Home World Japan haalt zijn schouders op terwijl de ‘culturele toe-eigening’ van Gwen Stefani...

Japan haalt zijn schouders op terwijl de ‘culturele toe-eigening’ van Gwen Stefani de VS op hol brengt Muziek Nieuws

14
0

Tokio, Japan – Toen Eriko Sairyo, een 30-jarige professional die in Shizuoka, Japan woont, zag dat de Amerikaanse popzangeres Gwen Stefani in westerse media werd beschuldigd van ‘culturele toe-eigening’, begreep ze de controverse niet.

“Persoonlijk vind ik het best cool dat mensen Japanse stijlen in hun mode willen verwerken,” vertelde Sairyo, die in de medische hulpmiddelenindustrie werkt, aan Al Jazeera.

“Ik heb er geen problemen mee als buitenlanders bijvoorbeeld kimono dragen en door Kyoto lopen om bezienswaardigheden te bekijken. Ik vind het eigenlijk geweldig dat mensen van onze cultuur houden.”

In een interview met het tijdschrift Allure dat vorige week werd gepubliceerd, veroorzaakte de 53-jarige Stefani verontwaardiging op de Engelstalige media en sociale media met opmerkingen die uiting gaven aan het diepe gevoel van verbondenheid dat ze voelt met de Japanse cultuur.

Stefani, die Italiaans-Amerikaans is, verdedigde dat ze zich liet inspireren door de Harajuku-mode, genoemd naar de gelijknamige wijk in Tokio, voor haar geur- en kledingmerken, en herinnerde zich haar eerste bezoek aan de beroemde modewijk.

“Ik zei: ‘Mijn God, ik ben Japans en ik wist het niet'”, zei Stefani, die zichzelf ook omschreef als “een beetje een Orange County-meisje, een beetje een Japans meisje, een beetje een beetje een Engels meisje.”

Jesa Marie Calaor, de Filipijns-Amerikaanse auteur van het artikel, schreef dat het interview haar “onrustig” maakte en citeerde verschillende Amerikaanse academici die waarschuwden voor de gevaren van blanke mensen die de culturen van gemarginaliseerde groepen verhandelen, inclusief het vervormen van percepties die andere mensen hebben van minderheden en die minderheden hebben van hunzelf.

Mediakanalen, waaronder CNN, The Guardian, CBS, ABC, NBC en Buzzfeed pikten het interview en de daaruit voortvloeiende vuurstorm op sociale media op, terwijl ze met name elke verwijzing naar de mening van Japanners zelf weglieten.

Stefanie
Gwen Stefani heeft haar gebruik van Japanse culturele motieven in haar muziek en geur- en modellijnen verdedigd [File: Steve Marcus/Reuters]

In Japan heeft de controverse nauwelijks een uitbarsting geregistreerd. Japanse media hebben het Stefani-interview grotendeels genegeerd, en de enige verwijzingen naar de controverse verschijnen op kleine webzines en blogs.

Op sociale media hebben sommige Japanse gebruikers de voormalige No Doubt-zangeres verdedigd op de accounts van westerse mediakanalen die haar beschuldigden van culturele toe-eigening, wat in grote lijnen de ongepaste acceptatie van de gewoonten, praktijken of ideeën van een cultuur door leden van een andere beschrijft. groep.

Sairyo zei dat de meeste Japanners er niet bekend mee zijn en er ook niet gevoelig voor zijn culturele toe-eigeningeen eens zo obscure academische term die de laatste jaren van Amerikaanse universiteitsafdelingen is overgegaan naar de westerse mainstream.

Sommige Japanners gebruiken zelfs de term pori-kore – een samentrekking van “politieke correctheid” – om degenen te beschrijven die dergelijke kwesties bespreken, zei ze.

Lyn Tsuchiya, een 23-jarige Japanse professional die in Tokio woont, zei dat ze niet onder de indruk was van Stefani’s opmerkingen.

