Home World Netanyahu uitdagend ondanks protesten tegen hervorming van justitie in Israël | ...

Netanyahu uitdagend ondanks protesten tegen hervorming van justitie in Israël | Nieuws

14
0

Tegenstanders zeggen dat veranderingen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zouden aantasten, corruptie zouden bevorderen en de rechten van minderheden zouden schaden.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn regering van plan is door te gaan met een voorstel om het rechtssysteem van het land te veranderen, ondanks felle kritiek van juridische topfunctionarissen.

Netanyahu, die terechtstaat wegens corruptie, heeft de wetswijzigingen tot het middelpunt van de agenda van zijn nieuwe regering gemaakt en de groeiende oppositie ertegen vormt een vroege uitdaging voor de Israëlische leider.

De opmerkingen van Netanyahu op zondag kwamen nadat tegenstanders van het plan zich hadden verzet landelijke protesten op zaterdag.

Ze zeggen dat het de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zou aantasten, corruptie zou bevorderen, de rechten van minderheden zou schaden en de Israëlische rechtbanken zou beroven van de geloofwaardigheid die helpt bij het afweren van beschuldigingen van oorlogsmisdaden in het buitenland.

De voorgestelde wijzigingen hebben geleid tot protest van de hoogste rechter van het Hooggerechtshof, die in zeldzame openbare kritiek de voorgestelde wijzigingen een “ongebreidelde aanval op het rechtssysteem” noemde.

De procureur-generaal van het land heeft zich ook tegen het plan uitgesproken, net als veel van haar voorgangers.

Israëlische grenspolitieagenten voorkomen dat demonstranten een snelweg blokkeren tijdens een bijeenkomst tegen de plannen van de regering om het rechtssysteem van het land te herzien, in Tel Aviv, Israël, zaterdag 14 januari 2023. Tienduizenden Israëli's hebben zich verzameld in het centrum van Tel Aviv om protesteren tegen plannen van de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu om het rechtssysteem van het land te herzien en het Hooggerechtshof te verzwakken.
Israëlische politieagenten voorkomen dat demonstranten een snelweg blokkeren tijdens een bijeenkomst tegen de plannen van de regering om het rechtssysteem van het land te veranderen, in Tel Aviv, Israël, 14 januari 2023 [Oded Balilty/AP Photo]

Ondanks de oppositie vertelde Netanyahu tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet dat kiezers bij de verkiezingen in november hun stem uitbrachten ter ondersteuning van zijn campagnebelofte om het rechtssysteem te wijzigen.

“We zullen de hervormingen voltooien op een manier die corrigeert wat gecorrigeerd moet worden, individuele rechten volledig beschermt en het vertrouwen van het publiek in het rechtssysteem herstelt dat deze hervorming zo hard nodig heeft”, zei Netanyahu.

Er zijn in het verleden oproepen geweest om het rechtssysteem van Israël te hervormen, dat in de jaren negentig meer invloed kreeg en sindsdien door critici wordt gezien als te ingrijpend in het wetgevingsproces.

Maar de ingrijpende veranderingen waar de minister van Justitie van Netanyahu naar op zoek was, hebben alarm geslagen bij tegenstanders die ze zien als een doodsteek voor Israëls systeem van checks and balances en op zijn beurt voor zijn democratie.

Netanyahu en zijn bondgenoten zien de veranderingen als een manier om het bestuursproces te vergemakkelijken en de volgens hen onevenwichtigheid tussen de uitvoerende en gerechtelijke afdelingen van het land opnieuw te kalibreren.

Critici zeggen dat de veranderingen Netanyahu kunnen helpen om zijn veroordeling in zijn corruptieproces te ontlopen, of om het proces helemaal te laten verdwijnen. Netanyahu ontkent elke aantijging.

‘Diepgaande onenigheid’

Netanyahu staat aan het hoofd een overheid van ultranationalistische en ultraorthodoxe partijen waarvan de agenda’s in het verleden soms werden gedwarsboomd door beslissingen van het Hooggerechtshof of ongunstig advies van juridische adviseurs van de regering.

Dat bracht hen ertoe om ervoor te zorgen dat de wetswijzigingen een topprioriteit waren tijdens de onderhandelingen om de regering te vormen. Netanyahu, die graag weer aan de macht wilde komen in de schaduw van zijn corruptieproces, leek genereus te zijn voor zijn gesprekspartners.

Een van die concessies was een belofte om Avi Maoz, hoofd van een kleine religieuze ultranationalistische partij die herhaaldelijk anti-LGBTQ-retoriek heeft geuit, de leiding te geven over bepaalde educatieve programma’s. Het kabinet keurde de toezegging zondag goed, ondanks de verontwaardiging van burgemeesters en Israëlische ouders toen deze aanvankelijk werd besproken.

Ondertussen waarschuwde de president van Israël op zondag dat het land te maken had met een “historische constitutionele crisis” vanwege het betwiste hervormingsplan voor justitie, en zei dat hij bemiddelde tussen de betrokken partijen.

“We zijn in de greep van een diepgaand meningsverschil dat onze natie uit elkaar scheurt. Dit conflict baart mij grote zorgen, zoals velen in heel Israël en de Verenigde Staten zich zorgen maken [Jewish] diaspora’, zei president Isaac Herzog in een verklaring.

Herzog, wiens post geen uitvoerende bevoegdheden heeft en is ontworpen om een ​​vaak onhandelbare Israëlische samenleving te verenigen, zei dat hij “voltijds werkte, op alle mogelijke manieren, non-stop inspanningen deed met de relevante partijen, met als doel een brede, attente en respectvolle discussie en dialoog”.

Previous articleMeerdere doden bij bomaanslag op kerk in DR Congo | Nieuws
Next articleSeaWorld geeft aanvullende details vrij over orka die dood is aangetroffen op het strand van Florida

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.