Home World Jacinda Ardern treedt af als premier van Nieuw-Zeeland | Politiek nieuws

Jacinda Ardern treedt af als premier van Nieuw-Zeeland | Politiek nieuws

11
0

Een emotionele Ardern zegt dat 7 februari haar laatste dag in functie zal zijn en dat ze dit jaar niet herverkiesbaar zal zijn.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd volgende maand af te treden en niet deel te nemen aan de algemene verkiezingen van dit jaar.

Vechtend tegen haar tranen vertelde Ardern donderdag aan verslaggevers in Napier dat 7 februari haar laatste dag in functie zal zijn.

“Ik ga niet weg omdat het moeilijk was. Als dat het geval was geweest, zou ik waarschijnlijk twee maanden in de baan zijn vertrokken, ‘zei ze.

“Ik vertrek omdat met zo’n bevoorrechte rol verantwoordelijkheid komt, de verantwoordelijkheid om te weten wanneer je de juiste persoon bent om te leiden en ook wanneer niet. Ik weet wat deze baan vereist en ik weet dat ik niet langer genoeg in de tank heb om het recht te doen. Zo simpel is het”, zei ze.

Ardern, wie werd premier in een coalitieregering in 2017, leek dit jaar een zware verkiezingscampagne tegemoet te gaan.

Terwijl haar liberale PvdA twee jaar geleden herverkiezing won in een aardverschuiving van historische proportieshebben recente peilingen haar partij achter haar conservatieve rivalen geplaatst.

Ze was wereldwijd geprezen voor de eerste aanpak van de pandemie van het coronavirus in haar land nadat Nieuw-Zeeland er maandenlang in was geslaagd het virus aan zijn grenzen te stoppen.

Maar Nieuw-Zeeland verlaten zijn nultolerantiestrategie toen er nieuwe varianten opdoken en zodra vaccins beschikbaar kwamen.

Ardern kreeg thuis hardere kritiek dat de strategie te streng was.

Ardern kondigde in december aan dat een Koninklijke Onderzoekscommissie zou onderzoeken of de regering de juiste beslissingen heeft genomen in de strijd tegen COVID-19 en hoe ze zich beter kan voorbereiden op toekomstige pandemieën. Het rapport wordt volgend jaar verwacht.

Ardern zei donderdag dat er op 14 oktober algemene verkiezingen zullen worden gehouden.

Ze zei dat er zondag een stemming zou worden gehouden om de volgende Labour-leider te kiezen en dat ze geloofde dat de partij de peiling zou winnen.

De vicepremier van Nieuw-Zeeland, Grant Robertson, die ook minister van Financiën is, zei in een verklaring dat hij niet zou proberen zich kandidaat te stellen als de volgende Labour-leider.

Previous articleCowboys tekenen nieuwe kicker om te oefenen na de vier gemiste extra punten van Brett Maher
Next article49ers QB Trey Lance plaatst een cryptisch bericht op sociale media gericht aan de nieuw geslagen Titans GM Ran Carthon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.