Home Health Kankerbloedonderzoek met behulp van DNA-fragmenten geeft hoop op eerdere opsporing, zeggen onderzoekers

Kankerbloedonderzoek met behulp van DNA-fragmenten geeft hoop op eerdere opsporing, zeggen onderzoekers

6
0

Onderzoekers hebben een nieuw machine-learningmodel ontwikkeld om te detecteren kankers die zich in een vroeg stadium bevinden van ziekte door DNA-fragmenten van kankercellen in het bloed te onderzoeken.

Een universiteit van Wisconsin-Madison onderzoeksteam was in staat om kanker in de bloedbaan te detecteren in de meeste geteste monsters, zei het.

Muhammed Murtaza, hoogleraar chirurgie aan de UW School of Medicine and Public Health in Madison, Wisconsin, leidde de studie, die onlangs werd gepubliceerd in Science Translational Medicine, een medisch tijdschrift van de American Association for the Advancement of Science, volgens de persbericht van de studie.

KIRSTIE ALLEY’S ‘RECENT ONTDEKTE’ DARMKANKERSTRIJD: WAT TE WETEN OVER DE ZIEKTE

“We zijn ongelooflijk verheugd om te ontdekken dat vroege detectie en monitoring van meerdere soorten kanker mogelijk haalbaar is met zo’n kosteneffectieve aanpak”, zei Murtaza in het persbericht.

Eerdere detectie van veel kankers zal leiden tot betere resultaten voor patiënten, aldus de release.

"We zijn ongelooflijk verheugd om te ontdekken dat vroege detectie en monitoring van meerdere soorten kanker mogelijk haalbaar is met een dergelijke kosteneffectieve aanpak," zegt de hoofdauteur van een nieuwe studie.

“We zijn ongelooflijk verheugd om te ontdekken dat vroege detectie en monitoring van meerdere soorten kanker mogelijk haalbaar is met zo’n kosteneffectieve aanpak”, zegt de hoofdauteur van een nieuwe studie.
(iStock)

Hoewel andere wetenschappers ook bloedtesten ontwikkelen om kanker eerder op te sporen, heeft de huidige technologie beperkingen, zoals de kosten en de “gevoeligheid” van de test.

Gevoeligheid verwijst in dit geval naar het vermogen van de test om de aanwezigheid van kanker correct te detecteren, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Hoe wordt de test gedaan?

Wanneer cellen afsterven als onderdeel van het natuurlijke proces van celvernieuwing in het lichaam, stukjes DNA worden buiten de cellen vrijgegeven. Deze beginnen te circuleren in de bloedbaan, namelijk het plasma, volgens de onderzoekers het vloeibare deel van het bloed.

“Het moet gericht zijn op patiënten met een significante familiegeschiedenis of persoonlijke risicofactoren, of die genetische syndromen hebben die geassocieerd zijn met het krijgen van meerdere vormen van kanker.”

Het onderzoeksteam veronderstelde dat kankercellen DNA-fragmenten hebben die verschillen van gezonde cellen, met name waar de DNA-strengen “breken”. Nucleotiden, de “bouwstenen van DNA”, omringen deze breekpunten.

DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER KAN DETECTEERBAAR WORDEN DOOR BELANGRIJKE OVERSTROMINGSTEST, ONDERZOEK VINDT

Het onderzoeksteam gebruikte een speciale techniek die de studie Genome-wide AnaLYsis of FRagment Ends – of GALYFRE – noemde om het “celvrije” DNA van 521 monsters te analyseren.

Voor een nieuwe studie deed een onderzoeksteam van de University of Wisconsin-Madison ook mee "gesequenced" gegevens van nog eens 2.147 monsters van twee groepen mensen: gezonde individuen - en patiënten met 11 verschillende soorten kanker.

Voor een nieuwe studie heeft een onderzoeksteam van de Universiteit van Wisconsin-Madison ook gegevens “gesequenced” van nog eens 2.147 monsters van twee groepen mensen: gezonde individuen – en patiënten met 11 verschillende soorten kanker.
(iStock)

Het team heeft ook gegevens “gesequenced” van nog eens 2.147 monsters van twee groepen mensen: gezonde individuenen patiënten met 11 verschillende soorten kanker.

“Sequentiebepaling van DNA betekent het bepalen van de volgorde van de vier chemische bouwstenen – de zogenaamde “basen” – waaruit het DNA-molecuul bestaat”, aldus de website van de National Institutes of Health over onderzoek naar het menselijk genoom.

