Home World Hoofd Rechten van de Verenigde Naties veroordeelt moord op activist in Eswatini

Hoofd Rechten van de Verenigde Naties veroordeelt moord op activist in Eswatini

9
0

Verenigde Naties Mensenrechtenchef Volker Türk veroordeelde maandag de “brute moord” op een vooraanstaande pro-democratische activist in de Zuid-Afrikaanse natie Eswatini, een van de weinige overgebleven absolute monarchieën ter wereld.

Mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko werd zaterdag in zijn huis neergeschoten, zei Türk in een verklaring.

Hij riep de autoriteiten van Eswatini op om te zorgen voor een onafhankelijke en effectieve onderzoek naar de moord.

Maseko was een leidende figuur in het streven van Eswatini om over te stappen naar een meerpartijendemocratie. Hij werd in 2014 gevangengezet wegens vermeende kritiek op het gebrek aan onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat, aldus de VN. Hij was in hoger beroep vrijgesproken en een jaar later vrijgelaten.

AL GORE HEEFT EEN GESCHIEDENIS VAN KLIMAATVOORSPELLINGEN, VERKLARINGEN BEWEZEN ONWAAR

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft maandag de moord op een activist in Eswatini aangekondigd.  Ambtenaren zeggen dat Thulani Maseko in zijn huis is neergeschoten.

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft maandag de moord op een activist in Eswatini aangekondigd. Ambtenaren zeggen dat Thulani Maseko in zijn huis is neergeschoten.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Eswatini heette voorheen Swaziland en is een land van iets meer dan 1 miljoen inwoners dat grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. Het is de laatst overgebleven absolute monarchie van Afrika en wordt sinds 1986 geregeerd door koning Mswati III.

Het land werd overspoeld pro-democratische protesten twee jaar geleden, toen er berichten waren over staatsgeweld tegen demonstranten en koning Mswati III werd beschuldigd van het onderdrukken van welke oppositie dan ook.

Amnesty International zegt te geloven dat Maseko is vermoord vanwege zijn werk als mensenrechtenadvocaat en riep ook op tot een degelijk onderzoek. Maseko werd naar verluidt twee keer door het raam van zijn huis geschoten, zei Amnesty.

Op het moment van zijn overlijden werkte Maseko als advocaat voor twee mensen die terechtstaan ​​voor misdrijven die zouden zijn begaan tijdens de onrust in 2021, aldus de VN.

Previous articleIs debt cancellation the way forward for Sri Lanka? | Business and Economy News
Next articleCT-gouverneur Lamont stelt een open draagverbod en andere wapenbeperkingen voor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.