Home World Janet Yellen en de Chinese vicepremier Liu hebben ‘openhartige’ gesprekken | ...

Janet Yellen en de Chinese vicepremier Liu hebben ‘openhartige’ gesprekken | Bedrijfs- en economienieuws

10
0

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, is met de Chinese vice-premier Liu He overeengekomen om de communicatie over macro-economische en financiële kwesties te verbeteren tijdens een “openhartige, inhoudelijke en constructieve” bijeenkomst in Zürich op woensdag, aldus het ministerie van Financiën.

In een verklaring zei de Schatkist dat beide partijen overeenkwamen om de samenwerking op het gebied van klimaatfinanciering op bilaterale en multilaterale basis te versterken, zoals binnen de Verenigde Naties, de Groep van 20 economieën en de Azië-Pacific Economische Samenwerking.

“Hoewel we onenigheid hebben, en we zullen ze rechtstreeks overbrengen, moeten we niet toelaten dat misverstanden, met name die voortkomen uit een gebrek aan communicatie, onze bilaterale economische en financiële relatie onnodig verslechteren”, zei Yellen aan het begin van de bijeenkomst.

Liu zei dat beide landen “serieuze communicatie” en coördinatie nodig hebben over kwesties als klimaatverandering en de economie, en dat hij klaar was voor een diepgaande uitwisseling.

“We geloven echt dat we altijd het grotere plaatje in gedachten moeten houden, moeten proberen onze verschillen op de juiste manier te beheren en een gemeenschappelijke basis moeten zoeken”, zei Liu, sprekend via een tolk. “Op deze manier kunnen we hopelijk samenwerken om de algehele stabiliteit van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen te behouden.”

De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping beloofden de communicatie te verbeteren toen ze elkaar in november in Indonesië ontmoetten.

“Beide partijen waren het erover eens dat het belangrijk is voor het functioneren van de wereldeconomie om de communicatie over macro-economische en financiële kwesties verder te verbeteren”, zei het ministerie van Financiën nadat Yellen en Liu elkaar ontmoetten.

“Secretaris Yellen bracht ook zorgen naar voren in een openhartige gedachtewisseling”, voegde het eraan toe. “Ze kijkt ernaar uit om naar China te reizen en haar tegenhangers in de nabije toekomst in de Verenigde Staten te verwelkomen.”

Een hoge functionaris van Financiën zei dat Yellen en Liu tijdens de vergadering, die bijna drie uur duurde, het erover eens waren dat beide landen stappen konden ondernemen om recessies in hun eigen economieën af te wenden en dat de twee delegaties een productieve discussie hadden over staatsschuldkwesties, voedselzekerheid en energie.

Wat de economische vooruitzichten betreft, waren Chinese functionarissen zich bewust van de financiële risico’s van de vastgoedsector, maar waren ze optimistisch over het hervatten van de normale groei, zei de functionaris over de bijeenkomst, de eerste in persoon sinds Yellen secretaris werd.

China uitte zijn bezorgdheid over het Amerikaanse economische, handels- en technologische beleid ten aanzien van Beijing en hoopt dat de VS aandacht zullen besteden aan de gevolgen van dergelijk beleid voor beide landen, aldus het Chinese ministerie van Handel in een verklaring.

“China verwelkomt Yellen om dit jaar op een geschikt moment China te bezoeken. Beide landen waren het erover eens dat hun economische en handelsteams de communicatie en uitwisseling op alle niveaus zullen blijven onderhouden”, aldus de verklaring.

Washington in oktober opgelegd exportcontroles op China om de technologische en militaire vooruitgang van Beijing te vertragen, inclusief maatregelen om de toegang van China tot Amerikaanse tools voor het maken van chips te beteugelen en het af te sluiten van bepaalde chips die waar ook ter wereld met Amerikaanse apparatuur worden gemaakt.

Samenwerking uitbreiden

Liu, een vertrouweling van Xi, drong er dinsdag bij de wereldleiders op aan die in Davos bijeen waren voor het World Economic Forum om af te zien van wat hij een “Koude Oorlog-mentaliteit” noemde en de internationale samenwerking rond kwesties als klimaatverandering uit te breiden.

Yellen en andere Amerikaanse topambtenaren zeggen dat de Amerikaanse economie een recessie in 2023 zou moeten kunnen overslaan, maar erkennen dat een tragere groei waarschijnlijk is.

De economische groei van China lijkt vanaf medio 2023 te herstellen na versoepelde COVID-19-beperkingen na een terugval naar een van de slechtste niveaus in bijna een halve eeuw.

Het IMF heeft gewaarschuwd voor een ontkoppeling van de wereldeconomie in twee concurrerende blokken, en zei dat dit de wereldwijde economische output met wel 7 procent zou kunnen verminderen en zelfs meer in kwetsbare landen.

Yellen’s ontmoeting met Liu kwam voor een bezoek van drie landen aan Afrika, waar ze zal aandringen op uitbreiding van de handels- en zakelijke banden van de VS met het continent, dat al lang door China wordt gedomineerd.

Van haar wordt ook verwacht dat ze haar kritiek op Peking, nu de grootste schuldeiser ter wereld, herhaalt omdat het niet sneller handelt om schuldverlichting te bieden, evenals het gebruik van dwangarbeid in de Chinese Xinjiang-regio en ‘niet-marktgerichte’ economische praktijken.

Yellen heeft Liu sinds zijn aantreden bijna drie keer ontmoet en heeft op Bali, Indonesië, een ontmoeting gehad met de gouverneur van de Chinese centrale bank, Yi Gang.

Previous articleAustralian Open 2023: Jessica Pegula, dochter van de eigenaren van Bills, stuurt speciaal bericht naar Damar Hamlin
Next articleTrevor Lawrence onthult dat hij improviseerde bij een cruciale sprong van twee punten in een wildcard-playoff-wedstrijd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.