Home World Golf van Russische aanvallen gericht op Oekraïense burgers, elektriciteitsnet | Oorlogsnieuws...

Golf van Russische aanvallen gericht op Oekraïense burgers, elektriciteitsnet | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

18
0

Rusland heeft een golf van uitgevoerd raket aanvallen in Oekraïense steden, waarbij ten minste vijf mensen om het leven kwamen en nieuwe stroomstoringen werden veroorzaakt, met name in de regio’s Kiev en Kharkiv, aldus functionarissen.

“Helaas waren er treffers op de energie-infrastructuur”, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zaterdag in zijn nachtelijke videotoespraak. “In dit verband is de moeilijkste situatie in de regio Charkov en de regio Kiev.”

In “de meeste regio’s” van Oekraïne waren zaterdag noodstops vanwege de invallen, zei de Duitse minister van Energie Galushchenko. “Vandaag viel de vijand de energieopwekkingsinstallaties en het elektriciteitsnet van het land opnieuw aan. Er zijn aanslagen in de regio’s Kharkiv, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zaporizhia, Vinnytsia en Kiev’, zei Galushchenko op Facebook.

“Vanwege de beschietingen zijn in de meeste regio’s noodstroomuitval ingevoerd”, zei de minister.

In de oost-centrale stad Dnipro zijn 20 mensen gered uit een flatgebouw waar een heel deel van het gebouw in puin lag, waardoor rook de lucht in spoot, zei het plaatsvervangend hoofd van het presidentiële kantoor van Oekraïne.

“Tragedie. Ik ben naar de site gegaan. … We zullen de hele nacht door het puin gaan”, zei Borys Filatov, burgemeester van de raketmakende stad aan de rivier de Dnjepr.

Vijf mensen werden gedood en ten minste 60 mensen, onder wie 12 kinderen, raakten ook gewond bij de aanval, terwijl er nog steeds meer mensen vastzitten onder het puin, zei de regionale gouverneur.

Op foto’s was te zien hoe brandweerlieden een brand blussen rond de karkassen van enkele auto’s in Dnipro. Een groot deel van het flatgebouw ontbrak. De buitenkant van de rest van het gebouw was zwaar beschadigd. Gewonden werden op brancards afgevoerd.

VK belooft tanks aan Oekraïne

In zijn nachtelijke toespraak herhaalde Zelenskyy dat Russische aanvallen op burgerdoelen alleen kunnen worden gestopt als de westerse partners van Oekraïne de nodige wapens leveren.

“Wat is hiervoor nodig? Het soort wapens dat onze partners in voorraad hebben en dat onze krijgers gewend zijn. De hele wereld weet wat en hoe degenen die dood zaaien te stoppen”, zei hij.

De aanval van zaterdag komt wanneer westerse mogendheden overwegen om gevechtstanks naar Kiev te sturen en in de aanloop naar een bijeenkomst van de Oekraïense bondgenoten in Ramstein in Duitsland aanstaande vrijdag, waar regeringen hun laatste toezeggingen van militaire steun zullen aankondigen.

Dat beloofde de Britse premier Rishi Sunak zaterdag voorzien in tanks en artilleriesystemen naar Kiev.

De aanvallen

Het spervuur ​​van aanvallen op zaterdag kwam nadat een kleinschalige raketaanval kritieke infrastructuur in de hoofdstad Kiev en de oostelijke stad Kharkiv trof.

DTEK, het grootste particuliere elektriciteitsbedrijf, heeft in verschillende regio’s noodstops ingevoerd.

De Oekraïense luchtmacht zei dat het 25 van de 38 Russische raketten van verschillende typen had neergeschoten.

Raketten troffen kritieke infrastructuurfaciliteiten in de oostelijke regio van Kharkiv en de westelijke regio van Lviv, zeiden functionarissen. De regio Kharkiv verloor de stroom volledig en verstoringen van de elektriciteits- en watervoorziening in Lviv waren ook mogelijk, zeiden functionarissen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Moldavië zei dat er na de luchtaanvallen raketresten waren gevonden in het noorden van het land nabij de grens met Oekraïne.

De aanvallen van zaterdag kwamen toen de Oekraïense en Russische strijdkrachten streden controle van Soledareen klein zoutmijnstadje in Oost-Oekraïne dat al dagen het middelpunt is van een meedogenloze Russische aanval.

Oekraïne hield vol dat zijn troepen vochten om de controle over Soledar te behouden, maar erkende dat de situatie moeilijk was, dat er straatgevechten woedden en dat Russische troepen vanuit verschillende richtingen oprukten.

Rusland zei vrijdag dat zijn troepen de controle over de stad met een vooroorlogse bevolking van 10.000 hadden overgenomen, in wat een kleine vooruitgang zou zijn, maar een die van psychologisch belang is voor Russische troepen die maandenlang tegenslagen op het slagveld hebben geleden.

Al Jazeera kon de situatie in Soledar niet meteen verifiëren.

Rusland richt zich sinds oktober op de energie-infrastructuur van Oekraïne met raketten en drones, wat enorme stroomuitval en verstoringen van de centrale verwarming en stromend water veroorzaakte.

Previous articleDamar Hamlin keert terug naar Bills terwijl het team zich voorbereidt op de playoff-wedstrijd tegen Dolphins
Next articleChinese donaties aan het Penn Biden Center zijn een ‘dark-money-nachtmerrie’, zegt NLPC-voorzitter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.