Home World Deportatiestraf voor activisme tegen Israël, zegt Hammouri | Israël-Palestina conflict Nieuws

Deportatiestraf voor activisme tegen Israël, zegt Hammouri | Israël-Palestina conflict Nieuws

7
0

Gedwongen in ballingschap, verlangt Salah Hammouri ernaar terug te keren naar zijn vaderland. Een maand nadat Israël de Palestijnse mensenrechtenadvocaat uit zijn cel naar Frankrijk had gedeporteerd, zegt Hammouri dat zijn “ontworteling” deel uitmaakt van het strafbeleid van Israël tegen Palestijnen.

Hamouri heeft zich aangesloten bij duizenden andere Palestijnen die zijn gedeporteerd vanwege hun activisme tegen de Israëlische bezetting van Palestijns land. Mensenrechtengroepen zeggen dat de deportaties en detenties in strijd zijn met het internationaal recht, en Amnesty International France noemde het “onderdeel van de misdaad van apartheid”.

Voor zijn deportatie had Hammouri meer dan acht jaar in Israëlische gevangenissen doorgebracht. Zijn eerste arrestatie vond plaats toen hij amper 16 jaar oud was tijdens de Tweede Intifada in 2001.

Zijn laatste verblijf in de gevangenis begon in maart toen hij zonder aanklacht werd vastgehouden. Het volgde op de herroeping van zijn residentie in Jeruzalem, de stad waar hij geboren en getogen was, en culmineerde in zijn deportatie op 18 december naar Frankrijk, waar hij staatsburger is.

Een maand later vertelde Hammouri aan Al Jazeera dat het moeilijk was om zijn verblijfsvergunning in te trekken, zowel op psychologisch als fysiek vlak.

“Het voelde alsof iemand je hart eruit rukte”, zei hij vanuit Parijs, eraan toevoegend dat hij al vele jaren werd bedreigd zijn residentie te verliezen.

Hammouri was het doelwit vanwege zijn activisme en wat volgens Israël zijn lidmaatschap is van de linkse politieke partij Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). burgerschap.

In 2005 werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens een vermeend complot van de PFLP om een ​​rechtse rabbijn te vermoorden, wat Hammouri ontkende. Na zes jaar en negen maanden achter de tralies te hebben gezeten, werd hij uiteindelijk vrijgelaten bij een gevangenenruil tussen Hamas en Israël in 2011. Het zag meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen vrijkomen in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die Hamas in 2006 gevangen nam in de Gazastrook.

Hammouri, wiens moeder Frans is, zei dat Israël hem 15 jaar had willen uitzetten in plaats van hem tot gevangenisstraf te veroordelen.

“Ik weigerde en maakte de moeilijke keuze om in plaats daarvan naar de gevangenis te gaan”, zei hij.

Discriminerende verblijfsrechten

Volgens het internationale recht vormt deportatie door een bezettende macht een schending van de Geneefse Conventies en wordt het beschouwd als een van de ernstigste oorlogsmisdaden.

Maar Israëlische dreigementen met deportatie van Palestijnse gevangenen zijn standaardpraktijken. In 2013 bijvoorbeeld de Israëlische regering probeerde te forceren hongerstaker Samer el-Issawi om te accepteren dat hij wordt uitgezet naar een VN-lidstaat in ruil voor het beëindigen van zijn staking.

Dat meldt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselemzijn dergelijke deportaties een directe voortzetting van het algemene beleid van Israël in bezet Oost-Jeruzalem sinds 1967, dat tot doel heeft een demografische en geografische realiteit te creëren waarin de soevereiniteit van Israël in de stad niet kan worden aangevochten.

“Dit beleid discrimineert schaamteloos tussen Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem en Israëlische burgers”, aldus de mensenrechtenorganisatie. “Israëlische burgers kunnen het land zo lang verlaten als ze willen en hebben altijd het recht om terug te keren.”

Onder de extreemrechtse regering van premier Benjamin Netanyahu, discussies over het intrekken van residenties en het ontnemen van het staatsburgerschap van Palestijnen die in Jeruzalem en Israël wonen, zijn geopperd, met name voor gevangenen die aanslagen hebben gepleegd op Joodse Israëli’s.

Palestijnen die in Jeruzalem wonen, kunnen niet stemmen bij Israëlische verkiezingen en leven onder de dreiging hun status te verliezen. Israël doet dat op drie manieren: ten eerste kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken van Palestijnen uit Jeruzalem die zeven jaar buiten de stad wonen of een verblijfsvergunning of staatsburgerschap in een ander land verkrijgen. Een tweede manier is als de Palestijnen niet kunnen “bewijzen” dat hun centrum van leven in Jeruzalem ligt. Ten slotte kunnen Palestijnse Jeruzalemieten hun verblijfsvergunning verliezen als ze ervan worden beschuldigd de “trouw” aan Israël te hebben geschonden, wat volgens het internationale recht onwettig is.

Aan de andere kant genieten Israëlische kolonisten die in joodse nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem wonen volledige burgerrechten en zijn ze niet onderworpen aan deze regels.

Salah Hammouri, een Palestijns-Franse staatsburger uit Jeruzalem
Salah Hammouri, een Palestijns-Franse staatsburger uit Jeruzalem en een advocaat voor de Addameer Prisoners Support and Human Rights Association, had zijn telefoon gehackt in 2021 [Al Jazeera]

Volgens Human Rights Watch heeft Israël de verblijfsstatus van in ieder geval ingetrokken 14.701 Palestijnen in Oost-Jeruzalem van 1967 tot 2020. Maar als de kinderen ten laste worden geteld van degenen wier verblijfsvergunning is ingetrokken, is het aantal veel hoger – op 86.000.