‘OOG’ OP HET LEVEN: VROUW GAAT VIRAAL OM TE TONEN HOE ZE KUNSTMATIG OOG INBRENGT NA KANKERSTRIJD

“De sequentie vertelt wetenschappers het soort genetische informatie dat in een bepaald DNA-segment wordt gedragen.”

Het onderzoeksteam gebruikte deze analyses vervolgens om een ​​metriek te ontwikkelen die het aandeel DNA-moleculen in elk monster kon weergeven dat afkomstig was van kanker.

Machine learning-model

Ze combineerden deze maatregel met de genetische informatie die op de DNA-fragmenten werd gevonden om een ​​model te ontwikkelen dat een machine traint om DNA-fragmenten van gezonde cellen te vergelijken met DNA-fragmenten van verschillende soorten kankercellen.

“De sequentie vertelt wetenschappers het soort genetische informatie dat in een bepaald DNA-segment wordt gedragen.”

Dit model onderscheidde mensen met kanker in elk stadium van hun diagnose in 91% van de gevallen van mensen zonder kanker.

Het “identificeerde ook nauwkeurig monsters van patiënten met kanker in stadium 1 in 87% van de gevallen, wat suggereert dat het veelbelovend is voor het opsporen van kanker in vroege stadia”, aldus de release.

Het onderzoeksteam hoopt meer klinische studies uit te voeren om de bloedtest voor specifieke kankers, zoals pancreaskanker en borstkanker, te valideren.

Het onderzoeksteam hoopt meer klinische studies uit te voeren om de bloedtest voor specifieke kankers, zoals pancreaskanker en borstkanker, te valideren.
(iStock)

De studie, hoe veelbelovend ook, merkt op dat er meer onderzoek nodig is om het gebruik van GALYFRE toe te passen op patiënten in verschillende leeftijdsgroepen en patiënten met meerdere medische problemen.

Verfijning nodig voor de toekomst

Het onderzoeksteam hoopt meer klinische studies uit te voeren om de bloedtest voor specifieke kankers, zoals alvleesklierkanker, te valideren borstkanker.

“Een richting die we inslaan, is het verfijnen van GALYFRE om het nog nauwkeuriger te maken voor sommige patiënten die het risico lopen om specifieke soorten kanker te ontwikkelen,” merkte Murtaza op in de release.

ALS JE VROEG MET PENSIOEN GAAT, KAN JE JE GEZONDHEID SCHADELEN: NIEUWE STUDIE

Zijn team kijkt ook of deze technologie niet alleen kan worden gebruikt voor het eerder opsporen van kanker, maar ook om te monitoren hoe chemotherapiepatiënten reageren op kankerbehandelingen.

Onderzoekers hopen dat “dit werk zal leiden tot een bloedtest voor het opsporen en monitoren van kanker die in de komende 2-5 jaar klinisch beschikbaar zal zijn voor ten minste enkele aandoeningen.”

“Ik vind dat het gebruik van celvrij DNA en een vloeibare biopsie het nuttigst zal zijn voor patiënten met een bekende diagnose van kanker en [for] na de behandeling om te controleren op terugkeer van de ziekte – het vermijden van de noodzaak van [high-risk] biopsie,” Dr. Oren N. Gottfried, professor aan de Duke University School of Medicine in Durham, Noord-Carolinavertelde Fox News Digital.

“Dit geldt met name voor hersenkanker, waarbij elke hersenbiopsie een aanzienlijk risico met zich meebrengt”, voegde Gottfried, die ook neurochirurg is, toe.

KLIK HIER OM U AAN TE SCHRIJVEN VOOR ONZE GEZONDHEIDSNIEUWSBRIEF

“Over het algemeen vind ik dat het als screeningsinstrument gericht moet zijn op patiënten met een significante familiegeschiedenis of persoonlijke risicofactoren, of die genetische syndromen hebben die verband houden met het krijgen van meerdere vormen van kanker.”

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Murtaza van de UW School of Medicine and Public Health hoopt met verder onderzoek en ontwikkeling dat “dit werk zal leiden tot een bloedtest voor het opsporen en monitoren van kanker die in de komende 2-5 jaar klinisch beschikbaar zal zijn voor ten minste enkele aandoeningen – en uiteindelijk toegankelijk zijn voor patiënten met een beperking hulpmiddelen voor de gezondheidszorg in de VS en over de hele wereld”, zei hij in het persbericht.

Previous articleTori Spelling deelt update over de toestand van dochter Stella na twee ziekenhuisopnames: ‘Niet geweldig’
Next articleAssistent-coach Colorado reageert op kritiek op virale video: ‘5 jaar gecoacht in de NFL’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.