Home World Moeder en een jaar oude zoon gedood bij zeldzame ijsbeeraanval | ...

Moeder en een jaar oude zoon gedood bij zeldzame ijsbeeraanval | Dieren in het wild nieuws

9
0

Autoriteiten in de Verenigde Staten hebben woensdag een 24-jarige vrouw en haar eenjarige zoon geïdentificeerd als de slachtoffers van een dodelijke aanval door een ijsbeer in een afgelegen dorp in Alaska.

De dodelijke verscheuring vond dinsdag plaats in Wales, een kustgemeenschap die niet vreemd is aan coëxistentie met ijsberen, gelegen langs de Beringstraat op het meest westelijke puntje van het Noord-Amerikaanse vasteland – ongeveer 80 km (50 mijl) van Rusland.

Summer Myomick of Saint Michael en haar zoon, Clyde Ongtowasruk, kwamen om bij de aanval, aldus Alaska State Troopers in een verklaring.

De ijsbeer had verschillende bewoners achtervolgd voordat een ander lid van de gemeenschap hem neerschoot en doodde, zeiden de autoriteiten. De aanval vond plaats in de buurt van een school in Wales.

Slecht weer en een gebrek aan landingsbaanverlichting op de grindlandingsbaan van Wales verhinderden dat Alaska State Troopers en functionarissen van het Alaska Department of Fish and Game dinsdag na de aanval in Wales aankwamen. Woensdag werden opnieuw pogingen ondernomen.

Ijsbeer
Sommige dorpen in Alaska vormen patrouilles in periodes waarin de kans groter is dat ijsberen rondtrekken [Getty Images]

Toen haar werd gevraagd om de stemming in Wales op woensdag te beschrijven, noemde Dawn Hendrickson, de directeur van de school, het “traumatisch”.

De lessen werden geannuleerd na de dodelijke aanslag. “De studenten zijn bij hun familie”, zei Hendrickson. Er werden studieadviseurs ter beschikking gesteld aan studenten.

Zoals veel afgelegen dorpen in Alaska, organiseert de overwegend Inupiaq-gemeenschap van ongeveer 150 mensen patrouilles wanneer de beren in de stad worden verwacht, van juli tot begin november, voordat het zee-ijs zich vormt en de beren het bevroren landschap intrekken om op zeehonden te jagen.

Dat maakt wat er deze week gebeurde bijna ongehoord, omdat ijsberen normaal gesproken ver op het ijs zijn in het holst van de winter en niet dicht bij dorpen, zei Geoff York, de senior directeur van instandhouding bij Polar Bear International, een gespreksgroep. De laatste dodelijke ontmoeting met een ijsbeer in Alaska was in 1990.

“Ik zou waarschijnlijk zonder iets door de gemeenschap van Wales hebben gelopen [bear] afschrikkend omdat het historisch gezien de tijd van het jaar is die veilig is’, zegt York, die tientallen jaren ervaring heeft met het bestuderen van ijsberen. “Je verwacht niet dat je beren tegenkomt, want die zouden op het zee-ijs op zeehonden jagen en hun ding doen.”

Het is onduidelijk of deze aanval verband hield met klimaatverandering, zei York, maar het komt overeen met wat wordt verwacht, aangezien het noordpoolgebied vier keer sneller opwarmt dan de rest van de aarde. het ecosysteem veranderen op manieren die nog steeds niet volledig worden begrepen.

Deze specifieke beer maakt echter deel uit van een populatie die het redelijk goed doet, zei Andrew Derocher, professor biologische wetenschappen aan de Universiteit van Alberta en een expert op het gebied van ijsberen.

Wetenschappers van Alaska van de US Geological Survey in 2019 ontdekten dat veranderingen in de habitat van zee-ijs samenvielen met bewijs dat het landgebruik van ijsberen was toenemend en dat de kans op een ontmoeting met een ijsbeer was toegenomen.

“We verwachten en hebben anekdotisch een toename gezien in ontmoetingen tussen mens en ijsbeer. Gelukkig eindigen de meeste daarvan niet in letsel of de dood, maar de kans dat dat gebeurt, lijkt toe te nemen’, zei York.

