Home Health Herinner je je de angst voor griepaanvallen tijdens de feestdagen nog? ...

Herinner je je de angst voor griepaanvallen tijdens de feestdagen nog? Niet gebeurd, zegt CDC

23
0

In de aanloop naar de feestdagen was er angst in bepaalde medische kringen dat vakantie bijeenkomsten onder miljoenen en miljoenen gezinnen in heel Amerika zou leiden tot een gevaarlijke golf van luchtwegaandoeningen.

Nu suggereren nieuwe gegevens van de Amerikaanse overheid dat dit niet het geval was.

Vrijdag meldden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat bezoeken aan dokterspraktijken voor griepachtige ziekten viel voor de zesde opeenvolgende week.

CDC IDENTIFICEERT MOGELIJK ‘VEILIGHEIDSZORG’ VOOR BEPAALDE MENSEN DIE COVID-VACCINS ONTVANGEN

“Seizoensgriepactiviteit gaat door, maar neemt in de meeste gebieden af”, schreef de CDC op haar website.

De CDC zei ook dat meldingen van RSV, een veelvoorkomende oorzaak van verkoudheidssymptomen die ernstig kunnen zijn voor zuigelingen en ouderen, zijn ook gedaald.

Artsen maakten zich voorafgaand aan de feestdagen zorgen dat winterbijeenkomsten een golf van griep, RSV en COVID zouden kunnen veroorzaken.

Artsen maakten zich voorafgaand aan de feestdagen zorgen dat winterbijeenkomsten een golf van griep, RSV en COVID zouden kunnen veroorzaken.
(iStock)

In de herfst, toen griep- en RSV-gevallen toenamen en overbelasting veroorzaakten op de spoedeisende hulp voor kinderen, vreesden sommige artsen dat de winter zou kunnen leiden een zogenaamde tripledemie van griep, RSV en COVID-19.

Ze waren bang dat vakantiebijeenkomsten de vonk zouden kunnen zijn. Maar dat is blijkbaar niet gebeurd.

Het aantal RSV-ziekenhuisopnames is sinds november gedaald – en ook het aantal griephospitalisaties is gedaald.

“Op dit moment gaat alles achteruit”, zei Lynnette Brammer van de CDC.

Volgens de Associated Press leidt ze het opsporen van griep door de overheidsinstantie in de Verenigde Staten.

DE MEESTE ‘LANGE COVID’-SYMPTOMEN NA LICHT GEVAL VAN VIRUS ZIJN OPLOSSEN IN ONGEVEER EEN JAAR: NIEUWE STUDIE

Het aantal RSV-ziekenhuisopnames is sinds november gedaald – en ook het aantal griephospitalisaties is gedaald.

Dr. Marc Siegel, een medische medewerker van Fox News, vertelde zaterdagochtend aan Fox News Digital dat hij het ermee eens was dat “er onlangs een immuunpauze was” om verschillende redenen, waaronder de recente “felle lockdowns” in Australië.

Dat betekent niet dat sommige mensen niet ziek zijn geworden. Tal van gezinnen meldden dat ten minste een of meer van hun leden tijdens de vakantie na groepsbijeenkomsten ergens mee te maken hadden.

Sommige artsen zeggen dat het patiëntenverkeer momenteel aan het afnemen is, terwijl sommigen zich nog steeds afvragen en zich zorgen maken over wat COVID-19 omicron-subvarianten kunnen brengen.

Sommige artsen zeggen dat het patiëntenverkeer momenteel aan het afnemen is, terwijl sommigen zich nog steeds afvragen en zich zorgen maken over wat COVID-19 omicron-subvarianten kunnen brengen.
(iStock)

De situatie is ongelijk in het hele land, meldde de Associated Press – waarbij in sommige gebieden meer ziektes voorkomen dan in andere.

Maar sommige artsen zeggen dat het patiëntenverkeer aan het afnemen is.

“Het is echt aanzienlijk versoepeld,” Dr. Ethan Wiener, een pediatrische SEH-arts in het Hassenfeld Children’s Hospital aan de NYU Langone in New York Cityvertelde de AP.

Een arts zei dat er in december een toename was van het COVID-19-verkeer bij St. Louis Children’s. Maar de situatie was niet meer zoals een jaar geleden, zei hij.

Dr. Jason Newland, een arts voor pediatrische infectieziekten in het St. Louis Children’s Hospital in Missouri, vertelde de outlet ook dat “het enorm is vertraagd.”

Newland zei dat het hem niet verbaasde dat griep en RSV de afgelopen weken bleven dalen, maar voegde eraan toe: “De vraag is wat COVID zou gaan doen?”

Het aantal ziekenhuisopnames door COVID-19 steeg tot en met december, ook in de week na Kerstmis, aldus de CDC.