“Het is duidelijk dat werken op het gebied van mensenrechten in Palestina een aanklacht tegen u is, aangezien u de misdaden van de bezetting aan het licht brengt”, zei Hammouri, die in oktober 2021 zijn residentie verloor. “Maar dit alles zal me niet afschrikken van het voortzetten van mijn werk.”

De advocaat werkte samen met de gevangenenrechtenorganisatie Addameer, die Israël heeft verboden als onderdeel van zijn harde optreden tegen Palestijnse maatschappelijke groeperingen. In 2014 trouwde hij met de Française Elsa Lefort, maar slechts twee jaar later werden ze gedwongen tot wat Hammouri zei dat het een langeafstandsrelatie was nadat Israël zijn vrouw het land uit verbood.

Na zijn laatste arrestatie werd Hammouri negen maanden vastgehouden onder administratieve detentie voor onbepaalde tijd, wat betekent dat er geen aanklacht tegen hem is ingediend en er geen proces heeft plaatsgevonden. Hij werd ondervraagd in het ondervragingscentrum al-Maskobiya nabij de oude stad van Jeruzalem voordat hij tijd doorbracht in de gevangenissen van Ofer en Haderim. Toen zijn detentie in december moest worden verlengd, koos Israël ervoor om hem naar Frankrijk te deporteren, en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked verklaarde dat “recht was geschied” en noemde Hammouri een “terrorist”.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde destijds de deportatie. In een verklaring zei het ministerie dat het “volledige actie heeft ondernomen, ook op het hoogste niveau van de staat, om ervoor te zorgen dat de rechten van de heer Salah Hammouri worden gerespecteerd, dat hij profiteert van alle rechtsmiddelen en dat hij een normaal leven kan leiden in Jeruzalem. , waar hij is geboren, woont en wil wonen”.

Maar Hammouri bekritiseerde Frankrijk en zei dat hij geen hulp kreeg van de Franse regering.

“Ik heb geen enkel telefoontje gekregen van de Franse autoriteiten of enige officiële steun van hen over mijn zaak”, zei hij. “De Franse regering heeft een verantwoordelijkheid jegens mij als burger en heeft haar plicht niet gedaan om mij te verdedigen en mijn deportatie te bestrijden. In plaats daarvan keek de regering opzettelijk weg en stond toe dat de Israëlische bezetting mij deporteerde.”

‘Zoon van Jeruzalem’

De advocaat was een van de zes Palestijnse mensenrechtenactivisten van wie telefoons werden gehackt het gebruik van Israëlische Pegasus-spyware in 2021, die hij beschreef als onderdeel van langdurige intimidatie door Israël.

“Zelfs na het schenden van mijn privacy, kon Israël me nog steeds nergens van beschuldigen”, zei hij. “Het bespioneren van mijn telefoon spreekt alleen maar tot hun morele bankroet, en deze tactieken worden gebruikt tegen degenen die zich uitspreken tegen de bezetting en onze rechten als Palestijnen verdedigen.”

Verwijzend naar zichzelf als een “zoon van Jeruzalem”, beschreef de advocaat zijn emotionele band met de stad en haalde hij herinneringen op aan de school waar hij als jongen naartoe ging.

“Mijn herinneringen omvatten elk ingewikkeld detail over de stad,” zei hij. ‘De steegjes en buurten in de oude stad, ka’ak [sesame bread]de rondleidingen door de stad … en de geschiedenis en het voortdurende verhaal van de strijd van Jeruzalem tegen de Israëlische bezetting.”

Palestijnse Franse advocaat en activist Salah Hammouri loopt met zijn vrouw Elsa Lefort als hij aankomt op de luchthaven Charles de Gaulle
De Palestijns-Franse advocaat en activist Salah Hammouri arriveert met zijn vrouw Elsa Lefort op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs na zijn deportatie uit Israël [Lewis Joly/AP]

Hammouri bekritiseerde het uitblijven van een reactie van de internationale gemeenschap op de aanhoudende Israëlische bezetting, en zei dat het stilzwijgen en de behandeling van Israël als bovenwettelijk de staat alleen maar zal aanmoedigen om door te gaan met wat volgens hem schendingen van het internationaal recht en misdaden tegen de menselijkheid zijn.

“Het jaar 2022 was rampzalig voor de Palestijnen in termen van het hoge aantal martelaren dat door Israël is gedood, de arrestatie van mensenrechtenverdedigers en het aanvallen en doden van journalisten zoals Shireen Abu Akleh,” hij zei.

“Daarom moeten wij als volk samenkomen als een verenigde kracht en onze innerlijke verdeeldheid en conflicten genezen”, voegde hij eraan toe.

Er zijn meer arrestaties, invallen en Palestijnen gedood in de eerste weken van dit jaar, en Hammouri voorspelde dat de situatie zal verslechteren onder Netanyahu en zijn nieuwe regering.

Hammouri zei dat hij elk wettelijk instrument dat hij tot zijn beschikking heeft zal gebruiken om Frankrijk onder druk te zetten om hem terug te sturen naar zijn land.

‘Ik ben mijn deportatie nog aan het verwerken’, zei hij. “Maar ik heb mezelf beloofd om van mijn terugkeer naar Jeruzalem mijn levenswerk te maken.”

Previous articleEl Chapo dringt aan op Mexicaanse uitlevering, smeekt zijn president om hem te redden uit ‘wrede en oneerlijke’ Amerikaanse gevangenissen: rapport
Next articleRegering van Texas Abbott gaat derde ambtstermijn in met gelofte voor veiligere scholen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.