“Ik denk dat het prima is om inspiratie te halen uit iets waar je van houdt in je werk, zolang er maar respect is, zonder stereotiepe thema’s of misvattingen”, vertelde Tsuchiya aan Al Jazeera.

Sae Nagamatsu, een 26-jarige Franstalige die in Tokio woont, zei dat ze niet beledigd was nadat ze berichten over de controverse in Franse media tegenkwam.

“Ze houdt gewoon van de Japanse cultuur en maakte geen respectloze, beledigende opmerkingen tegen Japanners”, zei Nagamatsu. “[Cultural appropriation] hangt af van de context.”

Stefani is niet de eerste die een discrepantie onthult tussen westerse gevoeligheden rond zogenaamde toe-eigening en de perspectieven van Japanners zelf.

Geest in de schaal
De Hollywood-bewerking van de Japanse anime-film Ghost in the Shell was ‘witwassen’ in de VS, maar was een groot succes in Japan [File: AP]

De Hollywood-bewerking uit 2017 van de Japanse anime-film Ghost in the Shell werd bij de release bekritiseerd wegens “witwassen”, ondanks dat het een groot succes was aan de kassa in Japan.

De PlayStation 4-game Ghost of Tsushima uit 2020, een verhaal over samoerai in het feodale Japan, gemaakt door de westerse ontwikkelaar Sucker Punch, kreeg te maken met beschuldigingen van raciale stereotypering door westerse media, maar kreeg lovende kritieken van Japanse recensenten.

In 2015 annuleerde het Museum of Fine Arts in de Amerikaanse stad Boston zijn “Kimono Wednesdays” -evenement waar bezoekers het Japanse kledingstuk mochten passen na claims van racisme, ondanks dat de tentoonstelling de goedkeuring had van de Japanse nationale omroep en plaatsvond. zonder controverse in verschillende Japanse steden.

Roland Kelts, gastprofessor aan Waseda University en auteur van Japanamerica: How Japanese Pop Culture Has Invaded the US, zei dat de woede die gericht is op Stefani en anderen die worden beschuldigd van culturele toe-eigening grotendeels een westerse zorg is.

“Niemand die ik ken in Japan, afgezien van westerse vrienden, zal het niet eens zijn met haar beweringen, die meestal gewoon dom schuim zijn … Niemand hier hoeft te bewijzen dat ze Japans zijn, dus niemand wordt bedreigd door een langbenige Italiaans-Amerikaanse pop.” ster verkondigen dat ze dat is, ‘vertelde Kelts aan Al Jazeera.

Kelts zei dat de Japanse cultuur eveneens vrijelijk westerse invloeden overneemt en absorbeert.

“Niemand knippert met zijn ogen als een Japanse bluegrassband met Stetsons en cowboylaarzen West-Virginiaanse kolenmijnliedjes zingt in Ginza,” zei hij, verwijzend naar een van de populairste uitgaanswijken van Tokio.

‘Of wanneer kolonel Sanders van Kentucky Fried Chicken jaarlijks verkleed gaat als kerstman. Maar wat opmerkelijk is, is dat veel van de verworvenheden van Japan uit andere culturen naadloos zijn geïntegreerd in wat het betekent om Japans te zijn. De taal, de aanleg, het onbewuste kerngedrag van Japanners blijft intact.”

Toch gaf Kelts toe dat hij gevoelig is voor enkele van de zorgen over Stefani’s opmerkingen als een persoon van Japanse afkomst die opgroeide in de VS.

“Wat triest en dwaas is, is dat Stefani gemakkelijk had kunnen verduidelijken dat ze van de Japanse cultuur houdt en dat het voelt als een deel van haar identiteit zonder zichzelf in verlegenheid te brengen en Aziatische Amerikanen te beledigen.”

