Home World Lavrov juicht de banden tussen Moskou en Peking toe, beschuldigt de VS...

Lavrov juicht de banden tussen Moskou en Peking toe, beschuldigt de VS van provocaties | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

10
0

De Russische topdiplomaat zegt dat het Westen manieren zoekt om China boos te maken over tal van kwesties, waaronder Taiwan en Tibet.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft de gezamenlijke militaire oefeningen tussen Moskou en Peking toegejuicht als een stap die het nieuwe strategische partnerschap van het paar versterkt.

Lavrov, die woensdag verslaggevers in Moskou toesprak, beschuldigde het Westen ook van het zoeken naar manieren om China boos te maken over tal van kwesties, zoals de status van Tibet en Taiwan.

Hij zei dat China te machtig was voor de Verenigde Staten om alleen tegen te staan, dus werd Washington gedwongen het Westen te “mobiliseren” om zijn anti-Beijing-agenda te steunen.

Terwijl de oorlog in Oekraïne woedt, hebben China en Rusland decennia van wederzijds wantrouwen aan de kant geschoven en militaire oefeningen geïntensiveerd om hun buitenlands beleid op elkaar af te stemmen.

Ze ondertekenden afgelopen februari een “no limits”-partnerschap, dagen voordat Moskou zijn strijdkrachten naar Oekraïne stuurde, en hun economische banden zijn sterk gegroeid nu de banden van Rusland met het Westen verschrompeld zijn.

Peking is echter voorzichtig.

President Vladimir Poetin heeft publiekelijk erkend dat zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping, “bezorgdheid” heeft over de acties van Rusland in Oekraïne.

Lavrov waarschuwde dat de confrontatie van Rusland met het Westen over Oekraïne deel uitmaakte van een wereldwijde beleidsverandering die zich over een lange periode zal ontwikkelen.

“Het proces van het vormen van een multipolaire wereldorde zal lang duren; het zal een tijdperk duren, ‘zei hij. “En we zitten nu midden in dat proces.”

Hij haalde westerse pogingen aan om de toenemende samenwerking tussen Rusland en China te belemmeren, waarbij hij beweerde dat ze daar niet in zouden slagen.

De betrekkingen van Rusland met het Westen “zullen nooit meer hetzelfde zijn”, zei hij, terwijl hij het Westen ervan beschuldigde de ondertekende overeenkomsten met Moskou niet na te komen.

“Nooit meer zal er een situatie zijn waarin je liegt, documenten ondertekent en vervolgens weigert ze uit te voeren”, zei hij.

Vorige maand, de Chinese en Russische marine gezamenlijke oefeningen gehouden in de Oost-Chinese Zee.

Volgens China’s Eastern Theatre Command van het People’s Liberation Army waren de oefeningen bedoeld om “de vastberadenheid en het vermogen van de twee partijen om gezamenlijk te reageren op maritieme veiligheidsdreigingen” te demonstreren.

Ondertussen zouden Rusland en China ook “een toolkit delen” van benaderingen en strategieën om de NAVO te ondermijnen, volgens Julianne Smith, Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO.

“Die twee delen steeds vaker een toolkit die betrekking zou moeten hebben op de NAVO-alliantie, vertelde Smith aan de Financial Times in een artikel dat in december werd gepubliceerd.

“Het lijdt geen twijfel dat de [People’s Republic of China] en Rusland werken allebei aan het verdelen … van de transatlantische partners. En we zijn ons er nu heel goed van bewust, we hebben allemaal een diepere waardering voor die inspanningen en zijn van plan ze aan te pakken, ‘zei Smith in een interview.

NAVO in juni noemde China onder voor de eerste keer zijn strategische uitdagingen, en zei dat de ambities en het “dwingende beleid” van Peking de “belangen, veiligheid en waarden” van het westerse militaire blok ondermijnden.

Lavrov vergelijkt de benadering van West met de ‘definitieve oplossing’ van Hitler

Elders in zijn toespraak op woensdag zei Lavrov dat de VS een coalitie van Europese landen hadden samengesteld om “de Russische kwestie” op te lossen met Oekraïne als gevolmachtigde, op dezelfde manier waarop Adolf Hitler een “definitieve oplossing” had gezocht om de Europese Joden uit te roeien.

“Net zoals Hitler een ‘definitieve oplossing’ voor het joodse vraagstuk wilde, nu, als je de westerse politici leest… ze zeggen duidelijk dat Rusland een strategische nederlaag moet lijden,” zei hij.

Al Jazeera’s Ali Hashem, die vanuit Moskou rapporteert, zei dat de persconferentie van Lavrov een poging was om de oorlog te contextualiseren in de “Russisch-westerse confrontatie”.

Previous article‘Je hebt gefaald’: wetgevers in Texas roepen Biden’s DHS-secretaris op om af te zien van ‘misplaatst liberaal beleid’
Next articleExec Orioles beroept zich op MLK om vragen over franchise te vermijden: ‘Focus is totaal buiten beeld’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.