Home World Door COVID geteisterde Chinese fabrieken kijken uit naar een comeback na het...

Door COVID geteisterde Chinese fabrieken kijken uit naar een comeback na het nieuwe maanjaar

6
0

Christian Gassner, wiens fabriek voor meubelonderdelen in de Zuid-Chinese stad Shenzhen had een somber einde van 2022 te midden van COVID-19-uitbraken, ziet eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Ongeveer twee maanden geleden stopten veel arbeiders om mogelijke lockdowns voorafgaand aan het nieuwe maanjaar te voorkomen, en in december, nadat de pandemiecontroles waren afgeschaft, werden bijna alle overgeblevenen ziek, waardoor de productie werd verstoord.

Nu ze hersteld zijn, zijn ze nu met hun families in hun geboorteplaats voor de vakantie – en Gassner kijkt er naar uit dat de normaliteit eindelijk terugkeert wanneer ze weer aan het werk gaan.

CHINA’S XI WAARSCHUWING VOOR LANDELIJKE COVID-GEVALLEN, MAAR ZEGT ‘LICHT VOORUIT’

Andere eigenaren en managers staan ​​net zo te popelen om door te gaan met wat zij verwachten een geleidelijk herstel te zijn voor de Chinese fabriekssector, die bijna een derde van ‘s werelds gefabriceerde goederen produceert en een belangrijke groeimotor is voor de op een na grootste economie.

De abrupte afschaffing door de regering van de bewegingsbeperkingen in december werd gevolgd door een enorme verstoring door ziekte. Maar mensen die fabrieken runnen, verwachten dat de plotselinge ommekeer in ieder geval een herstel zal opleveren dat sneller zal zijn dan wat er zou zijn geweest na een gefaseerde terugtrekking van de controles.

Economisch zou het land eindelijk een pandemie achter zich moeten laten die de binnenlandse vraag onderdrukte en de wereldwijde toeleveringsketens drie jaar lang in de war schopte.

“Er is een theorie dat China probeerde zoveel mogelijk mensen te hebben COVID krijgen in korte tijd om het achter de rug te hebben’, zei Li, een leidinggevende bij een fabrikant van auto-onderdelen met fabrieken in Shanghai en de oostelijke stad Hefei, op voorwaarde van gedeeltelijke anonimiteit, aangezien hij niet bevoegd was om met de media te praten.

“Zo voelt dit.”

Veel van de Chinese fabrieken streven ernaar om na de nieuwjaarsfeesten terug te keren naar het normale niveau van vóór COVID.

Veel van de Chinese fabrieken streven ernaar om na de nieuwjaarsfeesten terug te keren naar het normale niveau van vóór COVID.
(China Dagelijks via REUTERS)

Terug naar normaal hinken

Li’s fabrieken moesten vorige maand klauteren, toen tot een derde van hun arbeiders tegelijkertijd COVID had.

Een deel van het kantoorpersoneel vulde de lopende band in. Veel werknemers met milde symptomen boden aan om door te gaan en vroegen om de week van ziekteverlof waar ze recht op hadden uit te stellen tot later, voor het geval ze tijd nodig hadden om voor eventuele gezinsleden te zorgen die ziek werden.

“Het was behoorlijk stressvol”, zei Li. “De productie kreeg een klap.”

Het was een soortgelijke schok voor veel Chinese fabrikanten.

In december daalde de export met 9,9% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de producentenprijzen met 0,7% daalden. Een productie-enquête toonde de ergste inkrimping van de activiteit sinds het begin van de pandemie in februari 2020.

Gassner denkt niet dat al zijn werknemers meteen zullen terugkeren na de feestdag, die voor veel Chinezen weken duurt aan weerszijden van nieuwe maanjaarsdag – 22 januari dit jaar. Maar hij verwacht dat zijn bedrijf, dat motoren en actuatoren voor meubels maakt, geleidelijk aan zijn personeelsbestand en, cruciaal, zijn klantenbestand zal opbouwen.

“Veel arbeiders hebben ouders of grootouders die zijn overleden, of die zullen worden gevangen in de eerste grote golf in hun stad. Het leven is voor hen veranderd”, zei de fabrieksdirecteur. Sommigen zullen dus niet haasten om hun geboortestad te verlaten.

“Maar als China open is, komen er meer kansen. Er zijn klanten die ik al drie jaar niet heb gezien, die nu in de rij staan ​​om te komen.”

Vooruitblikkende indicatoren wijzen op een geleidelijk herstel – niet onmiddellijk, en nog minder een herstel dat het land plotseling terugbrengt naar het pre-pandemische tempo. De subindex van de productie-enquête voor toekomstige productie steeg naar het hoogste niveau sinds februari, maar de subindex voor toekomstige bestellingen kromp.

CHINESE BURGERS BOOS OVER GEBREK AAN VOORBEREIDING OM OUDEREN TE BESCHERMEN ALVORENS HET ‘ZERO-COVID’-BELEID TE VERLATEN

De economische groei van China vertraagde tot 3% vorig jaar, een van de zwakste prestaties in de afgelopen halve eeuw, en zal dit jaar naar verwachting 4,9% bereiken – nog steeds langzamer dan pre-COVID-trends.

Het land met 1,4 miljard inwoners, het laatste grote land dat COVID als endemisch behandelt, heropent zich voor een wereld van hogere inflatie en leenkosten en afnemende vraag, ook bij de belangrijkste handelspartners, de Verenigde Staten en Europa.

Ni Hong, die op de financiële afdeling van een fabrikant van elektrische auto-onderdelen in de centrale stad Chongqing werkt, verwacht geen grote COVID-verstoringen meer, aangezien 85% van de fabrieksarbeiders al besmet is.

Maar haar bedrijf heeft geen plannen om iets toe te voegen aan de loonlijst van vorig jaar.

“We zijn bang dat de stroomopwaartse bedrijven geen bestellingen zullen plaatsen,” zei Ni.

Haar branchegenoot Li zegt dat zijn fabrieken later dit jaar mogelijk zelfs banen moeten schrappen als de buitenlandse vraag afzwakt.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Als de Amerikaanse economie komt in een recessie, dan zal het zeer schadelijk voor ons zijn,” zei hij. “Uiteindelijk vertrouwen we op Amerikaanse consumenten.”

Previous articleElijah Moore van Jets vertelde Mike LaFleur ‘go f — jezelf’ in een verhitte discussie voordat hij om handel vroeg: rapport
Next articleChinese COVID-gevallen hebben een ‘piek’ bereikt tijdens de komst van het nieuwe maanjaar, zeggen de autoriteiten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.