Home World Hooggerechtshof in Sri Lanka beveelt voormalig president om slachtoffers van bomaanslagen op...

Hooggerechtshof in Sri Lanka beveelt voormalig president om slachtoffers van bomaanslagen op Paaszondag 2019 te betalen

19
0

Hooggerechtshof van Sri Lanka oordeelde donderdag dat passiviteit van de voormalige president van het land en vier anderen leidde tot bomaanslagen op Paaszondag in 2019 waarbij bijna 270 mensen om het leven kwamen en beval hen een schadevergoeding te betalen voor het schenden van de basisrechten van de slachtoffers en hun families.

Een rechtbank met zeven rechters van de hoogste rechtbank beval voormalig president Maithripala Sirisena om $ 273.300 uit zijn persoonlijke fondsen te betalen. Het beval ook de politiechef, twee topambtenaren van de inlichtingendienst en de toenmalige secretaris van het ministerie van Defensie om in totaal $ 574.000 te betalen.

Twee lokale moslimgroepen die trouw hadden gezworen aan de Islamitische Staatsgroep werden beschuldigd van het uitvoeren van zes bijna gelijktijdige aanslagen. zelfmoordaanslagen gericht op aanbidders tijdens paasdiensten in drie kerken en toeristen die ontbijten in drie tophotels.

SRI LANKA PRESIDENT VLUCHT LAND, DEMONSTREERDERS BEstormEN HET KANTOOR VAN DE PRIME MINISTER ALS DE NOODSTAAT WORDT VERKLAARD

Een storing in de communicatie veroorzaakt door een breuk tussen Sirisena en de toenmalige premier kreeg de schuld van het falen van de autoriteiten om te reageren op vrijwel specifieke buitenlandse inlichtingen die voorafgaand aan de aanslagen waren ontvangen, waarbij ook ongeveer 500 mensen gewond raakten.

Een katholieke priester staat bij een familielid van een van de overledenen nadat het Hooggerechtshof van Sri Lanka op 12 januari 2023 een vonnis heeft uitgesproken over de bomaanslagen op Paaszondag in Colombo, Sri Lanka, in 2019. Het Hooggerechtshof van Sri Lanka oordeelde dat nietsdoen door de voormalig president en andere functionarissen leidden tot de aanslagen waarbij bijna 270 mensen om het leven kwamen.

Een katholieke priester staat bij een familielid van een van de overledenen nadat het Hooggerechtshof van Sri Lanka op 12 januari 2023 een vonnis heeft uitgesproken over de bomaanslagen op Paaszondag in Colombo, Sri Lanka, in 2019. Het Hooggerechtshof van Sri Lanka oordeelde dat nietsdoen door de voormalig president en andere functionarissen leidden tot de aanslagen waarbij bijna 270 mensen om het leven kwamen.
(AP Foto/Lahiru Harshana)

De rechtbank zei dat Sirisena, die ook minister van Defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten was, geen reguliere vergaderingen van de nationale veiligheidsraad had bijeengeroepen en sleutelpersoneel had weggelaten bij de vergaderingen die hij hield.

“Dit alles is een harde realiteit die deze rechtbank treft als een ernstige omissie van de kant van de toenmalige president”, aldus de rechtbank.

PRESIDENT VAN SRI LANKAN, MINISTER-MINISTER TREKT AF NADAT DEMONSTREERDERS WOONPLAATSEN STORMTEN, IN BRAND STEKEN

“Deze akelige mislukking van de kant van voormalig president Sirisena had desastreuze gevolgen voor dit land. Niet alleen gingen er levens verloren en eigendommen werden vernietigd, maar interraciale spanningen en interetnische haat begonnen de kop op te steken, waardoor de structuur van deze natie werd aangetast. gebroken”, luidde het.

“De zorgvuldigheid waarmee de minister van Defensie zijn brede bevoegdheden in het algemeen belang van het land had moeten uitoefenen, was volgens het bewijsmateriaal dat aan deze rechtbank is voorgelegd totaal niet aanwezig”, aldus de rechtbank.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Een presidentiële commissie adviseerde eerder strafrechtelijke procedures tegen Sirisena wegens vermeende nalatigheid, maar daar is geen gevolg aan gegeven.

De regering heeft verschillende mensen vervolgd in verband met de aanslagen, maar leiders van de de katholieke kerk van het land zeggen dat ze een grotere samenzwering vermoeden en eisen dat de leiders worden onthuld.

Previous articleWit-Russische onderzoekers gebruiken foto van politicus die Hillary Clinton de hand schudt tegen hem
Next articleHunter Biden hangt rond in Malibu terwijl vragen rond de geheime documenten van zijn vader dwarrelen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.