Home World De waanzinnige strijd van Rusland om de strategische steden in het oosten...

De waanzinnige strijd van Rusland om de strategische steden in het oosten van Oekraïne | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

15
0

De strijd om de controle over Oost-Oekraïne woedt voort met Russische troepen gericht op Bakhmut – een strategische stad die ze maandenlang niet hebben kunnen veroveren.

In een gesprek met Al Jazeera in Bakhmut zei een soldaat die zichzelf identificeerde als Sergey van de Oekraïense speciale strijdkrachten dat Rusland de afgelopen maanden massale aanvallen heeft uitgevoerd door zijn grondtroepen op de posities van Kiev.

“Ze sturen hun troepen als golven, we kunnen ze niet elke keer stoppen omdat we minder mannen hebben. En helaas hebben we veel mannen verloren’, zei Sergey.

Een ander lid van de speciale strijdkrachten, Gora genaamd, voegde eraan toe: “Ze splitsen zich op in kleine subeenheden om onze artillerie te ontwijken en ze infiltreren door woonwijken en boomgrenzen, maar ze lijden ook enorme verliezen.”

Beide partijen hebben geleden zware verliezen in de strijd om de stad, waarbij Moskou na herhaalde vernederingen wanhopig op zoek is naar een overwinning thuis en Oekraïne vastbesloten is bezet gebied terug te winnen.

Het veroveren van het nabijgelegen Soledar, een stad op ongeveer 15 km (zes mijl) afstand, zou de troepen van Moskou helpen om Bakhmut te omsingelen en vanuit een nieuwe richting in het noorden aan te vallen.

Tegenstrijdige berichten maken de situatie in Soledar onduidelijk, zeggen Russische functionarissen de stad is ingenomenterwijl het leiderschap van Oekraïne zegt dat de hevige gevechten voortduren.

Beschreven als een van de bloedigste campagnes van de oorlog, zou de verovering van Soledar door Moskou een belangrijke overwinning zijn na aanzienlijke tegenslagen op het slagveld in de tweede helft van 2022.

“Soledar blijft onder controle van ons leger, hoewel er straatgevechten zijn en ook buiten de stad gevochten wordt omdat de vijand in verschillende richtingen probeert op te rukken. De vijand lijdt enorme verliezen’, zei de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko, zaterdag in een video die op de Telegram-app werd gepost.

Meer symbolisch dan strategisch

Moskou schilderde de strijd om Soledar en Bakhmut als sleutel tot het vastleggen van de oostelijke regio van de Donbas, die de gedeeltelijk bezette regio’s Donetsk en Loehansk omvat. Rusland heeft gezegd dat het beheersen van die gebieden zou helpen om de beste Oekraïense soldaten vast te binden en te voorkomen dat ze elders tegenoffensieven lanceren.

Maar dat snijdt aan twee kanten, aangezien Oekraïne heeft gezegd dat zijn felle verdediging van de oostelijke bolwerken de Russische troepen heeft doen vastlopen. Westerse functionarissen en analisten hebben betoogd dat het belang van de twee steden meer symbolisch dan strategisch is.

Analisten hebben gezegd dat zelfs als Russische troepen Soledar zouden innemen, dit niet zou betekenen dat Bakhmut onmiddellijk zou vallen, noch dat het de Oekraïense troepen in de regio ernstig zou bedreigen.

“Zo’n overwinning [in Soledar] Het is onwaarschijnlijk dat het een aanstaande Russische omsingeling van Bakhmut voorspelt’, zei de denktank Institute for the Study of War in de VS.

Oleksandr Musiyenko, een analist uit Kiev, merkte op dat de val van Soledar “niet zou betekenen dat de Oekraïense verdedigingslinie of het front is ingestort en dat het nodig zou zijn om terug te vallen op nieuwe verdedigingslinies”.

Soledar ligt in de Oekraïense regio Donetsk, die Moskou in september eenzijdig beweerde te hebben geannexeerd, ondanks dat het slechts een deel van het gebied bezette. De verovering van de regio wordt algemeen gezien als een belangrijk oorlogsdoel van het Kremlin.

Maar Kiev en het Westen hebben de betekenis van Soledar gebagatelliseerd door te zeggen dat Moskou opgeofferd was golf van soldaten en huurlingen in een zinloos gevecht om een ​​gebombardeerde woestenij.

INTERACTIEF-SOLEDAR CONTROLE

‘Moraalbooster’

Charles Stratford van Al Jazeera, die vanuit Bakhmut rapporteerde, zei dat het Oekraïense leger ervan uitgaat dat Rusland meer dan 600 nieuwe troepen heeft ingezet om de stad te helpen veroveren.

De straten zijn vrijwel uitgestorven en het geluid van ontploffende artillerie en raketten is bijna constant. Oekraïense troepen kijken met drones naar Russische opmars terwijl ze werken aan het voorbereiden van nieuwe verdedigingslinies.

“Russische troepen omsingelen Bakhmut geleidelijk”, zei Stratford.

Voor Rusland zou de controle over Bakhmut waarschijnlijk de basis leggen voor een opmars naar het noordwesten, richting de grotere steden Sloviansk en Kramatorsk, Branislav Slantchev, aan de Universiteit van Californië, San Diego, vertelde De Heuvel.

De verovering van Bakhmut zou een enorme “moraalbooster” zijn voor de Russische oorlogsinspanning en zou ook moeilijkheden opleveren voor Oekraïne in nederzettingen in Donetsk, zei hij.

“Het is een belangrijk transportknooppunt, er lopen veel aanvoerlijnen en Rusland zou het als uitvalsbasis kunnen gebruiken. Het is redelijk goed versterkt, dus het zou moeilijk zijn om het terug te nemen,’ legde Slantchev uit.

Previous articleAssistenten van het Witte Huis vinden nog 5 geheime documenten in het huis van Biden in Delaware
Next articleKatholieke bisschoppen vieren Born Alive Act, veroordelen 210 Democraten die tegen stemden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.