Home World Meer geheime bestanden gevonden bij Biden thuis: White House | Joe...

Meer geheime bestanden gevonden bij Biden thuis: White House | Joe Biden-nieuws

21
0

De speciale raadsman van de Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat er vijf extra pagina’s bijkomen geclassificeerde markeringen werden donderdag ontdekt in het huis van de president in Delaware en werden onmiddellijk overgedragen aan ambtenaren van het ministerie van Justitie.

Richard Sauber zei zaterdag dat tijdens zijn bezoek aan het huis van Biden in Wilmington op donderdag om de overhandiging van een document met geheime markeringen dat daar eerder was gevonden, aanvullende documenten zijn gevonden.

“Terwijl ik het doorgaf aan de DOJ-functionarissen die mij vergezelden, werden vijf extra pagina’s met classificatiemarkeringen ontdekt tussen het materiaal dat erbij zat, voor een totaal van zes pagina’s. De DOJ-functionarissen die bij mij waren, namen ze onmiddellijk in bezit’, zei Sauber in een verklaring.

Het Witte Huis had eerder gezegd dat er slechts één pagina was gevonden tijdens een doorzoeking van Bidens privébibliotheek.

In december, documenten zijn gevonden in de garage van Biden en in november werden ze gevonden in zijn voormalige kantoren in het Penn Biden Center in Washington, uit zijn tijd als vice-president.

Het juridische team van Biden erkende deze week dat het geheime documenten had gevonden met betrekking tot zijn tijd als vice-president in de regering-Obama in zijn huis in Delaware, waaronder enkele in zijn garage.

De persoonlijke advocaten van de president waren zijn spullen aan het doorzoeken, toen “ze een document zagen dat gemarkeerd was als geclassificeerd”, zei Patty Culhane van Al Jazeera vanuit Washington, DC.

“Omdat ze [lawyers] geen toestemming hadden om naar geheime of topgeheime informatie te kijken, sloten ze de doos, sloten de kamer, brachten het ministerie van Justitie op de hoogte, ‘legde Culhane uit.

Sauber had echter toestemming om de geheime documenten in te kijken en hij ging donderdag naar het huis van Biden om de documenten aan de afdeling te overhandigen.

Tijdens het bezoek vonden ze “vijf extra documenten met die classificatiemarkeringen”, zei Culhane.

“Wat hij niet zegt, is wat voor soort classificatie”, zoals bij de Amerikaanse regering, er zijn drie soorten: vertrouwelijk, geheim en topgeheim.

De schijnbare mishandeling van geheime documenten en officiële documenten van de regering-Obama wordt onderzocht door een voormalige Amerikaanse advocaat, Robert Hur, die donderdag door procureur-generaal Merrick Garland als speciale raadsman is aangesteld.

Sauber voegde eraan toe dat de advocaat van Biden “onmiddellijk en vrijwillig” handelde om alle gevonden documenten aan de juiste autoriteiten te overhandigen.

“We hebben nu specifieke details over de geïdentificeerde documenten openbaar gemaakt, hoe ze zijn geïdentificeerd en waar ze zijn gevonden. De aanstelling van de speciale raadsman in deze zaak deze week betekent dat we nu specifieke vragen zullen doorverwijzen naar het kantoor van de speciale raadsman. Zoals ik donderdag al zei, zal het Witte Huis samenwerken met de nieuw aangestelde speciale raadsman’, zei hij.

Biden reageerde op journalisten die twijfelden aan de wijsheid van het opslaan van belangrijk materiaal in de garage.

‘Het is niet alsof ze op straat zitten,’ zei hij. “Mensen weten dat ik geheime documenten en geheim materiaal serieus neem.”

Op vrijdag lanceerden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een onderzoek naar de manier waarop het ministerie van Justitie omging met onjuist opgeslagen geheime documenten in het bezit van Biden, waarbij ze zich afvroegen of zijn zoon, Hunter, er toegang toe had.

Republikeinen hebben ook geprobeerd het onderzoek naar Bidens omgang met geheime documenten te vergelijken met het voortdurende onderzoek naar hoe voormalig president Donald Trump na zijn presidentschap omging met geheime documenten.

Maar het Witte Huis heeft benadrukt dat de twee zaken verschillend zijn, aangezien Biden en zijn team samenwerken met de autoriteiten en het geheime materiaal hadden overgedragen, terwijl Trump zich daartegen had verzet tot een FBI-zoekopdracht in dit huis in Florida in augustus.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, werd donderdag door verslaggevers gevraagd of Biden kon garanderen dat er bij een verdere zoektocht geen aanvullende geheime documenten zouden opduiken.

‘Je moet ervan uitgaan dat het is voltooid, ja,’ zei ze.

Sauber herhaalde zaterdag dat het Witte Huis zou meewerken aan het onderzoek van Hur.

Biden’s persoonlijke advocaat, Bob Bauer, zei dat zijn juridische team “geprobeerd heeft om het belang van openbare transparantie waar nodig in evenwicht te brengen met de vastgestelde normen en beperkingen die nodig zijn om de integriteit van het onderzoek te beschermen”.

Previous articleMinisterie van Justitie ‘speelde politiek’ met Trump dwong AG Garland’s hand in Biden-documenten, zegt Andy McCarthy
Next articleSådan gør du brug af Google Flights

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.