Home World Lof stroomt binnen voor vertrekkende Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern | Politiek...

Lof stroomt binnen voor vertrekkende Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern | Politiek nieuws

8
0

Eerbetoon is binnengestroomd voor de vertrekkende premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, die heeft aangekondigd uiterlijk begin februari haar functie neer te leggen en niet op zoek zal gaan naar herverkiezing.

De schokkende aankondiging van Ardern op donderdag dat ze “niet meer in de tank” had om door te gaan als premier van Nieuw-Zeeland, werd eerst met verbazing en vervolgens met lof begroet door collega-politici en aanhangers in binnen- en buitenland.

Arden, 42, zei dat het vijf en een half jaar als premier zwaar was geweest en dat ze ook maar een mens was en nu een stap opzij moest zetten.

“Politici zijn mensen. We geven alles wat we kunnen, zolang we kunnen, en dan is het zover. En voor mij is het tijd’, zei ze.

De Australische premier Anthony Albanese leidde de eerbetoon van de Australische politici en prees Ardern voor het leiden van haar land met een mix van intellect en kracht.

“Ze heeft aangetoond dat empathie en inzicht krachtige leiderschapskwaliteiten zijn”, schreef Albanese op Twitter.

“Jacinda is een fel pleitbezorger geweest voor Nieuw-Zeeland, een inspiratie voor zovelen en een goede vriend voor mij.”

In haar ontslagaankondiging zei Ardern dat ze niet aftrad omdat de baan moeilijk was, maar omdat ze geloofde dat anderen het beter konden doen.

Ze maakte er een punt van haar dochter Neve te vertellen dat ze ernaar uitkeek om daar te zijn toen ze dit jaar naar school ging en vertelde haar oude partner Clarke Gayford dat het tijd was dat ze gingen trouwen.

“Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien”, schreef Katy Gallagher, de Australische minister van Financiën, Vrouwen en Openbare Dienst, en merkte op dat Ardern een voorbeeld was voor een generatie jonge vrouwen die haar hadden zien leiden in Nieuw-Zeeland met ” kracht, empathie en gratie”.

De Canadese premier Justin Trudeau prees Ardern voor haar kracht, medeleven en empathie, en sprak haar dank uit voor haar jarenlange samenwerking en vriendschap.

“Het verschil dat je hebt gemaakt is onmetelijk. Ik wens jou en je familie niets dan het beste, mijn vriend”, schreef Trudeau op Twitter.

“Bedankt voor zoveel dingen, premier Ardern, maar vooral voor het weer cool maken van vriendelijkheid en empathie”, schreef Angela Pratt, de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie in Vietnam, op Twitter.

Politiek commentator Ben Thomas zei dat de aankondiging van Ardern een enorme verrassing was, aangezien peilingen haar nog steeds als de favoriete premier van het land noemden, ook al was de steun voor haar partij gedaald van de stratosferische hoogten tijdens de verkiezingen van 2020.

Thomas zei dat er geen duidelijke opvolger was.

De eerste verkiezing van Ardern in 2017 zorgde voor veel opschudding op het wereldtoneel vanwege haar geslacht en jeugd, en bedacht de uitdrukking “Jacinda-manie”.

Haar empathische leiderschapsstijl werd versterkt door haar reactie op de massale schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch in 2019 waarbij 51 mensen om het leven kwamen en 40 gewond raakten.

Ardern bestempelde de aanslagen snel als “terrorisme” en droeg een hijab toen ze een dag na de aanval een ontmoeting had met de moslimgemeenschap en hen vertelde dat het hele land “verenigd in verdriet” was. Ze beloofde en voerde binnen een maand een grote hervorming van de wapenwet uit.

Chris Bowen, de Australische minister van Klimaatverandering en Energie, zei dat Ardern “haar land door de moeilijkste dag ooit had geleid”. “Ze inspireerde mensen over de hele wereld met kalm, zelfverzekerd, vooruitstrevend en robuust leiderschap”, schreef Bowen op Twitter.

Gerald Butts, een Canadese politiek adviseur en vicevoorzitter van de Eurasia Group, zei dat Ardern haar post verlaat zoals ze haar regering had geleid: “eerlijk, empathisch, op haar eigen voorwaarden. Bravo op een geweldige run”.

Ardern oogstte lof over het hele politieke spectrum voor haar aanpak van de COVID-19-pandemie, waarbij Nieuw-Zeeland te maken kreeg met enkele van de strengste maatregelen ter wereld, maar ook resulteerde in een van de laagste dodentol.

Maar haar populariteit is het afgelopen jaar afgenomen toen de inflatie steeg tot bijna drie decennia hoog, de centrale bank agressief de contante rente verhoogde en de criminaliteit toenam.

Het land is ook steeds politieker verdeeld geraakt over zaken als een revisie van de waterinfrastructuur door de regering en de introductie van een landbouwemissieprogramma.

De regerende PvdA stemt zondag voor een nieuwe leider. De nieuwe partijleider is premier tot de volgende algemene verkiezingen.

Arderns ambtstermijn als leider loopt uiterlijk op 7 februari af en op 14 oktober worden algemene verkiezingen gehouden.

Previous articleTUCKER CARLSON: World Economic Forum bestaat om ‘nationale economieën te vernietigen’
Next articleLAURA INGRAHAM: Het maakt niet uit hoeveel we aan Oekraïne geven, het is nooit genoeg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.