Home World Japans bedrijf verdedigt eigendom van Van Gogh’s Zonnebloemen in rechtszaak | ...

Japans bedrijf verdedigt eigendom van Van Gogh’s Zonnebloemen in rechtszaak | Nieuws over kunst en cultuur

5
0

Beroemd schilderij in het middelpunt van een juridische strijd nadat de familie van de voormalige eigenaar een Amerikaanse rechtszaak heeft aangespannen om de teruggave ervan te eisen.

Een Japans bedrijf heeft zijn eigendom van Van Goghs Zonnebloemen, verkregen op een veiling in 1987, verdedigd nadat de familie van de voormalige eigenaar een Amerikaanse rechtszaak had aangespannen om de teruggave ervan te eisen.

Het kunstwerk – een van de vijf originele versies van het beroemde stilleven – werd gekocht door de voorganger van verzekeringsmaatschappij Sompo Holdings bij Christie’s in Londen voor $ 40 miljoen, waarmee het kortstondig ‘s werelds duurste schilderij was.

Het is al 35 jaar te zien in Tokio in het kunstmuseum van Sompo, maar werd onlangs het onderwerp van een juridische strijd rond een eerdere verkoop in Duitsland voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.

De familie van de voormalige eigenaar van het schilderij, de joodse bankier Paul von Mendelsohn-Bartholdy, spande vorige maand een rechtszaak aan in Illinois en eiste de teruggave van het kunstwerk en honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding.

Ze zeggen dat Sompo’s voorganger, Yasuda Fire & Marine Insurance, het schilderij heeft verworven “in roekeloze minachting voor de herkomst ervan, inclusief Mendelssohn-Bartholdy’s gedwongen verkoop van het schilderij in nazi-Duitsland in 1934”.

“Sompo Holdings heeft het schilderij ten onrechte gebruikt om miljarden dollars aan ongerechtvaardigde verrijking te oogsten door middel van een geavanceerde merkstrategie”, aldus de rechtszaak.

“Gedaagden hebben commercieel uitgebuit als een bedrijfsembleem waarvan ze al lang bijna wisten dat het een door de nazi’s besmet kunstwerk was.”

Maar Sompo Holdings verdedigde zijn eigendom van het schilderij dinsdag in een verklaring aan AFP en zei dat het “de beschuldigingen van wangedrag in de klacht categorisch afwijst”.

Het bedrijf “is van plan haar eigendomsrechten op ‘Sunflowers’ krachtig te verdedigen”, voegde Sompo eraan toe.

Het is niet het enige kunstwerk dat de erfgenamen terug willen.

Ze hebben elders soortgelijke rechtszaken aangespannen en in 2020 heeft de National Gallery of Art in Washington DC een Picasso-tekening teruggegeven aan de familie.

Op het hoogtepunt van de zeepbeleconomie van Japan in de jaren tachtig en negentig haastten rijke zakenmensen zich om schilderijen te kopen als investering.

Papiermagnaat Ryoei Saito kocht in 1990 ook een Van Gogh – Portret van Dr. Gachet – voor $ 82,5 miljoen.

Saito veroorzaakte een beroemde verontwaardiging toen hij zei dat hij zijn dure doeken in zijn kist zou laten leggen en samen met hem zou cremeren als hij stierf. Later herriep hij.

Previous articleChelsea Handler beweert dat ze dacht dat zon en maan hetzelfde waren tot ze 40 werd
Next articleMatt Gaetz zegt dat het geheime documentenschandaal ‘voelt alsof de Democraten Joe Biden uitschakelen’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.