Home World Frene Ginwala: eerste democratische S-Afrikaanse parlementsvoorzitter sterft | Nieuws

Frene Ginwala: eerste democratische S-Afrikaanse parlementsvoorzitter sterft | Nieuws

16
0

Frene Noshir Ginwala, de ‘fakkeldrager’ van het post-apartheidsparlement genoemd, sterft op 90-jarige leeftijd na een beroerte.

Frene Ginwala, de voorzitter van Zuid-Afrika’s eerste democratische parlement na de apartheid, is op 90-jarige leeftijd overleden, zei het kantoor van de president vrijdag.

De constitutionele expert, feministe en journaliste is donderdagavond bij haar thuis overleden, twee weken na een beroerte.

Frene Noshir Ginwala was verbonden aan het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en voerde campagne tegen het apartheidsbeleid onder het bewind van een blanke minderheid. Ze keerde in 1990 terug naar Zuid-Afrika na 31 jaar ballingschap nadat een verbod op het ANC was opgeheven.

“Vandaag rouwen we om het overlijden van een formidabele patriot”, kondigde president Cyril Ramaphosa vrijdag aan.

“We hebben weer een reus verloren onder een speciale generatie leiders aan wie we onze vrijheid te danken hebben en aan wie we onze toewijding te danken hebben om te blijven bouwen aan het Zuid-Afrika waaraan ze alles hebben toegewijd.”

Voormalig voorzitter van het Zuid-Afrikaanse parlement, Frene Ginwala.
Voormalig Zuid-Afrikaans parlementsvoorzitter Frene Ginwala spreekt de media toe tijdens een herdenkingsdienst ter ere van anti-apartheidsstrijder Ahmed Kathrada op 28 maart 2017 in Johannesburg [Gulshan Khan/AFP]

Ginwala werd in 1994 benoemd tot voorzitter van de Nationale Assemblee toen Nelson Mandela tot president werd gekozen, wat het einde markeerde van decennia van blanke heerschappij. Ze was de eerste vrouw die de functie bekleedde en deed dat tot 2004.

Ginwala, geboren in 1932 in Johannesburg in de Indiase gemeenschap van Zuid-Afrika, studeerde rechten in het Verenigd Koninkrijk.

‘Fakkeldrager’ van het parlement van na de apartheid’

Ginwala’s leven veranderde door de tragedie in Sharpeville in 1960 toen de politie 69 demonstranten doodde die protesteerden tegen de discriminerende “paswet” die zwarte jongeren verplichtte een bankboekje bij zich te hebben, dat was ontworpen om de bevolking te scheiden.

Ze ging naar het naburige Mozambique om prominente leden van het ANC te helpen ontsnappen naar het buitenland nadat de partij was verboden.

In de jaren zeventig werd ze een prominente figuur in de internationale media en reisde ze de wereld rond om steun te verzamelen voor de anti-apartheidsbeweging en aandacht te vragen voor misstanden tegen de zwarte meerderheidsbevolking.

“Ginwala heeft de misdaden van het in diskrediet gebrachte, onderdrukkende regime in Zuid-Afrika door haar scherpe journalistieke pen aan de internationale gemeenschap blootgelegd”, zei parlementswoordvoerder Moloto Mothapo.

Mothapo zei dat ze een ‘fakkeldrager’ was van het post-apartheidsparlement, dat een belangrijke rol speelde bij de vorming van de democratie in Zuid-Afrika.

De Nelson Mandela Foundation beschreef haar als een “sterke strijder” en betuigde haar condoleances aan familie en vrienden.

“Madiba had het grootste respect voor haar”, zei de directeur van de Stichting, Sello Hatang.

Madiba was de naam waaronder Mandela algemeen bekend was.

“Veel van de rechten en materiële voordelen die Zuid-Afrikanen tegenwoordig genieten, vinden hun oorsprong in het wetgevingsprogramma van het inaugurele democratische parlement onder leiding van dr. Ginwala”, zei president Ramaphosa.

Previous articleDe rechtbank van Pennsylvania beslist dat er op 7 februari speciale verkiezingen worden gehouden om de vacatures in het staatshuis op te vullen
Next articleSean McVay blijft hoofdtrainer van Rams: meldt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.