Home World Greta Thunberg sluit zich aan bij anti-kolenactivisten om Duits dorp te redden...

Greta Thunberg sluit zich aan bij anti-kolenactivisten om Duits dorp te redden | Nieuws over de klimaatcrisis

16
0

Klimaatactiviste Greta Thunberg en duizenden demonstranten marcheerden in Duitsland tegen de sloop van een dorp om plaats te maken voor een kolenmijn die wordt beschreven als “een van de grootste koolstofbommen in Europa”.

Massa’s activisten demonstreerden zaterdag in het westelijke gehucht van Luetzerathzwaaiend met spandoeken en zingend terwijl een basband hen begeleidde.

Luetzerath, enige tijd verlaten door de oorspronkelijke bewoners, staat op het punt te verdwijnen om plaats te maken voor een uitbreiding van de aangrenzende open kolenmijn, een van de grootste in Europa. Het wordt beheerd door het energiebedrijf RWE.

Milieuactivisten zeggen dat het bulldozeren van het dorp om de Garzweiler-mijn uit te breiden zou leiden tot enorme hoeveelheden broeikasgassen. De regering en RWE stellen dat de steenkool nodig is om de energiezekerheid van Duitsland te waarborgen.

De Zweedse klimaatactivist Thunberg, 20, marcheerden vooraan in de processie terwijl demonstranten samenkwamen in het dorp en steun betuigden aan activisten die het bezetten uit protest tegen de uitbreiding van de kolenmijn.

‘Vechten voor klimaatrechtvaardigheid’

Sommigen vochten met de politie die probeerde de mars weg te krijgen van Luetzerath, dat is omgeven door hekken.

“We zitten in 2023 midden in een klimaatcrisis, en hoewel het vernietigen van een dorp om een ​​van de grootste koolstofbommen in Europa uit te breiden als crimineel moet worden beschouwd, is het nog steeds legaal.” gezegd Sara Ayech, die de klimaatcampagne leidt bij Greenpeace International.

“De invloed van fossiele brandstofbedrijven is zo groot dat degenen die nu als criminelen worden beschouwd, degenen zijn die strijden voor klimaatrechtvaardigheid”, zei ze. “Het is tijd om fossiele brandstofbedrijven ter verantwoording te roepen.”

Bij een operatie gelanceerd deze week zijn honderden politieagenten bezig geweest om activisten uit het gehucht te verwijderen.

Maar 20 tot 40 klimaatactivisten zaten vrijdag laat nog in het dorp, zei een woordvoerster van de protestbeweging.

Klimaatactiviste Greta Thunberg neemt deel aan een protest tegen de uitbreiding van een kolenmijn
Greta Thunberg, midden, neemt deel aan protesten tegen de uitbreiding van de kolenmijn [Christian Mang/Reuters]

Evacuatie aan de gang

De autoriteiten zeiden dat ze de laatste fase van de evacuatie van de activisten ingingen. In slechts een paar dagen tijd is een groot deel van het demonstrantenkamp ontruimd door de politie en zijn inzittenden verwijderd.

Duitse media, die de politie citeerden, meldden dat sinds het begin van de evacuatie ongeveer 470 activisten uit het dorp waren verwijderd.

Grote aantallen demonstranten, waaronder Thunberg, verzamelden zich zaterdag in de buurt van het dorp, dat een symbool is geworden van weerstand tegen fossiele brandstoffen.

“Tegen de evacuatie, voor een einde aan steenkool en klimaatrechtvaardigheid” is de oproep voor de demonstraties.

Politieversterkingen kwamen uit het hele land om deel te nemen aan de ontruiming van het dorp.

De organisatoren hopen op tienduizenden demonstranten, terwijl de politie zegt zo’n 8.000 mensen te verwachten.

Veel van de activisten in het dorp hebben gebouwen hoog in bomen gebouwd, terwijl anderen naar de top van verlaten gebouwen en schuren zijn geklommen.

Activisten zeiden dat ze een tunnel onder het gehucht hadden gegraven om de evacuatie te bemoeilijken.

De beweging werd gesteund door protesten in heel Duitsland. Vrijdag staken gemaskerde activisten vuilnisbakken in brand en schilderden ze slogans op de kantoren van de Groenen in Berlijn.

De partij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie van Duitsland met de sociaal-democraten van bondskanselier Olaf Scholz en de liberale vrije democraten, is zwaar bekritiseerd door activisten die haar beschuldigen van verraad.

Na de energiecrisis veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne heeft de regering oude kolencentrales weer online gebracht.

Ambtenaren tekenden ook een compromis met RWE dat plaats maakte voor de sloop van Luetzerath, maar vijf nabijgelegen dorpen spaarde.

Het energiebedrijf stemde er ook mee in om tegen 2030 te stoppen met de productie van elektriciteit met kolen in West-Duitsland, acht jaar eerder dan eerder gepland.

Previous articleAdams zegt dat NYC op ‘breekpunt’ staat, aangezien asielzoekers in recordaantallen blijven aankomen
Next articleDan Bongino scheldt Karine Jean-Pierre uit voor het ontwijken van Biden-docs-vragen: ‘Ze is hier buitengewoon slecht in’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.