Wales ligt iets meer dan 161 km (100 mijl) ten noordwesten van Nome. De gemeenschap is bereikbaar per vliegtuig en boot, inclusief binnenvaartschepen die huishoudelijke goederen leveren. Winterpaden bieden toegang op sneeuwscooters tot andere gemeenschappen en tot jachtgebieden voor levensonderhoud. Terreinwagens of ATV’s worden gebruikt voor jacht- en vistochten buiten de winter.

IJsberen staan ​​aan de top van de voedselketen en zien mensen als voedselbron, zei York.

Uit een rapport met de titel “Understanding Polar Bear Attacks”, waarin hij mede-auteur was, waarin dodelijke ontmoetingen met ijsberen worden beschreven, bleek dat het bij de meeste beren ging om halfvolwassen beren – meestal mannetjes die de hele tijd honger hebben – of oudere beren die gewond of ziek zijn en moeite hebben voldoende calorieën binnenkrijgen.

“Beide soorten beren nemen meer risico’s, zoals we hier in Wales hebben gezien,” zei York.

In tegenstelling tot bruine of zwarte beren houden ijsberen geen winterslaap. Alleen zwangere vrouwtjes gaan sneeuwholen binnen, en dat is alleen voor reproductie.

Alle andere ijsberen zijn uit, meestal op zee-ijs waar hun prooi het hele jaar door beschikbaar is.

De Alaska Nannut Co-Management Council, die is opgericht om “de collectieve Alaska Native stem in co-management van ijsberen” te vertegenwoordigen, zei op zijn website dat ijsberen die dorpen naderen of binnenkomen, voortdurende veiligheidsproblemen voor gemeenschappen vormen.

De groep neemt nota van enkele patrouilleprogramma’s voor ijsberen in Alaska, waaronder een voor Wales, waarvan het zei dat het op zoek was naar financiering om de operaties voort te zetten. Een andere, in het inheemse dorp Diomede, voert voornamelijk in de winter een patrouille uit om kinderen die van en naar school lopen te beschermen.

York – die ongeveer 30 jaar in het noordpoolgebied heeft gewerkt, waarvan 21 jaar in Alaska – zei dat de gemeenschap van Wales al lang betrokken is bij het opzetten van een patrouilleprogramma voor ijsberen en het nemen van maatregelen om ijsberen buiten de gemeenschap te houden.

“Dit lijkt slechts een van die verschrikkelijke gevallen te zijn waarin we, ondanks het feit dat we de juiste dingen deden, een beer hadden die een uitbijter was in een tijd van het jaar dat je nooit zou verwachten dat dit zou gebeuren,” zei hij.

Derocher, hoogleraar biologische wetenschappen aan de Universiteit van Alberta, zei dat de locatie van de aanval ver naar het zuiden ligt in de verspreiding van ijsberen, maar dat het niet abnormaal is dat ze daar zijn.

De ijsbeer komt uit een populatie in de Chukchi-zee die het goed doet te midden van klimaatverandering, zei Derocher. Dat betekent dat de aanval het gevolg kan zijn van het feit dat de beer meer wordt gelokt door lokstoffen zoals voedsel of afval dan door factoren van klimaatverandering, zei hij.

De ijsberen in de buurt van de zuidelijke Beaufortzee, ten oosten van de Chukchi Sea-bevolking, zijn er slechter aan toe, zei Derocher.

In dit geval is de kwaliteit van het ijs niet goed bekend, ook al is er ijs in de Chukchi en de noordelijke Beringzee. Wat nog belangrijker is, zei York, het is onbekend wat er zich onder het ijs afspeelt of wat de beschikbaarheid van zeehonden en andere prooien is voor ijsberen.

De veranderingen vinden ook plaats in de winter, wanneer mensen dachten dat ze veilig waren voor ijsberen die aan land waren, zei York.

“Gemeenschappen zijn dat misschien niet meer”, zei hij.

Previous articleAls u eerder met pensioen gaat, zou u uw gezondheid kunnen schaden: nieuwe studie
Next articleNC-democraat AG Stein kondigt kandidaatstelling voor gouverneur aan, haalt luitenant-gouverneur Robinson onmiddellijk uit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.