Harajuka
De wijk Harajuku in Tokyo staat bekend om zijn kleurrijke mode [File: Kim Kyung-Hoon/Reuters]

Stefani heeft een lange geschiedenis in het gebruik van buitenlandse culturele motieven in haar werk. Ze werd in de jaren negentig vaak gezien met een bindi, de stip die op het voorhoofd van mensen op het Indiase subcontinent wordt gedragen. De videoclip voor haar nummer Luxurious uit 2005 bevat Spaanse rekwisieten en kostuums, terwijl ze zich in Looking Hot, uitgebracht in 2012, verkleedde als een Indiaanse vrouw.

Stefani heeft zich in het verleden verzet tegen claims van culturele toe-eigening.

“We leren van elkaar, we delen van elkaar, we groeien van elkaar”, zei ze in een interview in 2021 met Paper magazine. “En al deze regels verdelen ons alleen maar meer en meer.”

Stefani heeft lang volgehouden dat ze vooral verwantschap voelt met Japan.

Stefani’s album uit 2004, Love.Angel.Music.Baby, was sterk geïnspireerd door de Japanse cultuur. In 2008 lanceerde Stefani een reeks geuren verpakt in flessen, gemodelleerd naar haar vier Japans-Amerikaanse “Harajuku Girls” back-updansers. Het parfumassortiment van Harajuku Lovers, dat in 2009 de Fragrance Foundation’s Fragrance of the Year Award won, wordt zowel in Japan verkocht, onder meer bij de grootste e-retailer van het land, Rakuten, als op westerse markten.

In 2015 was ze voorzitter van de lancering van de Japans geïnspireerde animatieserie Kuu Kuu Harajuku, die drie seizoenen duurde met 78 afleveringen.

Als muzikant toerde Stefani al in 1995 door Japan met No Doubt en als soloartiest op The Sweet Escape Tour in 2007.

Harajuku
Gwen Stefani heeft een reeks producten uitgebracht die zijn geïnspireerd op de Japanse cultuur, waaronder poppen gebaseerd op haar animatieserie Kuu Kuu Harajuku [File: Diane Bondareff/AP for Mattel]

Stefani heeft haar ‘obsessie’ getraceerd naar haar vader Dennis, die in Stefani’s jeugd vaak naar Japan reisde als werknemer van Yamaha Motorcycles, en vaak Japanse cadeaus voor zijn jonge dochter meebracht.

Machiko Ikeoka Gozen, een 44-jarige ondernemer die opgroeide in een samoeraifamilie in Kanazawa, de hoofdstad van de prefectuur Ishikawa, zei dat ze de adoptie van de Japanse cultuur in het buitenland ziet als een reden voor een feestje.

“Cultuur is geen merk. Het is dieper en meer onderling verbonden en hoe zichtbaarder het is, hoe sterker het is,” vertelde Gozen aan Al Jazeera. “Mijn familie gebruikt al meer dan 400 jaar matcha-thee, en als ik op reis ben, zie ik veel merken uit de VS vergelijkbare Japanse concepten doen… Ik voel me meer positief dan negatief, omdat een dergelijk bewustzijn uiteindelijk zal [attract] het publiek naar de bron.”

Karin Takeda, een 21-jarige studente in de noordelijke stad Sapporo, zei dat ze Stefani’s fascinatie ziet als “bewijs dat de Japanse cultuur wordt overgedragen aan de wereld”.

“Ik ben erg blij om mensen te zien genieten van de Japanse cultuur over de grenzen heen”, vertelde Takeda aan Al Jazeera. “Als Japanners echter de culturen van andere landen overnemen, krijgen ze vaak de kritiek dat ze ‘Amerika imiteren’. Dit is heel triest. Ik vind dat landen open moeten staan ​​om elkaars culturen te accepteren.”

Previous articleRams ‘Aaron Donald wekt razernij op sociale media met een korte verandering van Twitter-bio
Next articleRussische raketaanval op Oekraïens flatgebouw kost minstens 30 doden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.