Home World NAVO-chef hint op meer leveringen van zware wapens aan Oekraïne | ...

NAVO-chef hint op meer leveringen van zware wapens aan Oekraïne | NAVO Nieuws

11
0

Jens Stoltenberg zegt dat hij meer wapenleveringen aan het door oorlog verscheurde Oekraïne verwacht nadat het VK Challenger 2-tanks heeft toegezegd.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de recente toezeggingen van leveringen van zware wapens van westerse bondgenoten aan Oekraïne toegejuicht en zei dat hij meer verwachtte “in de nabije toekomst”.

Het hoofd van de transatlantische militaire alliantie maakte de opmerkingen zondag, een dag na een golf van Russische aanvallen in heel Oekraïne was opnieuw gericht op kritieke infrastructuur en vielen minstens 30 doden nadat een woongebouw was geraakt in de oost-centrale stad Dnipro.

“De recente toezeggingen voor zwaar oorlogsmateriaal zijn belangrijk – en ik verwacht meer in de nabije toekomst”, vertelde Stoltenberg aan het Duitse Handelsblatt voorafgaand aan een bijeenkomst op vrijdag van defensiefunctionarissen van het blok die bedoeld waren om wapenoverdrachten naar Kiev te coördineren. Wat de NAVO de Oekraïne Defensie Contactgroep noemt, zal vrijdag zijn derde bijeenkomst houden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Op de vraag of Duitsland ook stappen moet ondernemen om Oekraïne zwaardere wapens te leveren, zei Stoltenberg: “We bevinden ons in een beslissende fase van de oorlog. We beleven hevige gevechten. Daarom is het belangrijk dat we Oekraïne voorzien van de wapens die het nodig heeft om te winnen – en om verder te gaan als een onafhankelijke natie.”

Zaterdag riep de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op tot meer zware westerse wapens en zei dat de Russische “terreur” alleen op het slagveld kon worden gestopt.

“Wat is hiervoor nodig? Die wapens die in de magazijnen van onze partners liggen”, zei Zelenskyy in zijn nachtelijke toespraak.

Hij sprak kort na de Britse premier Rishi Sunak beloofd om Challenger 2-tanks aan Oekraïne te leverenwaarmee het het eerste westerse land is dat zware tanks aan Kiev levert.

Polen en Finland hebben ook aangegeven bereid te zijn Oekraïne te voorzien van de in Duitsland gemaakte Leopard 2-tanks, waardoor de druk op de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en zijn coalitieregering toeneemt.

De trend vertegenwoordigt een mogelijk bredere verschuiving voor Europese bondgenoten, die zich sinds Rusland hebben verzet om Oekraïne rechtstreeks van zware wapens te voorzien invasie begon op 24 februari 2022.

Het komt te midden van Russische claims van zijn eerste significante succes op het slagveld na maanden van verliezen en stagnatie, waarbij het Russische ministerie van Defensie vorige week aankondigde dat het “de bevrijding” van Soledar, een stad dicht bij het transportkruispunt van Bakhmut in de oostelijke Donetsk-regio, heeft voltooid.

Oekraïne heeft de beweringen ontkend en zei dat de zware gevechten in Soledar voortduren.

Het in de VS gevestigde Institute for the Study of War zei zondag dat “het zeer onwaarschijnlijk is dat Oekraïense troepen nog posities zullen innemen binnen de nederzetting Soledar zelf”.

Previous articleDe Iraakse premier verdedigt de aanwezigheid van Amerikaanse troepen, zegt dat het nodig is om ISIS te bestrijden
Next articleVoormalig Afghaans parlementslid Mursal Nabizada doodgeschoten in Kabul | Nieuws

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.