Home Latest Headlines Het Hooggerechtshof van Alabama opent venster om doodvonnissen uit te voeren na...

Het Hooggerechtshof van Alabama opent venster om doodvonnissen uit te voeren na een reeks moeilijke executies

6
0

Na een drietal moeizame executies door middel van een dodelijke injectie in Alabama, het Hooggerechtshof van de staat oordeelde in het voordeel van een verzoek van gouverneur Kay Ivey, R, waarin hij vroeg het gevangeniswezen meer tijd te geven om doodvonnissen uit te voeren. Het elimineerde ook automatische beoordeling voor procesfouten in doodstrafzaken.

Alabama’s hoogste rechtbank maakte afgelopen vrijdag de wijzigingen in de beroepsprocedure bekend. De 6-3-uitspraak schafte de eerdere vereiste af dat alle executies binnen één dag moesten worden voltooid, waarbij het doodvonnis om middernacht afliep, waardoor de gouverneur de bevoegdheid kreeg om het tijdsbestek voor de executie vast te stellen.

De verdeelde rechtbank elimineerde ook een automatische “plain error review”, waar het Alabama Court of Criminal Appeals automatisch doodstrafzaken beoordeelde op een duidelijke fout tijdens het proces, zelfs als de advocaat van de verdediging geen bezwaar maakte.

De rechters zeiden dat de rechters van het hof van beroep de toetsing mogen uitvoeren, maar niet langer verplicht zijn dit te doen.

EXECUTIE ALABAMA AFGEHAALD ALS DOODSBEVESTIGING VERVALT NA ‘PROBLEMEN MET TOEGANG TOT ADER’

Regering Kay Ivey wordt beëdigd als de 54e gouverneur van Alabama tijdens een ceremonie op de trappen van de Alabama State Capital op maandag 16 januari 2023 in Montgomery, Ala.

Regering Kay Ivey wordt beëdigd als de 54e gouverneur van Alabama tijdens een ceremonie op de trappen van de Alabama State Capital op maandag 16 januari 2023 in Montgomery, Ala.
(AP-foto / Butch-dille)

Het kantoor van de gouverneur beschreef de verandering van het tijdvenster als een “winnen voor gerechtigheid,” met aanhangers die eraan toevoegden dat de wijziging van het beroep de druk op het rechtssysteem zou verlichten.

“Ik beschouw dit als een overwinning voor gerechtigheid. Zoals we het bevel in eerste instantie interpreteren, stelt het een verlengd tijdsbestek veilig, wat een primair verzoek van de gouverneur was”, zei Ivey-woordvoerster Gina Maiola in een e-mail. Ze zei dat het personeel van de gouverneur het bevel zal bespreken met het gevangeniswezen.

Aan de andere kant sprak de oprichter van het Equal Justice Initiative, Bryan Stevenson, een bekende doodstrafadvocaat, zich uit tegen de veranderingen en verklaarde dat het intrekken van een cruciale beoordelingsroute “schokkend” is.

“Ik denk dat de combinatie van deze twee regels de kans vergroot dat we meer onrechtmatige veroordelingen, meer onrechtvaardige straffen en meer wreedheid en mogelijke marteling zullen zien”, vertelde Stevenson aan de Associated Press.

Stevenson zei dat bijna 40% van de omkeringen in Doodstrafzaken in Alabama hebben plaatsgevonden onder de gewone foutbeoordeling, die van kracht was sinds de staat de doodstraf in 1976 opnieuw invoerde.

In een reactie op de verandering van het tijdsbestek zei Stevenson dat terwijl andere staten langere tijdsperioden toestaan ​​om een ​​executie uit te voeren, geen enkele staat een gouverneur volledige macht geeft in het proces. Hij vreest dat door de wijziging “reeds problematische executies” langer zullen duren.

Bryan Stevenson, Esq., oprichter en uitvoerend directeur, Equal Justice Initiative, spreekt op het podium tijdens de 2023 Martin Luther King, Jr. Beloved Community Commemorative Service in de Ebenezer Baptist Church op 16 januari 2023 in Atlanta.

