Home World Familie van Hondurese milieuactivist eist antwoorden in moorden

Familie van Hondurese milieuactivist eist antwoorden in moorden

9
0

Het gezin van een van de twee milieuactivisten gedood in een landelijk deel van Noord-Honduras zeggen dat de autoriteiten de moorden van het paar, die bedreigd werden voor hun werk, niet goed onderzoeken.

Aly Domínguez en Jairo Bonilla reden zondag op een motorfiets tussen La Concepción en Guapinol toen ze werden neergeschoten. Beide mannen waren bekende verdedigers van het nabijgelegen Carlos Escaleras National Park.

Op donderdag diende de broer van Domínguez, Reynaldo Domínguez, een klacht in bij de openbare aanklagers in de hoofdstad waarin hij beweerde dat de onderzoek naar de moorden vorderde niet.

Hij zei dat zijn broer en Bonilla voor een plaatselijk kabelbedrijf werkten om betalingen op het platteland te innen. Op 7 januari keerden ze terug naar Guapinol vanuit La Concepción nadat ze hun collecties hadden verzameld toen ze werden aangevallen, zei hij.

HONDURAS VERKLAART NOODSTAND OVER GANGGEWELD IN HET LAND

“Tot op heden hebben ze niets gedaan. Het onderzoek komt niet verder, omdat de autoriteiten van Tocoa samenspannen met het mijnbouwbedrijf dat het nationale park exploiteert”, zei Domínguez.

Hij zei autoriteiten beschouw diefstal als het motiefmaar hij betwistte dat.

“Op de locatie was de motorfiets, die een van de meest gewilde dieven is, hun mobiele telefoons waren daar en het geld dat ze hadden verzameld zat in hun zakken omdat ze het onder elkaar hadden verdeeld”, zei Domínguez. “Daarom wijzen we af dat dit een overval was.”

De winning van ijzeroxide in het park is al jaren een brandpunt.

Vorig jaar, slechts één dag nadat zes activisten waren veroordeeld voor vermeende acties tegen een mijnbouwoperatie, de Constitutionele kamer van het Hooggerechtshof unaniem de kant van de beklaagden gekozen in twee langlopende beroepsprocedures en hun zaak van tafel geveegd. De meeste mannen zaten sinds 2019 in voorarrest op beschuldiging van vrijheidsberoving en zware brandstichting. Twee van de acht werden vrijgesproken.

Leden van de Militaire Politie van Openbare Orde (PMOP) bereiden zich voor om te mobiliseren tijdens een speciale operatie in Honduras op 27 november 2022. Voor milieuactivisten wordt Honduras als extreem gevaarlijk beschouwd.

Leden van de Militaire Politie van Openbare Orde (PMOP) bereiden zich voor om te mobiliseren tijdens een speciale operatie in Honduras op 27 november 2022. Voor milieuactivisten wordt Honduras als extreem gevaarlijk beschouwd.
(Photo by ORLANDO SIERRA/AFP via Getty Images)

Net als Domínguez en Bonilla hadden ze geprotesteerd tegen de legaliteit van mijnbouwconcessies die in het nationale park werden verleend en tegen de schade die werd aangericht aan de rivieren Guapinol en San Pedro.

Een van de acht mannen uit die zaak, Kelvin Romero, bevestigde woensdag dat Domínguez en Bonilla bekende verdedigers van het park waren.

“We hebben persoonlijke bedreigingen gehad, in berichten, in telefoontjes”, zei Romero. “Dus voor ons hier negeren de rechterlijke macht en de autoriteiten ondanks het feit dat we beschermende maatregelen hebben voor mensenrechtenverdedigers.”

Honduras wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest gevaarlijke landen voor milieuactivisten. Een van de meest beruchte gevallen was de moord op Berta Cáceres in 2016, die protesteerde tegen een waterkrachtproject.

De Hondurese autoriteiten zeiden dat ze de moorden in het weekend aanvankelijk als een overval behandelden, omdat tegen de tijd dat ze daar aankwamen de plaats delict was verstoord.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Zij (familieleden) lieten het mortuarium de lichamen niet meenemen en begroeven ze”, zegt Yuri Mora, woordvoerder van het federaal parket. “Familieleden en vrienden hebben de plaats delict besmet. Ze namen de spullen mee die ze bij zich hadden en zeiden pas dagen later iets. Dit bemoeilijkt het onderzoek en het vinden van de verantwoordelijken voor deze daad.”

Wereldwijde rechtenorganisatie Amnesty International eiste “een snel, grondig en onpartijdig” onderzoek.

Previous articleRonaldo, Messi roll back the years in nine-goal thriller | Football News
Next articleBucs ontslaat aanvallende coördinator Byron Leftwich te midden van ingrijpende veranderingen in de aanvallende technische staf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.