Home Latest Headlines De regering van Netanyahu lijdt een juridische nederlaag nu de Israëlische rechtbank...

De regering van Netanyahu lijdt een juridische nederlaag nu de Israëlische rechtbank de minister uitsluit om te dienen

13
0

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft woensdag een belangrijk coalitielid van de regering van premier Benjamin Netanyahu gediskwalificeerd als minister. In een 10-1 uitspraak zei de rechtbank de benoeming van Aryeh Deri tot minister in de nieuwe coalitieregering was “buitengewoon onredelijk”.

Deri is leider van de Shas-partij, een religieuze partij die voornamelijk bestaat uit Sefardische joden. Shas heeft de op een na meeste zetels in Netanyahu’s coalitieregering met 11, en als ze de regering zouden verlaten, zouden de Israëli’s waarschijnlijk terug naar de stembus moeten.

Deri is momenteel minister van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken en zal later zijn termijn splitsen en de almachtige minister van Financiën worden in de tweede helft van de regering-Netanyahu. Hij fungeert ook als vice-premier.

BENJAMIN NETANYAHU TERUG AAN DE MACHT IN ISRAËL ALS NIEUWE REGERING IS BEËDIGD

Benjamin Netanyahu, links, en Aryeh Deri

Benjamin Netanyahu, links, en Aryeh Deri
(Hillel Maeir / TPS / Bestand)

In 2000 zat Deri 22 maanden in de gevangenis voor het aannemen van steekpenningen. In januari 2022 nam hij ontslag uit het Israëlische parlement na een pleidooiovereenkomst over verschillende beschuldigingen van fraude. De deal werd door velen in het Israëlische publiek bekritiseerd, omdat ze beweerden dat Deri er te gemakkelijk vandoor ging en de weg vrijmaakte voor zijn snelle terugkeer in de politiek, ondanks de vermeende misdaden en zijn belofte om zich terug te trekken uit de politiek.

Het is nu aan Netanyahu om te beslissen of hij de uitspraak van de rechtbank eerbiedigt en hem uit zijn ambt ontslaat of zijn aanstelling behoudt.

Twee weken geleden, in zijn reactie op de petities die waren ingediend tegen het dienen van Deri, Netanyahu zei dat “er geen manier is om regeringsstabiliteit tot stand te brengen zonder zijn benoeming”, en noemde Deri “een anker van ervaring, wijsheid en verantwoordelijkheid”. Netanyahu zou woensdagmiddag Deri hebben bezocht om de zaak te bespreken.

Deri’s partij bracht een verklaring uit waarin ze de rechtbank beschuldigde van het ontkennen van de 400.000 kiezers van Shas: “Vandaag oordeelde de rechtbank in feite dat verkiezingen zinloos zijn. De beslissing van de rechtbank is politiek en besmet met extreme onredelijkheid.”

Netanyahu’s coalitiepartijen gaven kort na het vonnis een gezamenlijke verklaring af, waarin ze het “schokkend en pijnlijk” noemden.

BIDEN ADMIN ZET ZICH IN TWEE STATEN OPLOSSING NA BENOEMING NETANYAHU

Israëls Hooggerechtshof in Jeruzalem.

Israëls Hooggerechtshof in Jeruzalem.
(Hillel Maier / TPS / Bestand)

De verklaring merkte op: “Afgezien van het ernstige persoonlijke onrecht dat minister Deri zelf is aangedaan, is het vonnis een enorm onrecht tegenover meer dan twee miljoen burgers, de meerderheid van het volk, die voor een regering hebben gestemd onder leiding van Benjamin Netanyahu waarin Aryeh Deri zal een centrale en belangrijke rol spelen.”

Het vervolgde: “We zullen op elke legale manier die ons ter beschikking staat en onverwijld optreden om het onrecht en de ernstige schade aan de democratische beslissing en de soevereiniteit van het volk recht te zetten.”

De Israëlische minister van Welzijn, Yaakov Margi van Shas, waarschuwde eerder op Kan Radio woensdag dat als de rechtbank Deri diskwalificeert, dat Netanyahu “begrijpt dat er geen regering zal zijn. We hebben gezegd dat er geen reden is voor Aryeh Deri om niet als senior minister in Israël te dienen. .”

De uitspraak kan de nieuwe coalitie van Netanyahu in gevaar brengen, aangezien het de tijdlijn van de dreigende constitutionele crisis van Israël heeft verkort en zijn coalitie mogelijk in chaos heeft gebracht. Enkele van zijn coalitiepartners hebben hem al opgeroepen de uitspraak te negeren.

Aryeh Deri

Aryeh Deri
(Gideon Marcowicz / TPS / Bestand)

VN-GEzant BEDANKT TERRORGROEP HEZBOLLAH, KRIJGT BESCHRIJVING VAN ISRAËLISCHE AMBTENAREN: ‘IS DIT ECHT?’

De Movement for Quality Government in Israel en de andere indieners van het beroep verwelkomden de beslissing van de rechtbank en riepen Netanyahu op om de uitspraak te respecteren en Deri te ontslaan.

“Dit is een belangrijke overwinning in het handhaven van de rechtsstaat en succes voor het hele Israëlische publiek”, zeiden ze in een verklaring.

De beslissing van de rechtbank komt op het moment dat de Israëlische minister van Justitie, Yariv Levin, zijn plan presenteerde voor de hervorming van het Israëlische rechtsstelsel, dat de bevoegdheid van de rechtbank om wetgeving te toetsen, zou beperken, waardoor de Knesset wetten opnieuw zou kunnen uitvaardigen als de rechtbank ze schrapt, en de regering volledige vrijheid zou geven. controle over rechterlijke benoemingen.

Israëlische demonstranten protesteren tegen de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv op 14 januari 2023. (Gili Yaari / NurPhoto via Getty Images)

Israëlische demonstranten protesteren tegen de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv op 14 januari 2023. (Gili Yaari / NurPhoto via Getty Images)

In de afgelopen twee weken gingen tienduizenden Israëli’s de straten van Tel Aviv en Jeruzalem in om te protesteren tegen de nieuwe regering van Netanyahu en het plan om het gerechtelijk apparaat te herzien. Voor zaterdag staat er weer een massademonstratie op het programma.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Het persbureau TPS meldde dat de Israëlische oppositieleider, Yair Lapid, eiste dat Netanyahu de uitspraak van de rechtbank zou opvolgen en Deri zou laten gaan, zeggende: “Als Aryeh Deri niet wordt ontslagen, overtreedt de Israëlische regering de wet. Een regering die zich niet aan de wet houdt. is een illegale regering.”

Dit is niet de eerste keer dat de rechtbank een Israëlische premier dwong een van zijn coalitieleden te ontslaan. In 1993 riep het wijlen premier Yitzhak Rabin op om dezelfde Aryeh Deri te ontslaan na zijn eerste aanklacht.

Yonat Friling is een senior producer van Fox News uit het Midden-Oosten. Je kunt haar volgen op @FrilingYonat

Previous articleSpørg Kurt: Hvorfor er min Bluetooth-forbindelse altid så plettet?
Next articlePOLL: Meer dan de helft van de Amerikanen gelooft dat Biden geheime documenten verkeerd heeft behandeld

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.