Bryan Stevenson, Esq., oprichter en uitvoerend directeur, Equal Justice Initiative, spreekt op het podium tijdens de 2023 Martin Luther King, Jr. Beloved Community Commemorative Service in de Ebenezer Baptist Church op 16 januari 2023 in Atlanta.
(Paras Griffin/Getty Images)

EXECUTIE VAN ALABAMA MAN DIE PREDIKERS VROUW HEEFT GEDOOD, STOPT OM BIZARRE REDEN

Justitie Jay Mitchell schreef in een eensluidende mening op 12 januari die beoordeling van duidelijke fouten was “onnodig” en “in strijd met het gewoonterecht, de federale wetgeving en de wetten van onze regionale zusterstaten.”

Hij zei dat de wijziging de last van de rechtbank zal verlichten, omdat ze niet langer verplicht zullen zijn “het dossier te doorzoeken op zoek naar dergelijke fouten, noch zal het verplicht zijn om beweringen over fouten te analyseren”. Mitchell zei dat advocaten van ter dood veroordeelden de kwesties in andere beroepsprocedures kunnen presenteren.

“Het amendement van vandaag brengt de beoordeling van gewone fouten in doodstrafzaken terug naar zijn juiste rol en reikwijdte. Door dit te doen, brengt het ons Reglement van Beroepsprocedure beter in overeenstemming met het gewoonterecht en de benadering van andere jurisdicties”, schreef Mitchell. “Het amendement stroomlijnt ook het beroepsprocedureproces en bevordert daardoor een eerlijke en efficiënte rechtsbedeling.”

Hooggerechtshof van Alabama in Montgomery, Alabama op 6 juli 2018.

Hooggerechtshof van Alabama in Montgomery, Alabama op 6 juli 2018.
(Raymond Boyd/Getty Images)

Rechter Kelli Wise en rechter James “Greg” Shaw, beiden voormalige leden van het Court of Criminal Appeals, waren het niet eens met de beslissing.

Wise zei dat ze ondanks de benodigde tijd geen volledige intrekking kon steunen.

“In deze zaken staat het leven van de beklaagden op het spel, en ik geloof dat dergelijke zaken recht hebben op een verhoogde toetsing in direct beroep”, schreef ze.

Shaw zei dat hij veel foutieve beoordelingen van documenten in doodstrafzaken heeft uitgevoerd, en hij ziet “geen dwingende reden” om de beoordeling in te trekken.

“Het baart mij zorgen dat het feit dat een beoordeling op basis van een eenvoudige fout plaatsvond in direct beroep, niet langer zal bijdragen aan het vertrouwen in een doodstraf en een doodvonnis. Naar mijn mening is een grondige beoordeling van een doodstrafzaak in rechtstreeks beroep dient de belangen van zowel de staat als de beklaagde’, schreef hij.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Sinds september heeft Alabama twee afzonderlijke executies afgeblazen nadat overheidsfunctionarissen geen geschikte ader voor dodelijke injectie konden vinden voordat de doodvonnissen afliepen. In juli voltooide de staat de executie van Joe Nathan James Jr., maar pas nadat een soortgelijk toegangsprobleem drie uur vertraging veroorzaakte.

De zon gaat onder achter William C.<strong> </strong>Holman Correctional Facility in Atmore, Ala.”/></source></source></source></source></picture></div>
<div class=

De zon gaat onder achter William C. Holman Correctional Facility in Atmore, Ala.
(AP Foto/Jay Reeves)

De staat had ook een mislukte executie in 2018.

Ivey kondigde in november 2022 een “top-to-bottom” herziening van de uitvoeringsprocedures aan.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport

Previous articleAl Gore zegt dat Inflation Reduction Act vooral rekening houdt met klimaatverandering
Next articleTed Cruz waarschuwt VAE ‘Amerikanen kijken toe’ terwijl de Amerikaanse arts zegt dat de gevangengenomen Amerikaanse burger nog maar enkele weken te leven heeft

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.