Home Latest Headlines Legerchef van Algerije op officieel discreet bezoek aan Frankrijk

Legerchef van Algerije op officieel discreet bezoek aan Frankrijk

3
0

De machtige legerleider van Algerije is discreet maar buitengewoon officieel bezoek aan Parijsde eerste door een vooraanstaande Algerijnse generaal sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk meer dan zes decennia geleden.

Generaal Said Chanegriha had maandag een ontmoeting met president Emmanuel Macron, zei het Elysee Palace, voorafgaand aan een ontmoeting dinsdag met de Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu.

Chanegriha was uitgenodigd naar Frankrijk door zijn tegenhanger, het hoofd van de Joint Chiefs of Staff, Thierry Burkhard, die hem afgelopen augustus had ontmoet tijdens een bezoek aan Algerije door Macron. De Franse president was op een missie om te proberen wonden te helen en een zekere mate van verzoening te zoeken na de 132 jaar dat Frankrijk kolonisator was.

Algerije was het kroonjuweel van het Franse koloniale rijk met een speciale status waardoor het een essentieel onderdeel van Frankrijk werd. De banden tussen de twee landen zijn sindsdien gespannen Algerije werd onafhankelijk in 1962 na een meedogenloze zevenjarige oorlog.

DE FRANSE PRESIDENT EMMANUEL MACRON, DE SPAANSE PRIME MINISTER PEDRO SÁNCHEZ ONDERTEKENT VRIENDSCHAPSVERDRAG IN BARCELONA

Chanegriha’s bezoek was ingehouden zonder officiële aankondigingen door de Fransen, in tegenstelling tot de Algerijnse autoriteiten.

Het Algerijnse ministerie van Defensie zei dat Chanegriha een bericht aan Macron gaf van president Abdelmadjid Tebboune tijdens hun maandagvergadering zonder de inhoud ervan bekend te maken. Tebboune zal naar verwachting later dit jaar Parijs bezoeken.

De Franse minister van Defensie en generaal Burkhard waren aanwezig bij de ontmoeting met Macron.

Algerijnse legerchef, generaal Said Chanegriha, links, krijgt een geschenk van de Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu, op 24 januari 2023 in Parijs.

Algerijnse legerchef, generaal Said Chanegriha, links, krijgt een geschenk van de Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu, op 24 januari 2023 in Parijs.
(Christophe Archambault, Pool via AP)

De twee landen hebben wederzijdse militaire zorgen, met name in de onstabiele Sahel-regio die grenst aan Zuid-Algerije en waar Franse troepen zijn strijd tegen islamistische extremisten. De Fransen maken zich waarschijnlijk ook grote zorgen over de steeds bitterder wordende relatie tussen Algerije en buurland Marokko over de Westelijke Sahara, waar door Algerijnen gesteunde rebellen onafhankelijkheid zoeken in door Rabat opgeëist gebied.

Chanegriha kreeg maandag een formeel welkom bij de prestigieuze militaire instelling Ecole Militaire. Een tweet maandag van Burkhard met foto’s van de uitreiking verdween dinsdag.

In Algerije speelt het leger echter een belangrijke rol achter de schermen. Chanegriha’s voorganger, Ahmed Gaid Salah, hielp de inmiddels overleden president Abdelaziz Bouteflika in 2019 uit zijn ambt te verdrijven, waarmee hij een einde maakte aan zijn 20 jaar aan de macht te midden van maanden van vreedzame protestmarsen.

Gaid Salah bezocht Parijs in 2006, maar in een niet-officiële hoedanigheid, naar verluidt om de gezondheid van Bouteflika te controleren, die op dat moment werd behandeld voor maagproblemen in een Frans militair hospitaal.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Het Algerijnse leger groeide uit de strijdmacht in de onafhankelijkheidsoorlog. Drie decennia lang was een politieke vleugel de enige politieke partij die Algerije bestuurde.

Terwijl Bouteflika als president Frankrijk bezocht en het nationale parlement toesprak, ontving de legerleider van Algerije vóór Chanegriha nooit een officiële uitnodiging uit Parijs.

Previous articleTeruglopende ster uit Michigan heeft camouflage Camaro gestolen: ‘God zegene degene die hem heeft gestolen’
Next articleDe oorlog tussen Rusland en Oekraïne duwt ‘Doomsday Clock’ het dichtst bij middernacht in de geschiedenis, zeggen wetenschappers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.