Home World Duizenden protesteren tegen de plannen van de Israëlische regering om het rechtssysteem...

Duizenden protesteren tegen de plannen van de Israëlische regering om het rechtssysteem te herzien | Protest nieuws

13
0

Premier Benjamin Netanyahu, die terechtstaat wegens beschuldigingen van corruptie, heeft de hervorming van het rechtssysteem van het land tot een centraal punt van zijn agenda gemaakt.

Duizenden Israëli’s hebben zich in Tel Aviv verzameld om te protesteren tegen plannen van de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu om het rechtssysteem te herzien en het Hooggerechtshof verzwakken.

Het protest op zaterdag vormt een vroege uitdaging voor Netanyahu en zijn ultranationalistische minister van nationale veiligheid, Itamar Ben-Gvir, die de politie heeft opgedragen hard op te treden als demonstranten wegen blokkeren of Palestijnse vlaggen tonen.

Netanyahu, wie is terecht voor beschuldigingen van corruptieheeft de hervorming van het rechtssysteem van het land tot een belangrijk onderdeel van zijn agenda gemaakt.

Zijn rechtse regering, die net iets meer dan twee weken in functie is, heeft voorstellen gelanceerd om het Hooggerechtshof te verzwakken door het parlement de macht te geven om rechterlijke beslissingen met een gewone meerderheid van stemmen ongedaan te maken. Ook wil het het parlement zeggenschap geven over de benoeming van rechters en de onafhankelijkheid van juridische adviseurs verminderen.

Israël protesteert
Israëli’s protesteren tegen de nieuwe rechtse coalitie van premier Benjamin Netanyahu en de voorgestelde gerechtelijke hervormingen om de bevoegdheden van het Hooggerechtshof te verminderen [Ronen Zvulun/Reuters]

De minister van Justitie van Netanyahu vindt dat niet-gekozen rechters te veel macht hebben. Maar tegenstanders van de plannen zeggen dat de voorgestelde wijzigingen de Israëlische democratie zullen ondermijnen. Israëlische oppositieleiders, voormalige procureurs-generaal en de president van het Israëlische Hooggerechtshof hebben zich allemaal tegen het plan uitgesproken.

De wetswijzigingen zouden Netanyahu, die terechtstaat wegens corruptie, kunnen helpen om zijn veroordeling te ontlopen of zijn proces zelfs helemaal te laten verdwijnen. Sinds Netanyahu in 2019 werd aangeklaagd, heeft hij gezegd dat het rechtssysteem tegen hem bevooroordeeld is.

Israëlische media zeiden dat zo’n 15.000 mensen, velen met Israëlische vlaggen of paraplu’s, in het centrum van Tel Aviv waren voor het protest op een koele, regenachtige avond.

De politie versterkte hun aanwezigheid voorafgaand aan de mars. Israëlische media citeerden de politie die zei dat agenten de instructie hadden gekregen “zeer gevoelig” te zijn en het protest vreedzaam te laten verlopen. Maar ze beloofden ook een harde reactie op elk vandalisme of gewelddadig gedrag.

Imran Khan van Al Jazeera, die verslag deed van de bijeenkomst in Tel Aviv, zei dat de demonstranten bezorgd waren dat de extreemrechtse regering de democratie in Israël bedreigt.

“Dit is een protest tegen de regering. Ze maken zich zorgen over het terugdraaien van de bevoegdheden van het Hooggerechtshof – een zeer cruciaal systeem van checks and balances dat al tientallen jaren bestaat”, zei hij.

“Er is hier veel woede jegens Benjamin Netanyahu, van wie ze zeggen dat hij een crimineel is. Er zijn hier veel tekenen die zeggen dat hij een rechtszaak voert en niet de premier van Israël zou moeten zijn.

“Ze maken zich ook grote zorgen over de rechten van minderheden in Israël, vooral als het gaat om homorechten. Ze zijn bang dat die dingen teruggedraaid kunnen worden.”

Er waren ook kleinere protesten gepland in Jeruzalem en andere steden.

Previous articleMarkeert de strijd om Soledar een nieuwe fase in de oorlog in Oekraïne? | Tv shows
Next articleWat weten we over nieuwe COVID-variant XBB.1.5? | Nieuws over de pandemie van het coronavirus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.