Home World El Chapo dringt aan op Mexicaanse uitlevering, smeekt zijn president om hem...

El Chapo dringt aan op Mexicaanse uitlevering, smeekt zijn president om hem te redden uit ‘wrede en oneerlijke’ Amerikaanse gevangenissen: rapport

30
0

De beruchte drugshandelaar “El Chapo” heeft gepleit om met de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador te spreken over “wrede en oneerlijke” behandeling in Amerikaanse gevangenissen en om uitlevering te vragen.

“Joaquín vroeg me via mondelinge berichten om te vechten voor zijn terugkeer naar Mexico”, zei advocaat Jose Refugio Rodriguez tijdens een interview met de Mexicaanse outlet Radio Formula. “Ik zie het als een SOS… hij lijdt onder een rechtszaak die niet in overeenstemming was met een eerlijk proces.”

Joaquín “El Chapo” Guzman, lange tijd hoofd van het Sinaloa-drugskartel van miljarden dollars, werd op 12 februari 2019 in New York veroordeeld voor het leiden van een smokkeloperatie op industriële schaal en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Als de machtigste drugsbaron van Mexico leidde hij een kartel dat verantwoordelijk was voor het smokkelen van bergen cocaïne en andere drugs naar de VS tijdens zijn 25-jarige bewind, zeiden aanklagers in gerechtelijke documenten.

Rodriguez, de advocaat van Guzman, beweerde dat zijn cliënt “ongelijk” is behandeld in de Supermax-gevangenis in Colorado waar hij zijn straf uitzit, vertelde Radio Formula dat zijn cliënt “de zon niet ziet, het eten is van zeer slechte kwaliteit, er is geen gezondheidszorg; hij had een probleem met zijn kiezen en in plaats van ze te behandelen, namen ze ze weg uit, zodat hij niet zou ruziën.”

DE MOEDER VAN HET SLACHTOFFER VAN FENTANYL DRAAGT ANDEREN AAN VERSLAVENDE STIGMA TE LATEN VALLEN: ‘DIT IS NIET DE OUDE OORLOG TEGEN DRUGS’

Autoriteiten begeleiden Mexicaanse drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman vanuit een vliegtuig in Ronkonkoma, NY

Autoriteiten begeleiden Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman uit een vliegtuig in Ronkonkoma, NY
(Amerikaanse wetshandhaving via AP)

Rodriguez beweerde verder dat Guzman beperkte mogelijkheden heeft gehad om met zijn advocaten en familie te spreken – slechts zes of zeven telefoontjes sinds maart 2022. Hij zei dat hij een brief had gestuurd naar Esteban Moctezuma, Mexico’s ambassadeur in de VSmet daarin het verzoek om met Obrador te spreken, maar heeft geen antwoord gehoord.

MEXICAANSE AANKlager: SHANQUELLA ROBINSON MOORDONDERZOEK GAAT DOOR, MOGELIJKE MEDEWERKERS WORDEN BEPAALD

De advocaat klaagde dat zijn cliënt in afzondering zit en geen Spaans mag spreken – iets wat hij ‘psychologische marteling’ noemde. Hij hoopte dat het verstrekken van het interview aan Radio Formula zou helpen om zijn zaak onder de aandacht te brengen van de Mexicaanse autoriteiten en functionarissen.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador spreekt tijdens een ceremonie op het centrale plein van Mexico-Stad op 13 augustus 2021.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador spreekt tijdens een ceremonie op het centrale plein van Mexico-Stad op 13 augustus 2021.
(AP Photo/Eduardo Verdugo, Bestand)

Maar Rodriguez erkende dat zijn cliënt geloofde dat zijn mensenrechten al waren geschonden toen hem de kans werd ontzegd om zichzelf te verdedigen in Mexico en in plaats daarvan werd uitgeleverd aan de VS om terecht te staan.

IRAN UITVOERING VAN BRITSE NATIONALE VERBINDINGEN RELATIES, VK HEROVERWEEGT STEUN NUCLEAIRE DEAL: RAPPORT

Op deze ongedateerde foto, Joaquin "El Chapo" Guzman, links, poseert met een onbekende man.

Op deze ongedateerde foto poseert Joaquin “El Chapo” Guzman, links, met een onbekende man.
(United States Attorney’s Office voor het oostelijke district van New York)

Guzman, wiens twee dramatische ontsnappingen uit de gevangenis in Mexico leidden tot een legende dat hij en zijn familie vrijwel onaantastbaar waren, werd in 2017 uitgeleverd aan de VS.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Tijdens een persconferentie op dinsdagochtend ontkende Obrador enige kennis van het verzoek van Guzman, meldde Mexico News Daily. De Mexicaanse president zei: “Ik heb het niet gezien, maar laten we eens kijken.”

Stephanie Pagones van Fox News Digital heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous articleMoorden in Idaho: vrouw herinnert zich Bryan Kohberger in naar verluidt ongemakkelijke online date, ‘Waarom raak je me aan?’
Next articleDeportatiestraf voor activisme tegen Israël, zegt Hammouri | Israël-Palestina conflict Nieuws

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.