Home World Franse arbeiders, boos over het pensioenplan van Macron, staken massaal | ...

Franse arbeiders, boos over het pensioenplan van Macron, staken massaal | Protest nieuws

5
0

Honderdduizenden lopen weg uit protest tegen het plan van de regering om de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar.

Leraren, treinbestuurders en raffinaderijarbeiders in Frankrijk behoren tot degenen die zich hebben aangesloten bij een landelijke stakingsdag, terwijl de woede woedt nadat de regering plannen heeft aangekondigd om de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen tot 64 jaar.

De protesten zijn een grote test voor president Emmanuel Macron, die volhoudt dat zijn pensioen hervormingsplan – wat zeer is ongunstig in opiniepeilingen, waarbij 68 procent van de mensen tegen een verhoging is – cruciaal voor de economie.

Franse vakbonden riepen op tot massale mobilisatie van donderdag. De laatste keer dat ze dat deden was 12 jaar geleden, toen de pensioenleeftijd werd verhoogd van 60 naar 62.

“We hebben veel mensen nodig om mee te doen aan de protesten”, zegt Laurent Berger, hoofd van de grootste vakbond van Frankrijk, CFDT, tegen BFM TV.

“Mensen zijn tegen deze hervorming … we moeten het laten zien [in the streets].”

Hoewel het Franse ministerie van Arbeid schat dat de pensioenhervorming jaarlijks 17,7 miljard euro extra aan pensioenbijdragen zou opleveren, waardoor het systeem in 2027 break-even zou kunnen draaien, zeggen vakbonden dat er andere manieren zijn om de levensvatbaarheid van het pensioenstelsel te waarborgen, zoals zoals het verhogen van belastingen voor de superrijken.

Pensioenprotesten in Frankrijk
Demonstranten marcheren met spandoeken en vuurpijlen tijdens een bijeenkomst waartoe door Franse vakbonden was opgeroepen in Nantes, West-Frankrijk [Loic Venance/AFP]

Voor Macron zetten de pensioenplannen zijn hervormingsgezinde geloofsbrieven op het spel, zowel in het land als bij zijn collega’s in de Europese Unie, als een manier om de overheidsuitgaven laag te houden.

Anne-Elisabeth Moutet, een journalist bij The Telegraph, vertelde Al Jazeera: “Het gevoel onder de arbeiders in Frankrijk en de vakbonden is [that] deze hervorming dwingt mensen in wezen om langer te werken, [and] ze zullen geen baan vinden omdat ze in Frankrijk zijn [there are] werkloosheidsproblemen.”

Moutet legde uit dat ondanks de protesten het hervormingsplan hoogstwaarschijnlijk zal slagen dankzij de deal van Macron met de belangrijkste conservatieve partij, Les Republikeinen.

Honderdduizenden demonstreren, waaronder tienduizenden in de hoofdstad Parijs.

Het openbaar vervoer in Parijs ligt stil en treinen zullen moeite hebben om door heel Frankrijk te rijden.

Volgens de belangrijkste lerarenvakbond staakt 70 procent van de leraren in het basisonderwijs omdat veel scholen die dag sluiten.

“Er is niets goeds aan deze hervorming”, zei Rozenn Cros in de Zuid-Franse stad Cannes, terwijl zij en andere leraren zich voorbereidden om toe te slaan met spandoeken waaronder “Nee tegen 64”.

Macrons laatste poging tot pensioenhervorming in 2019 werd een jaar later stopgezet toen de COVID-19-pandemie Europa trof.

Previous articleBouwbedrijf in Massachusetts beschuldigd van het illegaal dumpen van vervuilde vulling in Providence
Next articleGeorge Santos zei dat zijn moeder op 9/11 in het World Trade Center was, maar uit gegevens blijkt dat ze in Brazilië was: rapport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.