Home World Japan, VS en Europa moeten samen optreden tegen China, zegt premier Kishida...

Japan, VS en Europa moeten samen optreden tegen China, zegt premier Kishida | Politiek nieuws

12
0

Als het gebruik van geweld door Rusland tegen Oekraïne ‘onbetwist’ blijft, zal het elders in de wereld gebeuren, ook in Azië’, zegt de Japanse premier.

Japan, de Verenigde Staten en Europa moeten eensgezind optreden tegen China, zei de Japanse premier Fumio Kishida in Washington, DC, tijdens een bezoek gericht op het versterken van Tokyo’s alliantie met de VS in het licht van de groeiende uitdagingen uit Peking.

China is de centrale uitdaging voor zowel Japan als de VS aangezien China’s visie op de internationale orde in sommige opzichten verschilt van de opvattingen van Tokio en Washington, kunnen de bondgenoten “nooit accepteren”, zei Kishida.

“Het is absoluut noodzakelijk dat Japan, de Verenigde Staten en Europa verenigd zijn in het beheren van onze respectievelijke relatie met China”, zei de Japanse premier vrijdag in een toespraak op de Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne markeerde het “volledige einde” van de wereldorde van na de Koude Oorlog en als Moskou’s gebruik van geweld “onbetwist blijft, zal het elders in de wereld gebeuren, ook in Azië”, zei hij.

“De internationale gemeenschap staat op een historisch keerpunt. De vrije, open en stabiele internationale orde die we ons hebben toegewijd om te handhaven, is nu in groot gevaar’, zei Kishida.

“We zullen nooit pogingen toestaan ​​om de status quo eenzijdig met geweld te veranderen en we zullen onze afschrikking versterken.”

Kishida herhaalde de bezorgdheid van Japan over Chinese militaire activiteiten in de buurt van betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee – bekend als de Senkaku-eilanden in het Japans en de Diaoyu-eilanden in het Chinees – evenals China’s lancering van ballistische raketten die vorig jaar in wateren nabij Japan landde.

Bij een eerdere ontmoeting met Kishida in het Witte Huis zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de VS zich sterk blijven inzetten voor zijn alliantie met Japan en prees hij de “historische” verdedigingsopbouw van Tokio die vorige maand werd aangekondigd.

“Laat me glashelder zijn: de Verenigde Staten zijn volledig, grondig en volledig toegewijd aan de alliantie en, nog belangrijker, aan de verdediging van Japan”, zei Biden.

Japan maakte het vorige maand bekend grootste militaire opbouw sinds de Tweede Wereldoorlog, in een dramatische afwijking van zeven decennia van pacifisme, aangewakkerd door zorgen over Chinese acties in de regio. Door de verhoging verhoogt Japan zijn defensiebudget voor 2023 tot een record van 6,8 biljoen yen ($ 55 miljard), of een stijging van 20 procent in de uitgaven, wat het gevolg is van regionale veiligheidsproblemen, waaronder bedreigingen van China en Noord-Korea.

Als onderdeel van dat nieuwe defensiebeleid is Japan aan het shoppen en wil het honderden Tomahawk-kruisraketten kopen, die zich momenteel alleen in de arsenalen van de VS en het VK bevinden. Japan zal ook voor het eerst een ‘tegenaanval’-vermogen ontwikkelen, wat inhoudt dat het lanceerplaatsen kan raken voor raketten die het land bedreigen.

Tijdens besprekingen deze week tussen de Japanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en hun Amerikaanse tegenhangers, waren de twee landen het er ook over eens dat aanvallen in de ruimte een beroep zouden kunnen doen op hun wederzijdse verdedigingsverdrag te midden van het snelle Chinese werk aan satellieten.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tekenden vrijdag ook een overeenkomst om samen te werken op het gebied van ruimteverkenning.

Previous articleBrouwerij Texas annuleert anticensuurbijeenkomst met Kyle Rittenhouse: ‘Geeft onze waarden weer’
Next articleRepublikeinen openen onderzoek naar mislukte terugtrekking uit Afghanistan in 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.