COVID OMICRON SUBVARIANT XBB: WAAROM HET AANTAL GEVALLEN WAARSCHIJNLIJK VEEL GROTER IS DAN GERAPPORTEERD

Eén set CDC-gegevens lijkt aan te tonen dat ze na nieuwjaar begonnen te dalen, hoewel een woordvoerster van het bureau opmerkte dat een andere telling een stijging vanaf vorige week aangeeft.

Vanwege vertragingen in de rapportage kan het enkele weken duren voordat CDC er zeker van kan zijn dat het aantal ziekenhuisopnames door COVID-19 echt begint te dalen, vertelde Newland aan de AP.

Een patiënt praat met een arts in de onderzoekskamer.  Het is logisch dat luchtweginfecties kunnen terugkeren tijdens vakantiereizen en bijeenkomsten - en het is niet precies duidelijk waarom dat niet is gebeurd, zeggen gezondheidswerkers.

Een patiënt praat met een arts in de onderzoekskamer. Het is logisch dat luchtweginfecties kunnen terugkeren tijdens vakantiereizen en bijeenkomsten – en het is niet precies duidelijk waarom dat niet is gebeurd, zeggen gezondheidswerkers.
(iStock)

Hij zei ook dat er in december een toename was van het COVID-19-verkeer bij St. Louis Children’s.

Maar hij merkte op dat de situatie in niets was zoals een jaar geleden, toen de toen nieuwe Omicron-variant de grootste nationale golf van COVID-19-ziekenhuisopnames veroorzaakte sinds het begin van de pandemie.

“Dat was het ergste”, zei hij.

De afgelopen week vertelde Dr. Siegel ook aan Fox News Digital dat de relatief nieuwe COVID-19 omicron-subvariant XBB.1.5 “is tot nu toe de gemakkelijkst overdraagbare subvariant.”

Hij zei dat “het niet alleen goed bindt aan cellen, maar het is ook het meest immuno-ontwijkend.” Siegel is hoogleraar geneeskunde aan het NYU Langone Medical Center in New York City.

De CDC heeft onlangs haar schatting van de hoeveelheid XBB.1.5 die in de VS circuleert naar beneden bijgesteld

De subvariant – door sommigen “Kraken” genoemd – verspreidt zich ook over de hele wereld.

Maria Van Kerkhove, Ph.D, technisch hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei dat XBB.1.5 “de meest overdraagbare subvariant is die tot nu toe is gedetecteerd”, meldde WebMD.

Hoewel deze subvariant zich in een sneller tempo blijft verspreiden dan andere versies van COVID-19, heeft de CDC onlangs zijn schatting naar beneden bijgesteld van hoeveel XBB.1.5 er in de VS circuleert.

Waarom RSV- en grieppieken waarschijnlijk vervaagden

De herfst RSV en griepgolf werden het meest acuut gevoeld in gezondheidscentra voor kinderen.

Wiener zei dat het verkeer op de afdeling spoedeisende hulp van kinderen in Hassenfeld in oktober, november en december 50% boven het normale niveau lag – “de hoogste volumes ooit” voor die tijd van het jaar, zei hij, volgens de AP.

Experts zeiden dat het altijd mogelijk is dat er een tweede golf van ziekten in het verschiet ligt.

Experts zeiden dat het altijd mogelijk is dat er een tweede golf van ziekten in het verschiet ligt.
(iStock)

De RSV- en grieppieken zijn waarschijnlijk verdwenen omdat zoveel leden van de kwetsbare bevolking besmet waren “en het zichzelf gewoon opbrandde”, zei hij.

Het is logisch dat luchtweginfecties kunnen terugkeren tijdens vakantiereizen en bijeenkomsten – en het is niet precies duidelijk waarom dat niet is gebeurd, zei Brammer.

Dat gezegd hebbende, het griepseizoen is nog niet voorbij, merkte de AP op.

KLIK HIER OM U AAN TE SCHRIJVEN VOOR ONZE GEZONDHEIDSNIEUWSBRIEF

Zesendertig staten rapporteren nog steeds hoge of zeer hoge niveaus van griepactiviteit, merkte het op.

Het is altijd mogelijk dat er een tweede golf van ziekten in het verschiet ligt, zeiden experts.

Dr. Siegel zei: “Ik denk dat we het ergste achter de rug hebben” in termen van griep in de Verenigde Staten – hoewel hij zei dat het griepseizoen meestal in januari piekt.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

De CDC blijft aanbevelen dat iedereen “zes maanden en ouder” het griepvaccin krijgt.

“Een jaarlijks griepvaccin is de beste manier om je tegen griep te beschermen. Vaccinatie helpt infectie te voorkomen en kan ook ernstige gevolgen voorkomen bij mensen die worden gevaccineerd maar toch griep krijgen”, zegt de CDC op haar website.

De Associated Press droeg rapportage bij.

Previous articleHet is niet waar dat Pelé racisme niet bestreed | Amerikaans voetbal
Next articleMcCarthy behaalt tweeledige overwinningen op China in de eerste week van het 118e congres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.