Home World Het herstel van het toerisme in Maleisië mislukt terwijl Thailand en Indonesië...

Het herstel van het toerisme in Maleisië mislukt terwijl Thailand en Indonesië geld binnenhalen | Toerisme

13
0

Kuala Lumpur, Maleisië – Voor Arthur Wilkinson, een in Penang geboren ondernemer die het eerste drijftherapiecentrum van Maleisië opende op zijn tropische eiland, betekende bijna twee jaar zonder toeristen het einde van de weg.

Float For Health, gevestigd in Tanjung Tokong, een kustplaats aan de noordoostelijke kant van het eiland Penang, sloot in januari 2021 voorgoed zijn deuren toen grensbeperkingen werden ingevoerd om COVID-19 buiten de deur te houden.

“Tachtig procent van mijn klanten waren toeristen, en in die tijd leed iedereen die in deze branche werkte om voor de hand liggende redenen”, vertelde Wilkinson, die ook het restaurant Heap Seng at 29 in George Town runt, aan Al Jazeera.

Maleisië heropende zijn grenzen voor toeristen in april, voordat in augustus alle vaccinatie- en PCR-testvereisten werden geschrapt.

Maar bijna een jaar sinds de terugkeer van internationale bezoekers, heeft de Maleisische toerismesector het niet alleen moeilijk, maar speelt hij ook een inhaalslag ten opzichte van zijn Zuidoost-Aziatische collega’s.

Maleisië verwelkomde in 2022 ongeveer 3 miljoen bezoekers, tegen 134.728 bezoekers het jaar ervoor, volgens Tourism Malaysia. De inname was slechts ongeveer 12 procent van het aantal dat in 2019 binnenkwam.

Thailand, Singapore en Indonesië – die respectievelijk 10 miljoen, 4,6 miljoen en 4,58 miljoen bezoekers verwelkomden – zagen het aantal aankomsten terugkeren naar ongeveer een kwart van het niveau van vóór de pandemie.

De 3,6 miljoen buitenlandse bezoekers van Vietnam, hoewel minder dan de doelstelling van de regering, waren ongeveer een vijfde van de inname in 2019.

Een traditioneel Maleisisch huis in Langkawi, Maleisië.
Traditionele Maleisische huizen zijn populair bij toeristen in Langkawi [Courtesy of Kit Yeng Chan)

Tourist industry figures have offered a range of explanations for Malaysia’s weak rebound from the pandemic compared with its neighbours, from poor cost competitiveness to the country’s reputation as a buttoned-up, predominantly Islamic society. Tourism Malaysia declined to comment.

Earlier this month, the Malaysian Islamic Party-backed state government in Kedah, home to the popular duty-free resort island Langkawi, caused jitters in the tourism sector when it floated a possible ban on alcohol sales.

Kedah Chief Minister Datuk Seri Muhammad Sanusi Md later clarified that the sale of alcohol in Langkawi is under the jurisdiction of the Finance Ministry, not the state government, and the state government had no authority to interfere with the tourist island’s duty-free status.

Malaysia already has some of the world’s highest alcohol taxes and imposes harsh punishments for drug offences, including the death penalty for trafficking.

Neighbouring Thailand, meanwhile, has built on its reputation for having a tolerant attitude towards vices, decriminalising cannabis in June 2022.

“From mid-December to mid-March, I used to have 80-90 percent of clients from Europe, and now I only have about 60 percent,” Anthony Wong, owner of Frangipani Langkawi Resort & Spa, one of the island’s oldest eco-resorts, told Al Jazeera.

“Flights to Malaysia from Europe are less [frequent] en duurder, en Langkawi is niet zo goedkoop als zijn buren, vooral de accommodatie. … Europa gaat ook in een recessie, met stijgende inflatie, en problemen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne maken het voor hen moeilijker om geld uit te geven aan reizen”, zei Wong.

Wilkinson, die zijn bedrijf voor drijftherapie naar Bali in Indonesië verplaatste om te profiteren van de hogere toeristenaantallen en wat volgens hem betrouwbaardere arbeidskrachten waren, zei dat Maleisië het zich niet kon veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn over de aantrekkelijkheid ervan voor buitenlandse bezoekers.

“We moeten het toerisme op de een of andere manier stimuleren voordat het te laat is, aangezien Maleisië massaal verliest van Thailand en Indonesië,” zei hij.

“Hoewel Maleisië een veel grotere verscheidenheid aan keukens heeft, is onze eet- en drinkwereld en kwaliteit niet helemaal vergelijkbaar met die van onze buren, die ook een lagere alcoholbelasting hebben en meer openstaan ​​voor nieuwe ideeën over toerisme.”

Arthur Wilkinson
Penang-ondernemer Arthur Wilkinson vindt dat Maleisië meer moet doen om toeristen terug naar de kust te lokken [Courtesy of Arthur Wilkinson]

Fabio Delisi, manager van de inkomende touroperator Lotus Asia Tours uit Kuala Lumpur, zei dat hij gelooft dat het potentieel van Maleisië wordt belemmerd door matige promotie en relatief slechte connectiviteit in vergelijking met andere delen van de regio.

