Home World Luchtaanval Myanmar vernietigt 2 dorpen bewoond door etnische rebellen, doodt 5

Luchtaanval Myanmar vernietigt 2 dorpen bewoond door etnische rebellen, doodt 5

8
0

Lucht slaat voorbij Myanmarese leger in twee dorpen die grotendeels door etnische Karen worden bewoond, zijn vijf burgers gedood, onder wie een moeder en haar 2-jarige dochter, en zijn twee kerken verwoest, zeiden twee hulporganisaties vrijdag.

Onder de doden van de luchtaanvallen op donderdag waren ook de predikant van een baptistenkerk, een katholieke diaken en een kerkelijke leek, volgens de Karen Women’s Organization en de Free Burma Rangers. Een andere vrouw en haar kind raakten gewond in een tweede dorp, zeiden ze.

De Karen, die grotendeels in het oostelijke deel van Myanmar langs de grens met Thailand wonen, behoren tot de meest gevestigde etnische minderheidsrebellen en strijden al decennia voor meer autonomie van de centrale regering. De gevechten namen toe na februari 2021, toen het leger de macht greep van de gekozen regering van Aung San Suu Kyi.

“Luchtaanvallen doden burgers en verwoesten huizen, medische centra, kerken, scholen, bibliotheken en kloosters”, zei de Karen-vrouwengroep in een verklaring.

Het leger gebruikte dodelijk geweld om vreedzame protesten tegen de machtsovername te onderdrukken, wat leidde tot gewapend verzet door pro-democratische krachten die de handen ineen sloegen met enkele etnische rebellengroepen, waaronder de Karen. De door het leger geïnstalleerde regering lanceerde vervolgens offensieven op het platteland om te proberen grondgebied veilig te stellen met behulp van luchtaanvallen en brandende dorpen.

TRAGEDIE IN MYANMAR ONTDEKT DE VUILE ONDERBUIK VAN ‘GROENE ENERGIE’

De National Unity Government, een ondergrondse groep die zichzelf de legitieme regering van het land noemt en fungeert als een overkoepelende organisatie voor tegenstanders van het militaire bewind, zei deze week in een verklaring dat sinds de legerovername “460 onschuldige burgers, voornamelijk kinderen, hun levens als gevolg van (het leger) herhaalde luchtaanvallen.”

De Free Burma Rangers zeiden dat hun vrijwilligers van een afstand toekeken hoe straalvliegtuigen donderdag twee bombardementen uitvoerden boven Lay Wah, een van de aangevallen dorpen in het Mutraw-district van de deelstaat Karen, ook wel Papun genoemd. Ze zeiden dat de vrijwilligers in het donker aankwamen in Lay Wah, waar de vijf mensen stierven en de kerken werden verwoest.

Huizen zijn verwoest door militaire luchtaanvallen in de oostelijke deelstaat Karen, op 13 januari 2023. Luchtaanvallen deze week door het leger van Myanmar op dorpen die grotendeels worden bewoond door de etnische minderheid Karen hebben twee kerken verwoest en een aantal burgers gedood.

Huizen zijn verwoest door militaire luchtaanvallen in de oostelijke deelstaat Karen, op 13 januari 2023. Luchtaanvallen deze week door het leger van Myanmar op dorpen die grotendeels worden bewoond door de etnische minderheid Karen hebben twee kerken verwoest en een aantal burgers gedood.
(Karen Mensenrechtengroep via AP)

“Het eerste dat we aan het einde van het dorp zagen, was een buffel waarvan de helft van de voorpoot was afgescheurd, die van de pijn rond strompelde en we zagen door granaatscherven beschadigde huizen en daken die eraf werden geblazen”, zei de groep in een verklaring.

REBELLEN VAN EEN ETNISCHE MINDERHEID IN MYANMAR LANCEREN ANTI-OVERHEIDSOFFENSIE OM DE STAD TE NEMEN

Het andere gebombardeerde dorp was Paw Khee Lah, waar volgens de Karen-vrouwengroep een vrouw en kind gewond raakten.

Omdat de dorpelingen van Karen gewend zijn geraakt aan het leven met oorlog, voeren ze veel dagelijkse activiteiten uit, zoals scholing, in de jungle. De verklaring van de Free Burma Rangers zei dat als de studenten in het klaslokaal van hun dorp hadden gezeten, ze allemaal zouden zijn omgekomen omdat dat gebouw volledig was verwoest.

Het bombardement in de deelstaat Karen was het tweede gerapporteerde luchtoffensief deze week door het leger van Myanmar. Op dinsdag en woensdag in het westen Myanmar’s Chin-staatbombardeerden militaire vliegtuigen het hoofdkwartier van het Chin National Front, een andere etnische rebellenmilitie die nauw verbonden is met de pro-democratische beweging van het land.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Vijf leden van het Chin National Army werden dinsdag gedood, zei Salai Htet Ni, een woordvoerder van het Chin National Front, in een sms. Het bombardement van woensdag heeft een kliniek en andere gebouwen in het kamp beschadigd, zei hij.

De verzetsstrijders in Myanmar hebben kunnen voorkomen dat het leger grote delen van het land stevig onder controle krijgt, maar hebben een grote achterstand op het gebied van wapens, met name bij het tegengaan van luchtaanvallen. Veel westerse landen hebben al wapenembargo’s opgelegd aan de militaire regering, maar activisten pleiten ook voor het verbieden of beperken van de verkoop van vliegtuigbrandstof aan Myanmar om het voordeel van het leger op het gebied van luchtmacht te verlammen.

Previous articleHunter Biden hangt rond in Malibu terwijl vragen rond de geheime documenten van zijn vader dwarrelen
Next articleDavante Adams zegt dat het verdedigende einde van Vegas werd ‘afgestoten’ door het All-Pro-team

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.