandering als andere existentiële bedreigingen. aan de mensheid.

Het Bulletin riep de VS, zijn NAVO-bondgenoten en Oekraïne op om alle opties te onderzoeken om het conflict met Rusland te verminderen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Het vinden van een weg naar serieuze vredesonderhandelingen zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van het risico op escalatie”, aldus het Bulletin. “In deze tijd van ongekend wereldwijd gevaar is gecoördineerde actie vereist, en elke seconde telt.”

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous articleLegerchef van Algerije op officieel discreet bezoek aan Frankrijk
Next articleBinance moved $346m for seized crypto exchange Bitzlato: Report | Crypto News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.