Home World De politie van de DRC verspreidt het protest tegen de trage terugtrekking...

De politie van de DRC verspreidt het protest tegen de trage terugtrekking van de M23-rebellen | Nieuws over gewapende groepen

13
0

De rebellen worden ervan beschuldigd een staakt-het-vuren te negeren en opnames te maken die volgens critici voornamelijk ceremonieel zijn.

De politie heeft traangas afgevuurd om demonstranten uiteen te drijven in de oostelijke stad Goma in de Democratische Republiek Congo. Demonstranten riepen woensdag de autoriteiten op om een ​​overeengekomen terugtrekking van M23-rebellen uit bezet gebied in de regio af te dwingen.

Regionale leiders bereikten in november een staakt-het-vuren, waarbij de door Tutsi’s geleide M23-groep – die vorig jaar een nieuw offensief lanceerde – bedoeld was om zich terug te trekken uit de onlangs ingenomen posities. De deadline hiervoor was volgens het DRC-voorzitterschap 15 januari.

Maar M23 is beschuldigd van het negeren van de deal en het bezetten van grondgebied elders om te compenseren voor terugtrekkingen die volgens critici voornamelijk ceremonieel waren. President Felix Tshisekedi soortgelijke beschuldigingen uitte op dinsdag.

De M23 heeft de beweringen ontkend en beschuldigde op haar beurt de DRC-autoriteiten van schending van de overeenkomst.

Maatschappelijke groeperingen riepen woensdag op tot protesten in Goma om vertragingen bij de uitvoering van de terugtrekking van M23 aan de kaak te stellen.

Het stadsbestuur had de mars verboden, maar honderden namen nog steeds deel, zingend en met borden die de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) aan de kaak stelden, die vorig jaar een regionale militaire macht oprichtte om een ​​einde te maken aan de onrust.

“We vragen EAC-troepen om de stad te verlaten en offensieven te voeren waar de M23 is”, zei demonstrant Gloire Bagaya, 26.

“Ze moeten naar huis gaan of naar de frontlinie gaan tegen de vijand.”

De politie vuurde traangas af op de demonstranten en arresteerde een tiental mensen, onder wie drie journalisten, aldus een verslaggever van Reuters ter plaatse.

Een lokale politiecommandant ontkende dat er arrestaties waren verricht. De EAC reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Het meest recente offensief van de M23 heeft minstens 450.000 mensen op de vlucht geslagen en een diplomatieke crisis tussen de DRC en buurland Rwanda veroorzaakt.

De DRC heeft Rwanda ervan beschuldigd het conflict te verergeren door de rebellen te steunen – een beschuldiging die ook is geuit door westerse mogendheden en Deskundigen van de Verenigde Naties. Rwanda heeft de vorderingen ontkend.

Verschillende protesten hebben de afgelopen maanden plaatsgevonden in Goma, de laatste was gericht tegen Rwanda en de wapenstilstandsovereenkomst.

Klachten dat VN-vredeshandhavers er niet in zijn geslaagd burgers te beschermen tegen langdurig geweld door milities, waren aanleiding dodelijke protesten.

Previous articleMeer McCarthy holdouts toegevoegd aan House Oversight, Judiciary commissies
Next articleAK-trein ontspoort nadat hij in lawineveld is gereden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.