“Maleisië heeft geen gebrek aan attracties, vooral natuurlijke. De ontwikkeling van het toerisme lijdt onder inconsistent beleid en promotionele activiteiten in de afgelopen decennia,” vertelde Delisi, die meer dan 30 jaar ervaring heeft in het toerisme in de hele regio, aan Al Jazeera. “Toerisme is een public relations-oefening op zeer lange termijn.”

Delisi, wiens bedrijf ook actief is in Indonesië en Singapore, zei dat de fortuinen van Maleisië in schril contrast staan ​​met die van Indonesië.

“Wij zijn groothandelaars die sinds het begin van de jaren negentig actief zijn in Maleisië, Indonesië en Singapore, en in 2022 hebben we een daling van de aankomsten tot 90 procent van onze belangrijkste westerse markten in Maleisië gezien, terwijl we in Indonesië een groei met dubbele cijfers hebben gezien voor de dezelfde periode’, zei hij.

In Oost-Maleisië, dat door de Zuid-Chinese Zee van het schiereiland Maleisië wordt gescheiden, zijn er tekenen dat het toerisme veel sneller herstelt.

Exploitanten daar hebben geprofiteerd van een nichemarkt van dure westerlingen die op zoek zijn naar tropische avonturen in de oostelijke staten van Maleisië op het eiland Borneo, dat bekend staat om zijn wilde dieren en ongerepte natuur.

“We behaalden dezelfde omzet als vorig jaar in 2019, ondanks dat het een operatie van acht maanden was”, vertelde Jessica Yew, directeur van boetiektourbedrijf Sticky Rice Travel, met het hoofdkantoor in Kota Kinabalu, de hoofdstad van de staat Sabah, aan Al Jazeera.

“Dat komt vooral door ons marktsegment. [We cater to the] high-end/deluxe Amerikaanse markt – de pandemie had weinig tot geen effect op hun financiën en ze wachtten gewoon tot de grens weer openging. Europeanen en Britten druppelen binnen, maar de verkoop hiervan sluiten is moeilijker.”

Voor degenen die minder te besteden hebben, kunnen reis- en verblijfkosten in Borneo, die de hoogste in jaren zijn, onaangenaam zijn.

“De meeste lodges en vervoerders voerden een verhoging van maximaal 20 procent in, terwijl overheidsinstanties zoals Sabah Parks de prijs van sommige vergunningen en ingangen verdubbelden”, zei Yew.

Jessica Jauw
De in Sabah gevestigde touroperator Jessica Yew zegt dat haar bedrijf dankzij de hoge uitgaven in de VS in een sterke positie uit de pandemie is gekomen [Courtesy of Jessica Yew]

De hogere prijzen zijn inclusief vergunningen om Mount Kinabalu te beklimmen, de hoogste berg van Zuidoost-Azië op 4.095 meter (13.435 voet), die deze maand verdubbelde van 200 ringgit naar 400 ringgit ($ 46 tot $ 92).

Wanneer toegevoegd aan de kosten van gidsen, eten en accommodatie, bedragen de goedkoopste pakketten om de top aan te pakken ongeveer $ 550 per persoon.

Hoewel Sabah over het algemeen goedkoop is buiten beschermde gebieden, worden slechts enkele van de beschermde parken van de staat door de autoriteiten gepromoot als de belangrijkste verkoopargumenten voor bezoekers.

“Ik zeg tegen mensen dat ze naar Sumatra moeten gaan [in Indonesia] om orang-oetans te zien, aangezien het een derde tot een vijfde van de Maleisische Borneo-prijzen kost,’ zei Yew.

Voor veel andere operators zal de terugkeer van Chinese en Zuid-Koreaanse bezoekers, het grootste cohort bezoekers aan Sabah vóór de pandemie, cruciaal zijn voor hun fortuin in het komende jaar.

Vooral bedrijven houden de heropening van China vorige week nauwlettend in de gaten na drie jaar internationaal isolement.

Toch staan ​​sommigen binnen de sector sceptisch tegenover een snelle oplossing voor de problemen in de sector.

“We betalen de prijs voor meer dan twintig jaar willekeurige polissen zonder focus en continuïteit”, zegt Delisi van Lotus Asia Tours.

“Ondanks de inspanningen van een aantal goede technocraten, zonder een ingekaderde, gecoördineerde en consistente strategie, zie ik niet in hoe de dingen snel kunnen veranderen of verbeteren.”

Previous articleAlabama basketballer Darius Miles beschuldigd van hoofdmoord in dodelijke schietpartij
Next articleComer suggereert dat ‘invloed leuren’ in de Trump-beheerder deel zal uitmaken van het Biden-onderzoek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.