Home World Hooggerechtshof Brazilië onderzoekt rol Bolsonaro bij anti-Lula-rellen | Politiek nieuws

Hooggerechtshof Brazilië onderzoekt rol Bolsonaro bij anti-Lula-rellen | Politiek nieuws

112
0

Aanklagers zullen Jair Bolsonaro’s mogelijke ‘ophitsing en intellectueel auteurschap van de antidemocratische daden’ onderzoeken die ‘resulteerden’ in de rellen.

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft ingestemd met het openen van een onderzoek naar voormalig president Jair Bolsonaro wegens vermeende aanmoediging van antidemocratische protesten die eindigden in de bestorming van overheidsgebouwen door zijn aanhangers in de hoofdstad Brasilia.

Aanklagers zullen onderzoek doen Bolsonaro, die in de Verenigde Staten isvoor mogelijk “ophitsing en intellectueel auteurschap van de antidemocratische daden die afgelopen zondag in Brasilia tot vandalisme en geweld hebben geleid”, zei het hoogste parket vrijdag in een verklaring.

“Publieke figuren die op een laffe manier blijven samenzweren tegen de democratie om een ​​uitzonderingstoestand te vestigen, zullen ter verantwoording worden geroepen”, zei rechter Alexandre de Moraes, die vrijdag instemde met het verzoek van de federale aanklagers om het onderzoek te starten.

Het Hooggerechtshof had al de aanhouding bevolen van Bolsonaro’s voormalige minister van JustitieAnderson Torres, voor het toestaan ​​van de protesten in de Braziliaanse hoofdstad nadat hij de verantwoordelijkheid op zich nam voor de openbare veiligheid van Brasilia.

De voormalige gouverneur van het federale district en de voormalige chef van de militaire politie zijn ook het doelwit van het onderzoek van het Hooggerechtshof dat vrijdag openbaar is gemaakt.

Beiden werden uit hun posities ontheven toen duizenden Bolsonaro-aanhangers afgelopen weekend het Hooggerechtshof, het Congres en het presidentieel paleis vernielden, in een poging om chaos en een militaire staatsgreep uit te lokken. President Luiz Inácio Lula da Silva en de extreemrechtse Bolsonaro aan de macht te brengen.

Na de verkiezing van Lula in oktober in Brazilië te hebben verloren, verliet Bolsonaro Brazilië voor de VS aan de vooravond van het einde van zijn ambtstermijn, waarbij hij vermeed de presidentiële sjerp aan zijn linkse rivaal te geven bij zijn inauguratie.

Torres, die net als Bolsonaro in Florida is, heeft gezegd dat hij van plan is terug te keren naar Brazilië om zichzelf aan te geven. Bolsonaro zei op sociale media dat hij zijn terugkeer naar Brazilië zal voortzetten.

Minister van Justitie Flavio Dino vertelde op een persconferentie dat hij tot volgende week zou wachten om de zaak van Torres opnieuw te evalueren, waarbij hij een mogelijk verzoek om zijn uitlevering aangaf als de voormalige minister zichzelf niet aangeeft.

Het arrestatiebevel tegen Torres werd uitgevaardigd door de Moraes, die enkele uren na de rampspoed ook de veiligheidschef van Brasilia uit zijn functie zette.

Donderdag vond de politie in het huis van Torres een ontwerpdecreet dat een voorstel leek te zijn om zich te mengen in de uitslag van de verkiezingen. Torres beweerde dat het document onder meer in een stapel zat die werd weggegooid. Hij zei dat ze tijdens zijn afwezigheid waren “gelekt” naar de krant Folha de S.Paulo om een ​​”vals verhaal” te creëren.

Dino zei dat hij geen verzoeken heeft ingediend bij de VS met betrekking tot Bolsonaro.

De politieke partij waartoe Bolsonaro behoort, de rechtse Liberale Partij (PL), besloot haar team van advocaten te versterken ter voorbereiding op de verdediging van de voormalige president, vertelde een partijfunctionaris aan Reuters.

Eveneens op vrijdagavond werden de populaire sociale media-accounts van verschillende prominente rechtse figuren in Brazilië geschorst als reactie op een gerechtelijk bevel, dat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald verkreeg en gedetailleerd toelichtte op een live uitzending op sociale media.

Het bevel, ook uitgevaardigd door Justitie de Moraes, was gericht tegen zes sociale mediaplatforms en stelde een deadline van twee uur vast om de accounts te blokkeren of boetes te krijgen.

De accounts zijn onder meer van een digitale influencer, een onlangs gekozen federale wetgever van YouTuber, een podcast-host in de stijl van Joe Rogan en een evangelische predikant.

Bolsonaro wordt nu geconfronteerd met verschillende onderzoeken wegens antidemocratische uitspraken die hij als president heeft gedaan, waaronder herhaalde beweringen dat het verkiezingssysteem open stond voor fraude.

PL-partijleiders vrezen dat hij verantwoordelijk zal worden gehouden voor de bestorming van overheidsgebouwen op zondag. Hoewel ze niet denken dat hij zal worden gearresteerd, vrezen ze dat hij niet in aanmerking komt voor deelname aan de verkiezingen van 2026, zei de partijfunctionaris.

Previous articleTrevor Lawrence van Jaguars zet bizarre streak op het spel tegen Chargers in play-offs
Next articleCardinals ‘creëerden een monster’ door Kyler Murray te verlengen, zegt een anonieme teamgenoot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.