Home World Marokko veroordeelt ‘provocerende’ acties bij voetbalbeker Algerije | Voetbal nieuws

Marokko veroordeelt ‘provocerende’ acties bij voetbalbeker Algerije | Voetbal nieuws

14
0

Rabat is ontevreden over opmerkingen van de kleinzoon van Nelson Mandela waarin hij oproept om de Westelijke Sahara te ‘bevrijden’.

Marokko heeft “provocerende” daden en “overtredingen” afgekeurd bij de opening van een regionaal voetbaltoernooi in Algerije, een nieuwe episode in een aanhoudende politieke crisis tussen de Noord-Afrikaanse buren.

Rabat en Algiers zijn verwikkeld in een bittere rivaliteit, deels over het betwiste gebied van Westelijke Saharawaar de door Algerije gesteunde Polisario-beweging streeft naar een onafhankelijkheidsreferendum.

In een verklaring op zaterdag hekelde de Marokkaanse voetbalbond een “provocerende en surrealistische toespraak” tijdens de openingsceremonie van het African Nations Championship (CHAN) op vrijdag, waarin de kleinzoon van Nelson Mandela opriep om het betwiste gebied te “bevrijden”.

Rabat beschouwt de Westelijke Sahara als een integraal onderdeel van het koninkrijk en een zeer gevoelige kwestie van veiligheid en nationale trots.

“Laten we vechten om de Westelijke Sahara te bevrijden van onderdrukking”, zei Mandla Mandela tegen de menigte in het stadion dat genoemd is ter ere van zijn grootvader, de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika na de val van de apartheid, in de Algerijnse stad Constantine.

‘Vergeet de laatste kolonie van Afrika, de Westelijke Sahara, niet,’ voegde hij eraan toe.

Het woestijngebied heeft een rijke Atlantische visserij, fosfaatbronnen en een landroute naar markten in West-Afrika.

De Marokkaanse voetbalfederatie zei dat de toespraak “in strijd was met de regels voor de organisatie van voetbalevenementen onder auspiciën van de Confederation of African Football (CAF)”.

De Marokkaanse federatie hekelde ook “racistische” anti-Marokkaanse opmerkingen tijdens de openingsceremonie, toen video’s op sociale media circuleerden die leken te laten zien dat Algerijnse supporters denigrerende leuzen tegen Marokkanen scandeerden.

De federatie zei dat ze de CAF had geschreven om haar te vragen “al haar verantwoordelijkheden na te komen in het licht van deze flagrante overtredingen die geen verband houden met de principes en waarden” van het voetbal.

De Verenigde Staten erkenden in 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara in een tegenprestatie voor herstel banden met Israëltot ergernis van Algiers – dat zichzelf al tientallen jaren beschouwt als Noord-Afrika’s belangrijkste voorvechter van de Palestijnse zaak.

“We staan ​​samen om te vechten voor de bevrijding van Palestina”, zei Mandla Mandela ook in zijn toespraak.

Marokko zei donderdag dat het zich terugtrok uit het toernooi nadat Algerije weigerde toestemming te geven voor een rechtstreekse vlucht vanuit Rabat.

Op vrijdag arriveerde het Marokkaanse onder-23-team van het CHAN-toernooi op de luchthaven van Rabat, terwijl er op het laatste moment onderhandelingen plaatsvonden over reizen naar het toernooi. De Marokkaanse voetbalbond zei echter dat het team niet reisde omdat de vlucht naar Constantine ongeautoriseerd bleef.

Het luchtruim van Algerije is gesloten voor Marokkaanse vluchten sinds Algiers in augustus 2021 de diplomatieke banden met Rabat verbrak vanwege wat het noemde “vijandige acties”.

De organisatoren van CHAN zeiden dat het team een ​​indirecte vlucht had kunnen nemen.

Marokko schreef in december geschiedenis door als eerste Afrikaanse of Arabische team ooit de halve finale van een WK te bereiken. Het onder-23-team van Marokko’s Atlas Lions won de laatste twee CHAN-toernooien.

Previous articleDems zwijgen nog steeds na de laatste partij geheime documenten gevonden in het huis van Biden in Delaware
Next articleNFL-exec beweert dat Rams-Seahawks de ‘slechtste officiële wedstrijd’ van het jaar was, aangezien scheidsrechters zwaar onder de loep worden genomen: rapport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.